Konsultatīvais tālrunis – jauna iespēja pusaudžiem un viņu ģimenēm saņemt atbalstu!

Pateicoties garīgās veselības fonda Esi ziedojumam, Pusaudžu resursu centrā (PRC) kopš šodienas, 23.novembra, ir pieejams jauns palīdzības veids – Konsultatīvais tālrunis. Tālrunis- +371 25737363 – darbosies katru darba dienu laikā no plkst. 12-16, un konsultācijas gan pusaudžiem, gan viņu vecākiem un aprūpētājiem bez maksas sniegs PRC speciālisti. 

2020.gadā ir strauji pieaudzis pieprasījums pēc atbalsta, un bieži PRC pēc palīdzības vēršas paši pusaudži – vidēji 20 jaunieši katru mēnesi paši sazinās ar PRC, lai vienotos par iespēju saņemt konsultāciju. Apzinoties lielo pieprasījumu un ierobežotos resursus uzņemt valsts apmaksātajās programmās visus jauniešus, kuriem nepieciešama palīdzība, PRC šī gada oktobrī uzsāka sadarbību ar garīgās veselības fondu Esi. 

Pateicoties fonda Esi ziedojumam 20 000 eiro apmērā, Pusaudžu resursu centrā ir uzsāktas gan īstermiņa konsultācijas tiem jauniešiem, kurus šogad vairs nevar uzņemt programmā, gan arī izveidots jauns palīdzības veids – Konsultatīvais tālrunis, lai ikviens jaunietis un viņa tuvinieks savlaicīgi var saņemt profesionālu konsultāciju. 

Eva Berlaus, fonda Esi valdes priekšsēdētāja:”Ir svarīgi panākt, lai kvalitatīva palīdzība mentālās veselības jomā jebkuram jaunietim Latvijā būtu pieejama pēc iespējas ātri un ērti. Esam ļoti priecīgi par iespēju palīdzēt spert soli šajā virzienā. PRC konsultatīvais tālrunis ļaus saņemt tūlītēju palīdzību gan tiem jauniešiem, kuri pašreiz vēl neuzdrošinās doties pie speciālista uz konsultāciju klātienē, gan tiem, kuri to nevar izdarīt jebkuru citu iemeslu dēļ. Jāuzsver, ka šī ir īpaši svarīga iespēja pusaudžiem un viņu vecākiem ārpus Rīgas, kur speciālistu pieejamība ir daudz mazāka.”

“Esam pateicīgi Fondam  Esi, jo ziedojums nāk tik ļoti laikā! Covid -19 pandēmija un ierobežojumi, kas jau gandrīz 2 mēnešus ļoti tieši attiecas uz pusaudžiem, daļai jauniešu un arī viņu vecāku ir radījuši papildus emocionālo slodzi. Izmaiņas ikdienas rutīnā, attālinātās mācības, atceltas ārpus skolas aktivitātēs un citi sociālizēšanās ierobežojumi, tas jau tā trauslajā vecuma posmā daļai pusaudžu rada papildus trauksmi un nomāktību, par ko jaunieši min, kad vēršas PRC pēc palīdzības. Tāpēc jauniešiem un viņu vecākiem ir nepieciešams viegli sasniedzams, tūlītējs un profesionāls atbalsts, un, pateicoties fonda Esi ziedojumam, tādu turpmāk varēsim piedāvāt,” pateicību pauda Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa. 

PRC programmu vadītājs, klīniskais psihologs Emīls Ūdris: “Pusaudži vai viņu ģimenes diemžēl bieži nespēj saņemt nepieciešamo atbalstu mentālās veselības aprūpes iestādēs, jo, pirmkārt, pieprasījums ir augsts un gandrīz visās iestādēs ir jāgaida rindā jo īpaši valsts vai pašvaldību apmaksātiem pakalpojumiem. Otrkārt, bieži vien jaunieši vai aprūpētāji uzskata, ka grūtības ir maznozīmīgas un nemaz nevēršas pēc palīdzības, jo nereti tas nozīmē iet pie ārsta vai psihologa, kas liekas pārāk liels solis. Treškārt, sabiedrībā joprojām valda stigma par mentālās veselības grūtībām īpaši vecākajām paaudzēm. Tas noved pie problēmu noliegšanas vai izstumšanas, kas ievērojami samazina ne tikai cilvēku, bet arī ģimeņu labklājību. Papildus aprūpētāji var justies vērtēti, kas daudziem iedveš bailes. Tāpēc mēs esam ļoti pateicīgi, ka sadarbībā ar fonds ESI varam radīt pieejamāku atbalstu ģimenēm un jauniešiem ar mentālās veselības grūtībām caur telefona un WhatsApp konsultācijām. Tāds saziņas veids ļauj ātri, bez maksas un pieejami sazināties, turklāt rada lielāku anonimitātes sajūtu, lai vērstos pēc palīdzības pirmām kārtām.”

Lai jaunieši ar dažādām mentālās veselības grūtībām savlaicīgi varētu saņemt uz pierādījumiem balstītu un profesionālu palīdzību, Bērnu slimnīcas fonds sadarbībā ar nozares speciālistiem 2018.gadā izveidoja Pusaudžu resursu centru (PRC). Pateicoties Laklājības ministrijas un Veselības ministrijas finansējumam, Pusaudžu resursu centrā palīdzību 2020.gadā saņēmuši jau vairāk nekā 250 pusaudži. Pateicoties valsts finansējumam, PRC speciālistu palīdzība jauniešiem un viņu vecākiem ir pieejama bez maksas. 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar