Kiberdrošības mēnesī pievērš pastiprinātu uzmanību bērnu drošībai internetā

Rīgas 25. vidusskola, kas atsaucās aicinājumam, uz visiem skolas informātikas kabinetā pieejamajiem datoriem izvietoja kampaņā radītās izglītojošās ekrāntapetes, lai ikdienā atgādinātu skolēniem par drošas interneta lietošanas pamatprincipiem.

“Pozitīvi, ka nozares uzņēmumi īsteno arvien plašāku sadarbību ar izglītības iestādēm, piedāvājot ne tikai izglītojoša rakstura pasākumus, bet arī atbalstu tik sensitīvā jomā kā droša interneta lietošana. Šāda ekrāntapete ir labs uzskates līdzeklis, jo vienmēr atgādina par drošību internetā. Nereti skolēni informātikas stundā jauno vielu apgūst bez problēmām, bet līdz nākošajai stundai jau visu ir aizmirsuši. Šādā veidā, kad ieteikumi ir acu priekšā, zināšanas par drošu interneta lietošanu vairāk nosēžas viņu apziņās,” stāsta Rīgas 25. vidusskolas informātikas skolotāja Marina Juzova.

“Attīstoties informācijas un komunikācijas tehnoloģijām (IKT), par ikviena cilvēka – kā pieaugušā, tā bērna un jaunieša – aizvien būtiskāku ikdienas dzīves sastāvdaļu kļūst virtuālā telpa. Jūnijā kampaņas “Esi reindžers!” ietvaros veiktais pētījums atklāja tendenci – bērni, piedzīvojot nepatīkamu situāciju internetā, skolotājiem to nestāsta, tajā pašā laikā informāciju par drošas interneta lietošanas pamatprincipiem viņi uzzina tieši no pedagogiem. Uzskatu, ka skolai būtu jākļūst par galveno bērnu un jauniešu izglītotāju interneta drošības jomā. Tāpēc ceram, ka šāda iniciatīva stiprinās atgriezenisko saiti starp skolēnu un skolotāju,” atzīst Viktors Topors.

Veicot bērnu un viņu vecāku aptauju par drošību internetā, konstatētas satraucošas tendences – 14,7% respondentu atzina, ka, piedzīvojot nepatīkamu situāciju internetā, to nevienam nestāsta, jo nezina kā šādos gadījumos rīkoties. Šāda situācija ir satraucoša, tāpēc uzņēmums gan IZM, gan Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentam (RD IKSD) iesniedza priekšlikumus, aicinot informātikas mācību priekšmeta saturā pievērst lielāku uzmanību drošībai internetā, tostarp pēc skolotāju ieskatiem izmantot kampaņas “Esi reindžers!” materiālus – ekrāntapeti ar padomiem, kā arī plašāk aprakstītus ekspertu padomus bērniem un vecākiem.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar