Kad vienmuļais tiek pārvērsts mākslā: radīta filma “Veļasmašīna”

Dzīves laikā pieaugušie pavada vidēji 61 dienu jeb 1481 stundu, vērojot veļasmašīnas griešanos, noskaidrots Samsung veiktajā pētījumā Lielbritānijā. Vietnē Youtube šādi videomateriāli ir skatīti tūkstošiem stundu, pārsniedzot vairāk nekā trīs miljonu skatījumu, kas ir aptuveni tikpat, cik populārs mūzikas videoklips. Balstoties uz šo lielo interesi vērot veļasmašīnas griešanos, Samsung radījis unikālu pilnmetrāžas filmu “Veļasmašīna”.

Kino darbā “Veļasmašīna” iemūžināts katrs pilna veļasmašīnas mazgāšanas cikla mirklis. Filmā redzamā veļasmašīna ir ideāli piemērota tiem, kuriem patīk vērot tās hipnotisko griešanos, taču kuri negrib zaudēt pārāk daudz laika. Filmas ilgums – 66 minūtes – arī simboliski attēlo šīs veļasmašīnas mazgāšanas cikla garumu.

Filmas muzikālo pavadījumu radījis viens no oriģinālākajiem Anglijas komponistiem Maikls Naimens (Michael Nyman), kurš veidojis arī ar Oskaru godalgotās filmas “Klavieres” (“The Piano)” skaņdarbu. Viņa meistarīgā kompozīcija filmai “Veļasmašīna” atspoguļo cilindra griešanos – tā ir cikliska un pastiprinās līdz ar mazgāšanas intensitāti. Un to var uzskatīt par nebijušu papildinājumu lēnā kino žanram.

 “Esmu rakstījis daudz muzikālu pavadījumu, taču šī ir smalkākā un “mehāniskākā” filma, kurā esmu bijis iesaistīts. Turklāt nejauši ir sanācis tā, ka nupat ir apritējuši 300 gadu citai slavenai kompozīcijai, par kuras iedvesmu kalpojusi ūdens plūsma – tas ir Georga Frīdriha Hendeļa skaņdarbs “Ūdens mūzika” (“Water Music”). Savā ziņā mūsu skaņdarbi ir radniecīgi,” saka M.Naimens.

 

Foto & video: publicitātes

TOP Komentāri

avatar