Kur bērni tērē kabatas naudu, un kādas ir vecāku visbiežāk pieļautās kļūdas?

Našķos, niekos un spēlītēs iztērēta kabatas nauda visbiežāk vecākos sajūsmu neizraisa. Kur bērni tērē naudu, un vai par labu uzvedību un atzīmēm izsniegt kabatas naudu? Kādas kļūdas kabatas naudas piešķiršanā visbiežāk pieļauj vecāki?

Vecāku doto kabatas naudu atvases visbiežāk tērē pārtikas un arī interneta veikalos, ātrās ēdināšanas iestādēs un pie ēdienu piegādātājiem, kā arī virtuālajās izklaidēs, savukārt par maksājumiem ar karti uzkrātos bonusa punktus izmanto ne tikai savām vajadzībām, bet labprāt ziedo arī labdarībai, liecina bankas Citadele dati par X karšu turētājiem, proti, bērniem un jauniešiem līdz 21 gada vecumam.

“Liela daļa vecāku kabatas naudu bērniem piešķir mūsdienīgi, ērti un ātri jeb pārskaita uz bankas kontu. Redzam, ka bērni dažādos pirkumos ar karti vidēji mēnesī tērē ap 50 eiro, un tā ir galvenokārt vecāku piešķirtā kabatas nauda. Visbiežāk bērni iepērkas pārtikas veikalos un ātrās ēdināšanas iestādēs un pie ēdienu piegādātājiem. Interesanti, ka vidējā pirkuma summa pārtikas veikalos un ātrajā ēdināšanā ir ap pieciem eiro, savukārt pie piegādātājiem teju trīs reizes lielāka – gandrīz piecpadsmit eiro,” stāsta Jānis Mūrnieks, Citadeles privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs.

“No starptautiskajiem interneta veikaliem visiecienītākais ir AliExpress, kur par salīdzinoši zemām summām tiek pasūtīti dažādi nieki, un šeit vidējā pirkuma summa ir pieci eiro. Tāpat bērni iepērkas vietējos un starptautiskajos apģērba veikalos, kā arī kabatas naudu tērē izklaidei, digitālajās spēļu un TV platformās, arī Google Play un Apple Store. Par pirkumiem ar karti iegūtos bonusa punktus bērni un jaunieši visbiežāk tērē dažādos pārtikas veikalos, kā arī aktīvi ziedo labdarībai, piemēram “Labdaribaslapa.lv” un dzīvnieku patversmei “Ulubele”, kas apgāž mītu, ka bērni un pusaudži par šādām lietām nedomā,” saka Mūrnieks.

Par neapdomīgiem vai vecāku vēlmēm neatbilstošiem pirkumiem bērnus rāt nevajadzētu, tomēr svarīgi ir izrunāt, pamācīt un vienoties par kabatas naudas tērēšanas principiem. Kabatas naudas piešķiršana ir pirmais solis, lai iemācītu un palīdzētu bērniem apgūt naudas vērtību. Kādas ir vecāku visbiežāk pieļautās kļūdas kabatas naudas piešķiršanā?

Uzskata, ka bērns pārāk mazs

Nereti vecāki uzskata, ka bērni ir pārāk mazi, lai viņiem dotu kabatas naudu. Ir taisnība, ka mēģinājums iemācīt piecus vai sešus gadus vecam bērnam saprātīgu naudas tērēšanu var šķist laikietilpīgs darbs. Bet pūles ir tā vērtas – jo ātrāk atvases iemācīsies veidot pareizu attieksmi pret uzkrājumiem un tēriņiem, jo labāk klāsies nākotnē. Mazi bērni nespēj izprast starpību starp pieciem un piecdesmit eiro, tāpēc jāpiešķir nelielas summas, rādot piemēru, ko var nopirkt par 20 centiem un cik vēl jāsakrāj, lai sanāktu saldējums. Par naudu ar bērniem jārunā jau mazotnē, savukārt skolas gaitu uzsākšana ir piemērots laiks piešķirt bērnam atbildību pašam par savu naudu.

Neizrunā kabatas naudas tērēšanas pamatprincipus

Pirms kabatas naudas piešķiršanas svarīgi vispirms pārrunāt un strikti pieturēties, kāda summa tiek izsniegta, kādā termiņā, kādiem mērķiem to drīkst tērēt un kādiem nē. Ja abām pusēm būs skaidri noteikumi, labāk varēs izvairīties no nepatīkamiem pārsteigumiem par, piemēram, virtuālajās spēlēs iztērētajām summām. Vajadzētu arī vienoties ar bērnu, vai karti autorizēt pirkumiem internetā.

Apbalvo bērnus ar naudu par atzīmēm un uzvedību

Apbalvot bērnus ar naudu par labām atzīmēm vai uzvedību, piemēram, mājasdarbu pildīšanu vai palīdzību mājas darbos, nevajadzētu, un ilgtermiņā tas nedarbojas. Bērniem vajadzētu iemācīties pašiem būt atbildīgiem un pareizi veikt savus uzdevumus pat bez naudas stimuliem. Kabatas nauda nav alga par pienākumu veikšanu, tās mērķis ir bērnu izglītošana, lai praktiski apgūtu naudas vērtību, pelnīšanu, tērēšanu, uzkrāšanu, ziedošanu.

Uzreiz papildina iztērēto kontu

Faktiskajai summai nav īsti nozīmes un nav standarta kabatas naudas, tāpēc vecākiem vajadzētu apspriesties ar saviem bērniem un vienoties par fiksētu kabatas naudas summu noteiktā laikā, pamatojoties uz patiešām faktiskajām vajadzībām. Vecākiem pie šī principa būtu stingri jāpieturas, nepapildinot kontu vai neizsniedzot papildus naudu, ja visa jau iztērēta pirms nākamā maksājuma. Tā bērni varēs iemācīties saprātīgi plānot un izmantot savu naudu.

Pārlieku liela vēlmju apmierināšana

Pastāvīgi izpildot bērnu vēlmes, piemēram, par kabatas naudas apmēru, viņiem rodas ilūzija, ka bez piepūles un atbildības iegūs to, ko vēlas. Bērniem jāsaprot, ka mūsu rīcībā esošā naudas summa ir ierobežota un nevaram iegūt visu, ko sirds vēlas. Tāpēc ir īpaši svarīgi saprast atšķirību starp “vajadzībām” un “vēlmēm” un divreiz padomāt pirms pirkumu veikšanas. Piemēram, var veidot sarakstu, grupējot divās daļās to, ko vēlas un ko vajag.

Pārāk kontrolē vai vispār nepieskata bērna tēriņus

Runājot par bērna finansiālajām izvēlēm, būtu lietderīgi dot viņiem arī nelielu brīvību, bet, protams, saprāta robežās. Ja kontrolēsiet katru bērna lēmumu par tēriņiem, bērni nekad nemācēs domāt paši. Mēs zinām, ka ​​vērtīgākās mācības tiek gūtas sarežģītās situācijās, tāpēc ir svarīgi dot bērniem brīvību pieredzēt pašu izvēles labo un arī slikto rezultātu.

Vienlaikus ar padomiem un piemēriem būtu noderīgi kopīgi analizēt iztērēto, un bērna tēriņiem būtu jāseko līdzi. To labi var izdarīt, piesaistot savai internetbankai bērna karti.

Neizrunā drošības jautājumus

Tāpat kā citiem neuzticam savu naudas maku, arī karti un tās datus nedodam draugiem un neizpaužam citām personām. Svarīgi bērnu iepazīstināt ar visiem drošības noteikumiem, kā droši lietot karti, iepērkoties veikalā, internetā un pie bankomāta. Informēt bērnu, ka darbojas arī krāpnieki un pat bankas darbinieki nekad nejautās izpaust internetbankas un kartes datus, PIN kodu.

Foto: ilustratīvs (pexels.com)

TOP Komentāri

avatar