Kāpēc tableti patvaļīgi dalīt nedrīkst – 12 padomi zāļu lietošanai

Ikviens dzīves laikā ir kaut vai tikai dažas reizes slimojis un lietojis medikamentus. Gadiem ritot, dažiem zāles nākas uzņem regulāri, un tikai retais seniors bez tām iztiek. Cik vienkārši ir lietot medikamentus? Vai var jebkuras zāles jebkurā laikā iemest mutē un uzdzert ūdeni? Izrādās, ka nē. Biežākās kļūdas, lietojot medikamentus, un ieteikumus to pareizai uzņemšanai apkopo „Mēness aptiekas” farmaceite Guna Everte. 

  • Stingri ievēro lietošanas nosacījumus

„Pasaulē veikto pētījumu dati liecina, ka aptuveni puse no zālēm, ko izmanto augsta asinsspiediena, 2. tipa cukura diabēta un citu hronisku slimību ārstēšanai, netiek lietotas saskaņā ar ārstu norādījumiem,” stāsta farmaceite. Viņa iesaka izveidot speciālu režīmu, sasaistot zāļu dzeršanu ar citām regulārām ikdienas nodarbēm. „Sastādi visu savu recepšu un bezrecepšu medikamentu sarakstu un lieto tās, cik iespējams, katru dienu vienā un tajā pašā laikā. Ja joprojām neizdodas izveidot ieradumu, izmanto tablešu kastīti ar nedēļas dienām un novieto to uz virtuves galda vai citur, kur tā vienmēr ir pamanāma. Viedtālrunī var lejupielādēt arī atgādinājuma lietotni.” Tāpat Guna Everte iesaka, iegādājoties zāles, noteikti pārrunāt ar farmaceitu to lietošanas nosacījumus, lai pārliecinātos, vai ārsta sacītais ir saprasts pareizi. „Bieži vien tas, kas pacientam šķitis saprotams vizītes laikā, aptiekā jau ir aizmirsies (jo sevišķi, ja medikamentu ir daudz), tādēļ saruna ar farmaceitu nekad nebūs lieka.”   

  • Nepārspīlē ar pretsāpju līdzekļiem

Izpētīts, ka gandrīz katrs piektais cilvēks mēdz pārsniegt nesteroīdo pretiekaisuma līdzekļu, piemēram, ibuprofēna vai naproksēna, lietošanas ieteicamo devu. Un gandrīz 25% cilvēku vienlaikus lieto divus vai vairākus nesteroīdos pretiekaisuma līdzekļus. Nepareiza šo zaļu lietošana var bojāt aknas, nieres, smagākos gadījumos – izraisīt asiņošanu. Ir svarīgi ievērot zāļu instrukcijā noradītas devas un lietošanas ilgumu, kas parasti ir vien dažas dienas. Maziem bērniem zāļu devu nosaka pēc svara, nevis vecuma.

  • Nedali visas tabletes

Ja vien ārsts nav ieteicis citādi, tabletes ir jānorij veselas, nevis jāsakošļā, jo speciālais apvalks nodrošina to pareizu uzsūkšanos organismā. Apvalks var būt vajadzīgs arī tādēļ, lai ietvertu divas zāļu aktīvās vielas, kā arī, lai pasargātu kuņģa gļotādu. Ja tabletes ir jāsadala, tas jādara tieši pirms lietošanas, lai izvairītos no apkārtējās vides ietekmes. Parasti gan medikamenti tiek izstrādāti dažādās devās un ārsts tās norāda receptē. „Vai pacients pēc savas iniciatīvas sadala tableti, ir grūti noskaidrot,” atzīst farmaceite. Ir gadījies, ka seniori pastāsta par tabletes dalīšanu, tā vēloties ietaupīt un pagarināt zāļu lietošanas laiku. Taču jāņem vērā, ka ārsta izrakstītās zaļu devas patvaļīga samazināšana nesniegs gaidāmo terapeitisko efektu. Tādēļ ir ārkārtīgi svarīgi, ka multimorbīdi pacienti – tādi, kuri vienlaikus ikdienā lieto vairākas zāles pret vairākām slimībām –, konsultētos ar farmaceitu par pareizu zaļu lietošanu, jo farmaceits var palīdzēt sastādīt korektu medikamentu lietošanas plānu,” saka Guna Everte. 

  • Pievērs uzmanību garastāvokļa izmaiņām

„Uzsākot lietot kādas zāles, jo sevišķi, ja tās būs jālieto regulāri vai vairāk nekā tikai dažas dienas, rūpīgi seko līdzi savai pašsajūtai,” iesaka farmaceite. Vairāk nekā 200 medikamentiem, tostarp kontracepcijas tabletēm, asinsspiediena un grēmas mazinošām zālēm, ir iespējamas blakusparādības, turklāt visdažādākās, tostarp depresija. “Ja novēro, ka zāļu lietošanas posmā sāc justies nomākts ilgāk par pāris nedēļām, ziņo par to savam ārstam – varbūt pie vainas patiešām ir kāds no lietotajiem medikamentiem. Pastāv iespēja samazināt devas vai piemeklēt citu medikamentu.”

  • Regulāri pārskati lietojamo zāļu klāstu

Ja regulāri lieto recepšu, bezrecepšu medikamentus vai uztura bagātinātājus, katru gadu pārskati savu izvēli kopā ar ģimenes ārstu vai farmaceitu. Varbūt dažas no zālēm vairs nav nepieciešamas, savukārt pret citām var būt izveidojies pieradums, un ir jāpiekoriģē devas vai jāmaina preparāts. Šis ieteikums īpaši attiecas uz cilvēkiem gados un tiem, kuri vienlaikus lieto vairākus medikamentus.

  • Salāgo zāļu lietošanu ar ēdienreizēm

Dažas zāles iedarbojas labāk vai ātrāk tukšā dūšā, citas ieteicams lietot tikai ēšanas laikā. Turklāt atsevišķi pārtikas produkti un zāles var radīt nelabvēlīgas vai pat bīstamas kombinācijas. “Piemēram, piena produkti saskarsmē ar dažām antibiotikām, noteiktas holesterīna līmeni pazeminošas zāles – ar greipfrūtu sulu, zaļie lapu dārzeņi un citi ar K vitamīnu bagāti pārtikas produkti kombinācijā ar noteiktiem asins šķidrinātājiem. Kā ir pareizi jālieto izrakstītās zāles un no kādas mijiedarbības uzmanīties, zinās izstāstīt farmaceits. Jebkurā gadījumā – zālēm jāuzdzer nevis pāris malku, bet gan vesela glāze ūdens.”

  • Medikamenti un alkohols nav draugi

Ikvienam ir zināms, ka nedrīkst lietot alkoholu un vadīt automašīnu. Arī daudz medikamentu lietošana kopā ar alkoholu nav pieļaujama. “Miegazāles, zāles pret saaukstēšanos un citi preparāti, kas izraisa miegainību, var padarīt vairāk miegainu, ja tos lieto kopā ar alkoholiskajiem dzērieniem, turklāt alkohols, mijiedarbojoties ar dažām zāļu sastāvdaļām, bojā aknas. Vienmēr konsultējies ar ārstu vai farmaceitu par drošu medikamentu lietošanu!”

  • Uzglabā zāles pareizi

Siltums un mitrums bojā medikamentus un tas nozīmē, ka iedarbības efektivitāte var zust. Lielāko daļu zāļu vislabāk uzglabāt vēsā, sausā vietā, kur tiem nevar piekļūt bērni. Insulīns un daži citi preparāti ir jāglabā ledusskapī.

  • Nelieto medikamentus uz savu galvu

Zāles ir jālieto tik ilgi un tieši tā, kā noteicis ārsts, pat, ja jūties labāk jau pirms noteiktās devas izlietošanas. Tomēr liela daļa cilvēku, kuri lieto medikamentus, to neievēro. Pirms pārtrauc zāļu lietošanu, noteikti konsultējies ar ārstu! 

  • Ievēro derīguma termiņu

Pētījumi liecina, ka lielākā daļa medikamentu saglabā līdz pat 80% no sākotnējās iedarbības arī gadu vai divus pēc to derīguma termiņa beigām. Tomēr dažus medikamentus, kam beidzies derīguma termiņš, lietot var būt riskanti. Tāpēc ir svarīgi veikt revīziju mājas aptieciņā, ja nepieciešams, iegādājoties vietā jaunas. Nekādā gadījumā nedrīkst izmest zāles atkritumos. Jānoskaidro tuvākā aptieka, kurā pieņem medikamentus ar beigušos derīguma termiņu, un zāles jānodod utilizācijai. 

  • Devu precizitāte šķidrajiem preparātiem

„Karotes izmantošana šķidro zāļu lietošanai var izraisīt dozēšanas kļūdas,” brīdina farmaceite. Pētījumos konstatēts, ka cilvēki, kuri izmanto maza izmēra karoti, lai ielietu, piemēram, klepus sīrupu vai citu šķidru medikamentu, uzņēma pārāk mazu devu, savukārt tie, kuri izvēlējās lielo karoti, biežāk pārdozēja. „Vienmēr izmanto speciālo zāļu karotīti, glāzi ar iedaļām, šļirci vai citu mērinstrumentu, kas pievienots medikamenta iesaiņojumam, vai iegādājies to aptiekā, jautājot farmaceitam.” 

  • Esi uzticīgs vienai aptiekai

Vislabāk ir visas nepieciešamās zāles iegādāties vienā aptiekā, lai farmaceitam būtu pilnīgs priekšstats par klienta lietotajiem medikamentiem. “Tas var palīdzēt novērst zāļu nevēlamu mijiedarbību un citas iespējamās ar medikamentu lietošanu saistītās problēmas. Vēl labāk, ja konkrēts farmaceits kļūtu par uzticības personu. Zāļu lietošana nav vienkārša, un tikai retais tiks galā bez speciālista palīdzības,” saka Guna Everte un aicina atrast savu farmaceitu, kam uzticēties un ar ko pārrunāt jebkuru jautājumu, kas saistīts ar zālēm, uztura bagātinātājiem vai ārstnieciskajām tējām un to lietošanu. 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar