Kviešu izstrādājumu lietošana uzturā esot kaitīga

“Graudaugi ir veselīgi” – šis apgalvojums šķiet tik pašsaprotams, ka vairums cilvēku, pat ārsti un uztura speciālisti, to neapšauba. Taču patiesībā mūsdienu kvieši vairs nav tas veselīgais olbaltumvielu, ogļhidrātu un minerālvielu avots, kas vēl pirms dažām desmitgadēm. Kviešu produkti ir ražoti no hibridizāciju rezultātā pārveidotiem graudaugiem. Selekcijas un ģenētisku pārveidojumu rezultātā graudaugu sastāvā ir notikušas izmaiņas un to uzturvērtība ir noplicināta.

Dr. Viljams Deiviss, veicot ilggadēju pētījumu, kurā piedalījās vairāk nekā 2000 pacientu, atklāja ko šokējošu: patiesībā kviešu izstrādājumu lietošana uzturā ne vien nav veselīga, bet pat ir kaitīga. Kviešu produkti paaugstina glikozes līmeni asinīs vēl straujāk nekā cukurs. (Jāatzīmē, ka autors raksta ne vien par kviešu produktiem, bet arī par citiem graudaugiem ar līdzīgām īpašībām, tostarp par rudziem.) Kviešu produkti maina pH līmeni organismā no sārmaina uz skābu, veicinot kalcija zudumu un kaulu slimības, piemēram, osteoporozi. Kviešu produkti ierosina iekaisuma procesus organismā, kas savukārt noved pie sirds slimībām un insulta. Tāpēc, lai cik nevainīgi šķistu kārdinošie mafini, brokastu pārslas, pankūkas, plātsmaizes un makaroni, to ietekme uz dažādiem iekaisuma procesiem organismā ir lielāka, nekā varat iedomāties.

Novērojot pētījuma dalībniekus, Dr. Deiviss secināja, ka, atsakoties no kviešu produktiem, uzlabojas vispārējais veselības stāvoklis: pazūd “kviešu vēderiņš” jeb “riepa” uz vēdera, uzlabojas celiakijas un diabēta slimnieku stāvoklis, pazūd gremošanas problēmas, izzūd artrīta simptomi, samazinās holesterīna līmenis asinīs, uzlabojas ādas stāvoklis, redze, mazinās matu izkrišana, mazinās iekaisumi un reimatisms, uzlabojas kaulu blīvuma rādītāji.

“Bet ko tad lai ēd?” jūs jautāsiet. Grāmatā Dr. Deiviss sniedz ēdienkarti veselai nedēļai, lai parādītu, ka kviešu produktiem ir veselīgas alternatīvas. Turklāt viņa piedāvātās receptes ir piemērotas arī cilvēkiem ar saspringtu dienas režīmu.

Par autoru

Dr. Deiviss praktizē preventīvo kardioloģiju Milvoki Viskonsinas štatā un vada starptautisku programmu sirds veselībai Track Your Plaque (www.trackyourplaque.com). Viņa vārdi un darbi saskan – autors jau daudzus gadus neēd kviešus saturošas smalkmaizītes un citus kviešu izstrādājumus.

 

 

TOP Komentāri

avatar