LAFPA aicina uzmanīties no nelicencētiem kredītu aizdevējiem

Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācija aicina iedzīvotājus uzmanīties no nelicencētiem patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniedzējiem, kuri interneta sludinājumos piedāvā izsniegt auto līzingu vai kredītu pret nekustamā īpašuma ķīlu. Asociācijas apkopotā informācija liecina, ka šobrīd tiešsaistē tiek publicēti sludinājumi, kuros nelicencēti komersanti maldina patērētājus, norādot, ka ir licencēti nebanku kredītdevēji. Turklāt krāpnieki aicina noformēt kredītu, pakalpojumus solot arī personām ar “ļoti sabojātu kredītvēsturi”.

“Ekonomiskās neskaidrības laiks ir augsne krāpniekiem, kuri aktīvi mēģina izdomāt veidus, kā piekļūt klientu datiem, lai veiktu krāpniecības. Lai izvairītos no šādiem incidentiem, ieteicams ievērot piesardzības pasākumus, pārbaudot visu pieejamo informāciju par pakalpojumu sniedzēju. Vienlaikus būtiska ir arī personīgo datu aizsardzība, kas ir atkarīga no pašu klientu atbildīgas rīcības,” norāda Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas vadītājs Gints Āboltiņš.

Pēdējo divu mēneša laikā asociācija ir saņēmusi daudzas sūdzības arī par krāpniecībām saistībā ar iespējām ieguldīt naudu. Krāpniecības upuri tiek uzrunāti internetā, solot augstu atdevi ieguldījumiem, bet pēc naudas pārskaitīšanas ar krāpniekiem vairs nevar sazināties.   

Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācija aicina pirms jebkura ieguldījuma veikšanas pārliecināties, vai pakalpojuma sniedzējs ir licencēts, pārbaudot Finanšu un kapitāla tirgus komisijas mājaslapā. Savukārt informāciju par licencētiem kredītdevējiem var atrast Patērētāju tiesību aizsardzības centra mājaslapā.

“Ja ir noticis krāpniecisks gadījums, aicinām nekavējoties vērsties Valsts policijā un atbilstošā uzraugošajā iestādē, vai tā ir Finanšu un kapitāla tirgus komisija, vai Patērētāju tiesību aizsardzības centrs. Daudzi par notikušo neziņo, jo baidās un izjūt kaunu, bet tikai, atklājot šādus gadījumus, varam samazināt krāpnieku skaitu,” skaidro Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas vadītājs Gints Āboltiņš.

Par LAFPA

Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācija apvieno ārpus banku sektora esošus uzņēmumus, kas iedzīvotājiem Latvijā sniedz finanšu pakalpojumus. Asociācijas misija ir veidot uzticamu, atbildīgu un uz ilgtermiņa sadarbību vērstu nozares praksi, ko pozitīvi vērtē patērētāji un tirgu uzraugošās institūcijas, vienlaikus respektējot alternatīvo finanšu pakalpojumu sniegtās iespējas ikviena indivīda un sabiedrības brīvai un nodrošinātai attīstībai.

TOP Komentāri

avatar