Keramiķa Pētera Martinsona pēdējais darbs „Sapņu vārnu patvērums”

„Esam pagodināti, ka pēdējais Pētera Martinsona darbs ir tapis Jelgavā un kā vispiemērotāko vieta tā ekspozīcijai tika izvēlēta Jelgavas Mākslas skola, lai skulptūra kalpotu kā piemērs jaunajiem Jelgavas māksliniekiem,” stāsta JPPI „Kultūra” vadītājs Mintauts Buškevics.

Šogad Jelgavā 7. starptautiskā smilšu skulptūru festivāla “Summer Signs’13” ietvaros, sadarbībā ar „Keramika LV” norisinājās 1. lielformāta keramikas – uguns skulptūru plenērs, kurā piedalījās mākslinieki Aleksandrs Djačenko, Ilze Emse – Grīnberga un arī starptautiski atzītais keramiķis Pēteris Martinsons, radot savu pēdējo darbu – „Sapņu vārnu patvērums”.

Savās pārdomās par Pēteri Martinsonu dalās arī Jelgavas Mākslinieku biedrības priekšsēdētājs Māris Brancis: „Pie Sapņu vārnu patvēruma viņš strādāja tikpat savaldīgi, kā runāja, piestājot kustināt rokas, lai nodotos sarunai. It kā priekšā būtu gara mūžība un nekur nav jāsteidzas – visu darīja rāmā mierā. Viņš gribēja būt klāt visā – no sākuma līdz galam, pat tad, kad viņš nebija īsti nepieciešams. Strādājot viņš viss atdevās darbam, cits nekas neeksistēja. Mums ir liels gods, ka Pēteris mūs pagodināja ar savu piedalīšanos. Tā ir personība ar lielo burtu.”

Pēteris Martinsons ar apbrīnojamu jaudu, radošu aktivitāti un neatslābstošu intensitāti keramikā darbojās kopš 1963. gada. Savā nozarē viņš sasniedza tik daudz kā reti kurš no Latvijas māksliniekiem. Viņa veikuma kvalitāti jau kopš radošās darbības sākuma apliecina daudzās starptautiskās godalgas, plašā simpoziju un vadīto meistardarbnīcu ģeogrāfija, aktīvā piedalīšanās Starptautiskās keramikas akadēmijas darbā, ko apliecināja šīs akadēmijas kongress, kas 2006. gadā notika Rīgā. Šī gada pavasarī Martinsons ievērojamu daļu savu darbu uzdāvināja Rotko centram savā dzimtajā Daugavpilī.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar