Latvijā atklāts Covid-19 jaunais infekciozākais variants

Veicot Covid-19 slimniekam paņemtu paraugu sekvenēšanu, Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs viena Covid-19 pacienta paraugā ir konstatējis koronavīrusa variantu, kas ir ievērojami infekciozāks un par kura izcelsmi tiek uzskatīta Lielbritānija. Šis gadījums ir saistīts ar ceļojumu uz Lielbritāniju. Tādēļ epidemiologi atgādina par prasību, atgriežoties no Lielbritānijas veikt Covid-19 testu un ļoti rūpīgi ievērot pašizolācijas prasības. Savukārt visi Latvijas iedzīvotāji tiek aicināti vēl stingrāk ievērot iepriekš zināmos profilakses pasākumus – distancēšanos, rūpīgu roku mazgāšanu vai dezinficēšanu un uzturēšanos iespēju robežās savā mājsaimniecībā.

Vairāku pētījumu rezultāti liecina, ka šim koronavīrusa variantam ir raksturīga straujāka izplatīšanās spēja – līdz pat 70% salīdzinajumā ar līdz šim cirkulējošiem SARS-CoV-2 celmiem. Tomēr pagaidām nekas neliecina, ka šis vīrusa variants var izraisīt smagāku slimības gaitu. Tāpat tiek uzskatīts, ka izstrādātās un Eiropas Savienībā reģistrētās vakcīnas pret Covid-19 ir efektīvas arī pret jauno Covid-19 variantu. 

Gatavojoties saslimšanas gadījumu palielinājumam, Ministru kabinets pagājušajā nedēļā piešķīra11,7 miljonu eiro, lai slimnīcās būtu iespējams izveidot papildu gultas vietas Covid-19 pacientu ārstēšanai un nodrošināt nepieciešamās medicīniskās ierīces šo gultu aprīkošanai un plašākām diagnostikas iespējām. Vienlaikus ikviens iedzīvotājs var mazināt saslimstības izplatības apmērus, rūpīgi ievērojot epidemiologu noteiktos drošības pasākumus un mazinot kontaktus ar cilvēkiem, ar kuriem ikdienā nedzīvo vienā mājsaimniecībā. 

Foto:pexels.com

TOP Komentāri

avatar