Klajā nācis jauns Ilzes Aizsilas romāns dzīvespriekam – “Solis līdz altārim”

Izdots pašmāju autores Ilzes Aizsilas jaunākais romāns “Solis līdz altārim” – darbs īsti vasarīgās nokrāsās, kuras caurvij humora un romantikas dzirkstis. 

Romāna darbība notiek tepat Latvijā, nelielā, rosīgā pašvaldībā. Galvenie tēli izstrādāti tik smalki, ka lasītājam var šķist ārkārtīgi pazīstami. Notikumi, kuros varoņi tiek ievilināti, lieliski ataino mūsdienu realitātes. Darbā ievērpts sabiedrībā valdošais sašutums saistībā ar koronavīrusa pandēmiju, pretestība administratīvi teritoriālās reformas gaidās, kā arī starppaudžu prasmju, domāšanas un dzīvesstila atšķirības.  2020. gads ar tā izaicinājumiem ir kā vadmotīvs šī romāna notikumiem, kuru galvenā tēma tomēr ir romantiskās attiecība; par notikumu norises vietu izvēlēta kāda dzimtsarakstu nodaļa, kas atrodas senā muižā upes krastā.

Rakstniece Ilze Aizsila atklāj: “Ideja par romānu “Solis līdz altārim” dzima Latvijas Rakstnieku savienības Literārās Akadēmijas Prozas meistardarbnīcās. Tā kā mācības sākās 2020. gada pavasarī, līdz ar pandēmijas ienākšanu Latvijā, strauji izkristalizējās doma par zīmīgā laika atainošanu iesniedzamajā gala darbā. Citu topošo rakstnieku un praktisko nodarbību vadītājas, rakstnieces Ievas Melgalves iedrošināta, manuskriptu nosūtīju izdevniecībai Zvaigzne ABC, tādējādi turpinot sadarbību pēc romānu konkursā izdotās grāmatas “Mīlas kastings”. Un arī šajā darbā lasītājam piedāvāju atslodzi no ikdienas skrējiena, rosinot pamanīt lietu komisko pusi.” 

Par romānu “Solis līdz altārim”

Dzimtsarakstu nodaļas vadītāju Teiksmu pašvaldības vadītājs Donāts pārsteidz ar šķietami neizpildāmu un izaicinājumiem bagātu uzdevumu: ir jāizdomā, kā paglābt novadu no apvienošanas ar citu. Sapulces laikā uzmirdz ideja: jāizstrādā ideāla iepazīšanās platforma, kas savestu kopā īstos cilvēkus; laulību skaita pieaugums palielinātu iedzīvotāju skaitu novadā. Tiek pieņemti darbā divi pievilcīgi un erudīti programmētāji. Komiski un reizumis pat bīstami piedzīvojumi, savdabīgas laulību ceremonijas un kolorīti kāzu viesi, datorģēniju jociņi – ainas seko cita citai. Grāmatas lappusēs pavīd arīdzan nopietnāki pustoņi, atspoguļojot sociālvēsturisko fonu un gluži kā vasaras lietus rakstītajās rindās ielīst saldsērīgas notis: iekšējie pārdzīvojumi, vilšanās un pārpratumi. 

Romāns “Solis līdz altārim” pieejams arī e-grāmatā.

Par autori

Ilze Aizsila (1982) ir ieguvusi sociālo zinātņu maģistra grādu vadībzinātnē, darbojusies tūrismā un sabiedrisko attiecību jomā. Rakstītprasmi pilnveidojusi Latvijas Rakstnieku savienības Literārajā Akadēmijā. Prozas meistardarbnīcu laikā tapis autores trešais romāns “Solis līdz altārim” . Tāpat kā romāns “Mīlas kastings” (2021, izdots Zvaigzne ABC konkursā), arī šis darbs lasītājus attālina no nopietnās ikdienas, lai uzlabotu omu atbilstoši rakstnieces moto “Literatūra sirdij un dzīvespriekam”. Pirmais rakstnieces romāns – “Dzīvot naktij” (2021, izdots Latvijas Mediji konkursā) – ir tapis kopā ar līdzautori Indru Ēķi-Začesti.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar