Kā praktiskas lietotnes var palīdzēt uzturēt personīgās finanses

Atbildīgi rīkoties ar ienākumiem ir svarīgi ikvienam, tāpēc pēdējos gados daudz tiek runāts par finanšu pratību un izglītību. Viedās lietotnes piedāvā dažādus praktiskus veidus, kā sekot līdzi saviem tēriņiem, ietaupīt un gudri plānot turpmākos pirkumus. Mūsdienās gandrīz katrai bankai šim nolūkam ir arī sava lietotne, kas ļauj veikt ātrus maksājumus vai apskatīt bankas konta atlikumu jebkurā brīdī. Tomēr, ņemot vērā pieaugošos tēriņus un to pārlūkošanas aktualitāti, aizvien populārāki kļūst citi risinājumi, kas ļauj labāk plānot finanses, piemēram, lietotnes uzkrājumiem un aktuālajām atlaidēm veikalos.

Visaptverošs izmaksu pārskats

Viens no pirmajiem un svarīgākajiem soļiem finanšu pārvaldībā ir iegūt pārskatu par to, kur un cik daudz nauda tiek tērēta ikdienā. Parasti banku lietotnes ļauj iegūt labu priekšstatu, aplūkojot bankas konta izrakstu. Tomēr ne visās bankās ir iespēja automātiski kategorizēt izdevumus, piemēram, pēc ēšanas ārpus mājas, degvielas vai brīvā laika kritērijiem.

“Vairums lietotāju ir sākuši izmantot lietotnes, kas ļauj vai nu manuāli ievadīt izdevumus un analizēt tos atbilstoši kategorijām, vai savienot lietotni ar bankas kontiem un automātiski pārsūtīt datus uz lietotni,” norāda Huawei ekosistēmu attīstības vadītājs Baltijā Audrius Granickas, kā piemērus minot tādas lietotnes kā AndroMoney, Revolut vai Curve. Dažkārt pārskats var būt pārsteidzošs vai pat šokējošs, taču tas ir labs sākumpunkts, lai izstrādātu plānu, kā pakāpeniski atteikties no liekiem tēriņiem un veidot uzkrājumus.

Uzkrājumu konts kā “drošības spilvens”

Daudzi finanšu eksperti norāda, cik svarīgi ir veidot krājkontu, lai pārvaldītu savus uzkrājumus pat tad, kad rodas neparedzēti izdevumi. Šādam uzkrājumu kontam vajadzētu būt aptuveni viena mēneša tēriņu apjomā.

Lai uzkrājumu veidošanu padarītu aizraujošāku, A. Granickas iesaka izmantot lietotnes ar interaktīvām un atjautīgām funkcijām. “Visvienkāršākais veids ir izveidot papildu bankas kontu, iestatīt summu, ko vēlaties tajā iemaksāt katru mēnesi, un pēc tam izmantot lietotni, lai sekotu līdzi naudas pieaugumam. Tomēr ir iespējams būt arī rotaļīgākiem, piemēram, izmantojot Simple Piggy Bank, ar kuras palīdzību reģistrēt katru jauno uzkrājumu,” eksperts dalās ar padomiem par iespējām, kas pieejamas Huawei AppGallery un citos lietotņu veikalos.

Viedas un atjautīgas taupīšanas iespējas

Meklējot naudu taupošas iespējas, A. Granickas iesaka apskatīt ne tikai finanšu, bet arī citu kategoriju pakalpojumu sniedzošas lietotnes. “Piemēram, daudzos gadījumos, iegādājoties preces tiešsaistes veikalos, izmantojot lietotni, var saņemt atlaidi, kā arī fiziskā veikalā var saņemt atlaidi, ja uzrāda lietotnē pieejamo atlaižu kodu,” norāda eksperts, minot Maxima, Hesburger un citu uzņēmumu piemērus.

“Arī izmantojot plaši zināmo lietotni Bolt Food var uzzināt par atlaidēm tuvākajos pārtikas veikalos, kā arī par pārtikas produktiem, kuriem drīzumā beigsies derīguma termiņš. Tāpat ir vērts meklēt arī kuponus un atlaides, ko piedāvā pakalpojumu sniedzēji citviet. Neaizmirstiet finanšu lietotnē izanalizēt komunālo pakalpojumu sniedzēju izmaksas, jo vienmēr var atrast lētākas telekomunikāciju, elektrības vai interneta paketes, ko izvēlēties, lai veicinātu uzkrājuma konta pieaugumu,” iesaka eksperts.

Attēls: publicitātes

TOP Komentāri

avatar