Kļūdas, no kurām izvairīties, iekārtojot skolēna vietu mācībām

Tuvojas 1. septembris, un daudziem vecākiem šis laiks saistās ar gatavošanos skolai – sākot ar nepieciešamo lietu iegādi, beidzot ar skolēna darba zonas iekārtošanu mājoklī, it īpaši, ja bērns šogad mācības uzsāks pirmo reizi. Nekustamo īpašumu attīstītāja “Bonava Latvija” eksperti apkopojuši kļūdas, no kurām izvairīties, veidojot skolēna vietu mācībām dzīvoklī.

Daudz uzmanības novērsēju

Ideālā versijā mācību zonas iekārtošanai būtu atsevišķa bērnistaba, kurā šim mērķim paredz konkrētu platību, novietojot tajā visu nepieciešamo – galdu, krēslu un citus aksesuārus. Taču, ja mājoklis ir kompakts un bērnam sava istaba jādala ar citu ģimenes locekli, piemēram, brāli vai māsu, mācību vietas iekārtošanā palīdzēs telpas zonēšana, kurai var izmantot augstākus plauktus, lai bērni viens otram netraucētu un tiktu ievērota nepieciešamība pēc privātuma.

Savukārt, ja mācību vieta jāiekārto kopējā telpā, piemēram, dzīvojamā istabā, jāraugās, lai šeit būtu pēc iespējas mazāk uzmanības novērsēju, un bērns varētu koncentrēties mierā un klusumā. Tāpat svarīgi ievērot, lai šajā vietā piekļūtu pietiekami daudz dabiskās gaismas un būtu laba gaisa apmaiņa.

Dabiskās gaismas nepietiekama novērtēšana

Apgaismojums ir viens no svarīgākajiem aspektiem mācību vietas iekārtošanā, jo bērns daudz laika pavadīs, sēžot pie datora, lasot un rakstot. Tāpēc viena no kļūdām, kuru vecāki dažkārt pieļauj, ir darba galda novietošana tumšākajā istabas stūrī. Tā vietā vajadzētu izmantot visu, ko sniedz dabiskais apgaismojums dienas laikā, samazinot slodzi uz redzi. 

Tajā pašā laikā nevajadzētu likt galdu vietā, kur pretī spīd saule, jo tas var apgrūtināt mācīšanos un novērst uzmanību. Ja bērns raksta ar labo roku, galds jānovieto tā, lai gaisma kristu no kreisās puses, savukārt ja raksta ar kreiso – gaismai jānāk no labās puses.

Pārcenšanās, izvēloties krāsu toņus telpas iekārtojumā

Viens no faktoriem, kas var nekavējoties uzlabot vai, tieši pretēji, sabojāt bērnistabas un mācību zonas izskatu un sajūtu, ir tās krāsas. Nav noslēpums, ka dažādi toņi spēj ietekmēt mūsu pašsajūtu un garastāvokli, un tas, protams, attiecas arī uz bērniem. Pat tad, ja mācību vieta ir iekārtota dzīvojamā istabā, var rast risinājumus, kā šo zonu pielāgot, lai ar krāsu palīdzību veicinātu bērna smadzeņu darbību un spēju koncentrēties.

Zaļie, it īpaši, sūnu vai salvijas zaļie toņi ļauj vieglāk fokusēties uz mācībām savukārt košie toņi, piemēram, oranžais, uzlabo garastāvokli. Ja vēlies radīt atmosfēru, kas pozitīvi uzlādē, mācību zonā var iekļaut arī dzeltenos vai sarkanos toņus. Turpretī zilo krāsu uzskata par nomierinošu, tāpēc to rekomendē izvēlēties guļamistabai.

Pašlaik daudzos mājokļos iecienīti pelēkie, bēšie un krīta toņi, kas ir neitrāli un izceļ citus elementus telpā. Šī būs laba izvēle, ja dod priekšroku minimālismam un mierīgajam skandināvu stilam.

“Bonava Latvija” eksperti atgādina – lai arī kādas krāsas Tu izvēlētos, atceries, ka mazāk parasti ir labāk, un pārāk daudz toņu var radīt pretēju efektu cerētajam.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar