Kuldīgā atklāj Kārļa Davidova 8. starptautisko čellistu konkursu

Atklāšanas uzrunā Kuldīgas novada Domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa pauda lepnumu par to, ka konkursu ar dalību pagodina 31 dalībnieks no 9 valstīm. Savukārt žūrijas komisijas priekšsēdētājs Stefans Popovs uzsvēra K.Davidova starptautiskā čellistu konkursa nozīmi jaunajiem talantiem, kuri vēlāk kļūst pazīstami čella spēlētāji Eiropā. „Šajā konkursā ir draudzīga atmosfēra,” atzina S.Popovs un pauda cerību, ka konkurss nākotnē varētu kļūt par festivālu ar meistarklasēm pasaules līmenī.

Šodien visas dienas garumā norisināsies C grupas I kārta. Savukārt 2. maijā 19.00 Mākslas namā norisināsies K.Davidova piemiņas koncerts. 3. maijā 18.00 ikviens ir aicināts uz lielo noslēguma koncertu Kuldīgas kultūras centrā. Koncertā klausītājiem būs iespēja klātienē redzēt konkursa laureātus un dzirdēt neaizmirstamu čella sniegumu, savukārt laureātiem tiks dāvāta iespēja uzstāties kopā ar profesionāliem māksliniekiem – Liepājas simfonisko orķestri Mārtiņa Ozoliņa vadībā.

Biļetes iespējams iegādāties Kuldīgas kultūras centra un „Biļešu Paradīzes” kasēs www.bilesuparadize.lv. Biļešu cena: EUR 5, 3.

Šogad uz konkursu ieradies 31 jaunais talants no 11 mūzikas izglītības iestādēm un 9 dažādām valstīm: Latvijas, Igaunijas, Krievijas, Taizemes, Dienvidkorejas, Bulgārijas, Nīderlandes, Spānijas, Ukrainas –, kuri tiks vērtēti četrās grupās: „Cerība”, „A”, „B” un „C”.

Konkursu vērtēs kompetenta, profesionāla, starptautiska žūrija, kurā piedalīsies Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas profesore, konkursa patronese Eleonora Testeļeca, kā arī pasaulē pazīstami čello mūzikas izpildītāji un pedagogi – Stefans Popovs, profesors no Londonas, pasniedzējs Gildholas mūzikas un teātra skolā un Sitijas universitātē, Sergejs Roldugins, mākslinieciskais direktors Sanktpēterburgas Mūzikas mājā, Pēterburgas konservatorijas profesors un Kirils Rodins, Maskavas Pētera Čaikovska konservatorijas profesors.

Konkursa patronese E.Testeļeca norādīja, ka „konkursa programma ir pa spēkam tikai patiesi talantīgiem čellistiem”. Savukārt konkursa direktore Maruta Rozīte pastāstīja: „Starptautiskā līmenī mūsu konkurss izceļas ar augstām prasībām. Man ir gandarījums, ka latviešu studentiem tas dod iespēju kontaktēties ar starptautiski atzītiem pasniedzējiem un pedagogiem. Piemēram, konkursants Juris Kļaviņš sāka ar dalību „Cerības” grupā un pašreiz mācās Briselē, vairākus gadus apmeklējot Londonas profesora Stefana Popova meistarklases un virzot savu līmeni augstākajā pakāpē. Un viņš nav vienīgais.”

Konkursa balvu fondu – EUR 5700, kas tiek sadalīts grupu laureātiem – finansē Kuldīgas novada Dome. Konkursā tiek piešķirtas arī papildu balvas no Kuldīgas novadnieka Leo Maija ģimenes par labāko J.S.Baha skaņdarbu izpildījumu. Šogad pirmo reizi Baha fonda prezidente Aina Kalnciema J.S.Baha prēmijas ieguvējiem dāvās tiesības piedalīties 2015. gada Baha festivāla koncertā. Īpaša balva tiek piešķirta arī par K.Davidova skaņdarba interesantāko interpretāciju.

K.Davidova vārdā nosauktais starptautiskais čellistu konkurss Kuldīgā pirmoreiz notika 2000. gadā, un tas iedibināts, lai godinātu 1838. gadā Kuldīgā dzimušā krievu čello skolas izpildītājmākslas pamatlicēja K.Davidova piemiņu. Konkursu organizē E.Vīgnera Kuldīgas mūzikas skola sadarbībā ar Kuldīgas novada pašvaldību un Liepājas simfonisko orķestri.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar