Kas jāzina viesģimenei, uzņemot karadarbībā cietušos bērnus no Ukrainas

Plānots, ka līdz šāgada beigām Latvijā ieradīsies vēl trīs grupas ar Ukrainas bērniem, kuriem pašlaik tiek meklētas viesģimenes.

Kas tev un taviem ģimenes locekļiem būtu jāzina, ja esat apsvēruši iespēju uzņemt bērnus no Ukrainas? Ieteikumos un pārdomās dalās bērnu psiholoģe Jurita Smiltiņa un „Alianse Latvija bez bāreņiem’’ vadītāja Irina Čžou.

 

Sagatavo savus bērnus

Tev jau laikus ir jāsagatavo savi bērni tam, ka ģimenē uz zināmu laiku ienāks viesbērni. Tev jāpastāsta savām atvasēm, ka laikā, kamēr bērni no Ukrainas uzturēsies jūsu ģimenē, viņiem tiks pievērsta lielāka uzmanība, un  jāpaskaidro, kāpēc.

 

Rēķinies ar lielu atbildību

Uzņemt viesģimenē bērnus, kas ir redzējuši un pārdzīvojuši to, ko daudzi no mums pat nespēj iedomāties,  ir liela atbildība. Tev jāsaprot, ka šie bērni ir daudz emocionāli cietuši – viņus piepeši var piemeklēt skumjas, raudulīgums vai satraukums. Šādos brīžos tev kā pieaugušajam ir jāpalīdz bērnam tikt galā ar emocijām, pārrunājot, kāds ir to iemesls, un daloties savā pieredzē.

 

Sniedz pozitīvas emocijas

Dari visu iespējamo, lai uzņemtajiem bērniem sagādātu drošu vidi un pozitīvus iespaidus, kas vismaz uz laiku ļautu aizmirst pārdzīvotās kara šausmas un vēlāk atgriezties pie vecākiem Ukrainā ar jauniem iespaidiem ar jaunām cerībām.

 

Ļauj bērnam stāstīt par sevi, bet nemudini runāt par pārdzīvoto

Ir pilnīgi dabiski, ka mēs iepazīstamies ar cilvēku, ko uzņemam savā ģimenē. Tāpēc lūdz bērnam pastāstīt par sevi un savu ģimeni tik daudz, cik viņš vēlas. No stāstītā varēsi saprast, ko bērns piedzīvojis. Runāt vai nerunāt par pārdzīvoto – tas ir atkarīgs no katra konkrētā bērna vēlmēm. Viesģimenei nav jāveic psihoterapeita darbs. Ja bērns vēlas runāt par piedzīvoto, tad jāuzklausa, ja nevēlas – speciāli nevajag uzdot jautājumus. Jāatceras, ka bērns ir atbraucis gūt pozitīvu pieredzi drošos apstākļos, kuras viņam sen nav bijis. Tāpēc visas bērna vecumam atbilstošas aktivitātes ir vēlamas, taču vien tādā mērā, lai bērns justos apmierināts, nevis pārslogots.

 

Ļauj atgūt ticību cilvēcīgumam

Svarīgi ar bērnu ir izveidot sirsnīgas un cieņpilnas savstarpējās attiecības, kas viņā atjaunotu ticību, ka cilvēka dzīvībai ir vērtība. Turklāt tev jāgarantē drošība un paredzamība ikdienā – dabisks dienas režīms, nākamās dienas plānošana, ikdienišķas lietas, kuras nav nozīmīgas kara apstākļos, piemēram, personīgās higiēnas ievērošana, kopīgas ģimeniskas brokastis, izklaidējošas televīzijas pārraides, pikniks dabā vai vakara pasaciņa.

 

Par iespēju piedalīties un pielikt savu roku Ukrainas bērnu sociālajā rehabilitācijā lūdzam sazināties ar biedrības „Alianse Latvija bez bāreņiem” valdes locekliIrinuČžou, rakstot uz e-pastu info@labb.lv.

„Tas nav vienkāršs lēmums uzņemt bērnu ģimenē, bet iepriekšējā pieredze rāda, ka Latvijas ģimenes, kurās Ukrainas bērni jau viesojušies, ir bijušas gandarītas, ka spēj palīdzēt ar savu sirds siltumu un labestību. Plānots, ka līdz gada beigām Latvijā ieradīsies vēl trīs grupas ar Ukrainas karadarbībā cietušajiem bērniem. Tāpēc aicinām atsaukties gan ģimenes, kas varētu uzņemt bērnus, gan brīvprātīgos un atbalstītājus,” mudināja Irina Čžou.

TOP Komentāri

avatar