Latvijā atgriezušies pirmie pupuķi

Aprīļa pirmā puse ir parastais laiks, kad Latvijas pupuķi ierodas savās ligzdošanas vietās. Latvijā šis putns ir reti sastopams, bet Rīgas apkārtnē (tajā skaitā Jūrmalā) pupuķus iespējams novērot biežāk nekā citur Latvijā. Latvijāpupuķi uzturas līdz oktobra beigām.

Ziemu pupuķi pavada Āfrikā. Lai noskaidrotu precīzākas to ziemošanas vietas un migrācijas ceļus, 2013. gadā Šveices Ornitoloģijas institūta iniciētā pētījumā 19 Latvijas pupuķi tika aprīkoti ar ģeolokatoriem. Lai iegūtu ģeolokatoros saglabāto informāciju, pagājušajā gadā aprīkotie pupuķi jānoķer vēlreiz un ierīces jānoņem.

Viesturs Ķerus, LOB valdes priekšsēdētājs un akcijas “Gada putns” koordinators skaidro: “Iespēja, ka vēlreiz noķersim visus 19 pērn ar ģeolokatoriem aprīkotos pupuķus, ir ļoti neliela, un jau dažu ierīču atgūšana būs liela veiksme. Tas mums ļaus noskaidrot Latvijas pupuķu migrācijas ceļus un salīdzināt šo informāciju ar citām valstīm, kas sadarbojas Šveices Ornitoloģijas institūta vadītajā pētījumā.”

LOB aicina ziņot par visiem pupuķu novērojumiem, reģistrējot informāciju portālā www.dabasdati.lv, rakstot uz e-pasta adresi: viesturs@lob.lv vai sūtot ziņu pa pastu: LOB, A.k. 105, Rīga, LV-1046.

 

Foto: Jānis Jansons

1

TOP Komentāri

avatar
1 Komentāra topiki
0 Raksta atbildes
0 Sekotāji
 
Vislielākā reakcija
Karstākais komentāru topiks
0 Komentāru autori
marija Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie vispopulārākie
marija
Viesis
marija

Pupuķis, zivju dzenītis, sīlis un zaļā vārna – vieni no skaistākajiem Latvijas putniem 🙂