Kā pielāgot mājas aptieciņas saturu pavasara un vasaras sezonai?

Sākoties gada siltajam periodam, aizvien vairāk laika pavadīsim pastaigājoties, braucot ar riteni, dodoties piknikā un baudot citas aktivitātes. Tāpēc ir svarīgi nodrošināties, lai mājas aptieciņa tiktu papildināta ar sezonai nepieciešamajiem medikamentiem, aprūpes līdzekļiem un citām svarīgām un sezonai aktuālām lietām. Vairāk par to, kam tieši pavasarī un vasarā obligāti jābūt mājas aptieciņā, stāsta aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Mārīte Šukele.

“Mainoties sezonai, būtu ieteicams pārskatīt mājas aptieciņas saturu un to papildināt, piemēram, ar medikamentiem pret sezonai raksturīgākajām saslimšanām. Vēlams pārliecināties par jau esošo medikamentu derīguma termiņu un aprūpes līdzekļu stāvokli, kā arī lietošanas instrukciju pieejamību, lai, ja rodas tāda nepieciešamība, jūsu rīcībā būtu viss vajadzīgais. Tāpat svarīgi mājiniekiem atgādināt par aptieciņas atrašanās vietu un pārliecināties, ka tā ir novietota drošā, bērniem nepieejamā vietā,” norāda Mārīte Šukele.

TOP medikamenti un aprūpes līdzekļi, ko pavasarī/vasarā iekļaut mājas aptieciņā

#1 Ziedes, geli, plāksteri un aukstuma maisiņi

Ziedes, geli un pretsāpju plāksteri pret locītavu un muskuļu sāpēm, kas satur ibuprofēnu un diklofenaku, īpaši noderēs, ja fizisko aktivitāšu laikā vai dārza darbos būsiet iedzīvojies roku, kāju vai muguras sāpēs. Tāpat aptieciņā vēlams iekļaut arī piparu vai sinepju plāksterus, kā arī smēres ar sildošu efektu. Akūtiem sasitumiem noderēs aukstuma aerosols vai aukstuma maisiņš, kas palīdzēs remdēt sāpes.

#2 Līdzekļi brūču dezinfekcijai un tīrīšanai

Brūču dezinficēšanai un tīrīšanai aptieciņā varat iekļaut ūdeņraža pārskābi, furagīnu saturošus līdzekļus un fizioloģisko šķīdumu. Ādas nobrāzumu, saplaisājumu ārstēšanai un profilaksei noderēs hlorheksidīnu, kas darbojas pret baktērijām, un dekspantenolu saturošas ziedes. Savukārt brūces mitrināšanai noderēs hialuronskābi saturoši līdzekļi. “Jaunākajos ieteikumos brūču apkopšanā un tīrīšanā minēts, ka jāizvairās no spirtu saturošo līdzekļu, piemēram, briljanta zaļā vai joda, izmantošanas, jo šie līdzekļi var radīt apdegumu. Savukārt fizioloģiskais šķīdums ir universāls brūču tīrīšanas līdzeklis, ko var izmantot arī acu, deguna un ausu tīrīšanai,” skaidro farmaceite.

Brūču apkopšanai un pārsiešanai noderēs dažādu izmēru marles, saites un salvetes, sapakotas sterilos iepakojumos. Tāpat aptieciņā vēlams iekļaut plāksterus un vati dažādu veidu kompresēm.

#3 Pretalerģijas līdzekļi

Alerģiskus simptomus mazinoši bezrecepšu līdzekļi ar loratadīnu, cetirizīnu vai klemastīnu palīdzēs tikt galā ar pavasara izraisītajām alerģijām gan tiem, kurus alerģiskie simptomi pārsteiguši negaidīti, gan tiem, kas ar alerģiju saskaras gadu no gada. Svarīgi ņemt vērā, ka, lietojot klemastīnu saturošus līdzekļus, var samazināties koncentrēšanās spēja un rasties miegainība. Difenhidramīnu saturošie geli mazinās niezi un apsārtumu pēc kukaiņu kodumiem vai nātres dzēlieniem.

#4 Medikamenti gremošanas traucējumu novēršanai 

Medikamenti pret gremošanas traucējumiem, piemēram, nelabu dūšu, caureju vai vemšanu – aktivētā ogle vai diosmektīts –, palīdzēs novērst simptomātiskas sāpes un caureju. Tāpat aptieciņā vēlams iekļaut sāļu un glikozes maisījumu, kas intensīvas caurejas vai vemšanas gadījumā palīdzēs organismam saņemt pietiekamu šķidruma daudzumu. Pēc pārēšanās vai neierastāku ēdienu baudīšanas noderēs kuņģa pilieni vai gremošanas fermentus saturošas kapsulas. Savukārt vēdera pūšanās gadījumā simetikonu saturošie līdzekļi ļaus samazināt spiedienu un uzlabot pašsajūtu. Aizcietējumiem palīdzēs makrogolu un laktulozi saturoši līdzekļi.

#5 Līdzekļi kukaiņu atbaidīšanai

Kukaiņu atbaidīšanas līdzekļi, kuru galvenā sastāvdaļa ir citriodiols vai geraniols, arī ēteriskās eļļas, piemēram, krustnagliņu eļļa, var palīdzēt atbaidīt kukaiņus. “Svarīgi atcerēties, ka ar ēteriskajām eļļām jābūt uzmanīgiem, jo ne visi var tās lietot,” uzsver farmaceite. Aptiekās pieejams plašs klāsts ar līdzekļiem, kas palīdzēs izvairīties no kukaiņiem un to kodumiem, piemēram, ultraskaņas ierīces ērču atbaidīšanai, kas piemērotas gan cilvēkiem, gan dzīvniekiem. Tāpat svarīgi aptieciņā iekļaut ērču izņēmēju, kas ļaus noņemt piesūkušos ērci daudz efektīvāk un drošāk nekā ar pinceti.

#6 Pretsāpju līdzekļi

Aptieciņā vēlams iekļaut tādus līdzekļus pret sāpēm un drudzi, kas satur paracetamolu jeb acetaminofēnu, ibuprofēnu, naproksēnu vai arī acetilsalicilskābi jeb aspirīnu. Svarīgi atcerēties, ka aspirīnu un naproksēnu drīkst lietot tikai pieaugušie. Medikamentu lietošanas deva un forma ir atkarīga no vecuma, svara un simptomu intensitātes. “Bērniem, lai atvieglotu pretsāpju un pretdrudža medikamentu lietošanu, tie ir pieejami arī suspensijas formā. Tomēr ar pretsāpju un pretdrudža medikamentu lietošanu jābūt uzmanīgiem. Ja nav zināms sāpju cēlonis, pirms medikamentu lietošanas ieteicams sazināties ar ārstu vai konsultēties ar farmaceitu. Tāpat ne vienmēr, kad ir augsta ķermeņa temperatūra, nepieciešams to pazemināt –, tādā veidā mēs neļaujam organismam pašam pretoties saslimšanai. Taču katrs gadījums jāvēro individuāli un attiecīgi jārīkojas,” skaidro farmaceite Mārīte Šukele.

#7 Karstie dzērieni

Pavasarī mainīgo laikapstākļu dēļ iespējams ātri apaukstēties, tāpēc aptieciņā būtu vēlams iekļaut karstos dzērienus ar paracetamolu, kā arī augu ekstraktu saturošus dzērienus, kuru sastāvā ir cinks  un C vitamīns. Savukārt sūkājamās pastilas ar Islandes ķērpja ekstraktu, kā arī smiltsērkšķu un kliņģerīšu eļļa palīdzēs mazināt kakla kairinājumu. Deguna skalošanai noderēs gan fizioloģiskais šķīdums, gan arī jūras ūdens.

#8 Vitamīni un tējas

Laika maiņa un pavasara nogurums var nopietni ietekmēt dzīves kvalitāti, tāpēc vēlams aptieciņā iekļaut arī vitamīnus un tējas, kas ļaus iegūt papildu enerģiju un uzlabot miega kvalitāti. “Magnijs un B grupas vitamīni palīdzēs mazināt stresa ietekmi un saglabāt mundrumu. Tāpat atgūt enerģiju palīdzēs arī žeņšeņa tēja, kas ir viena no labākajiem stimulējošiem un tonizējošiem līdzekļiem. Lai uzlabotu miega kvalitāti, var lietot melatonīnu saturošos līdzekļus. Jāatceras gan, ka par vitamīnu nepieciešamību un lietošanu nepieciešams konsultēties ar ārstu vai farmaceitu, lai atrastu sev vispiemērotākos,” norāda Mārīte Šukele.

#9 Acu pilieni

Laikā, kad dienas lielākā daļa tiek pavadīta pie dažādiem ekrāniem, aptieciņā vēlams iekļaut arī mitrinošus acu pilienus, kas palīdzēs no ekrāniem nogurušām acīm.

TOP Komentāri

avatar