Joprojām  bērniem ir augstāka saslimstība ar gripu un augšējo elpceļu infekcijas slimībām  

Iepriekšējā nedēļā, no 30. janvāra līdz 5. februārim, gripas vidējā intensitāte Latvijā turpināja samazināties. Kopā reģistrēti 375,0 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem (iepriekš – 429,4). Pacientu skaits, kuri vērsušies ambulatorajās ārstniecības iestādēs akūtos augšējo elpceļu infekciju (AAEI) gadījumos – 1 544 pacienti jeb vidēji 2046,1 uz 100 000 iedzīvotājiem (iepriekš – 1 515 pacienti uz 100 000 iedzīvotājiem).

Ģimenes ārstu praksēs pagājušajā nedēļā tika reģistrēti 283 klīniskie gripas gadījumi, visbiežāk saslimstība novērota Daugavpilī, Rīgā, Jēkabpilī, Ventspilī. Augstāka saslimstība ar gripu reģistrēta bērniem vecuma grupā 5–14 gadi. No monitoringā iesaistītām stacionārām ārstniecības iestādēm tika ziņots par 73 hospitalizētiem pacientiem ar gripu, visbiežāk vecuma grupā 15-64 gadi.

Pagājušās nedēļas laikā Latvijā Covid-19 gadījumu skaits palielinājies par 14,9%, salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu. Laboratoriski tika apstiprināti 177 Covid-19 gadījumi . Arī par 22,7% pieaudzis veikto testu skaits, nedaudz pieaudzis arī stacionēto pacientu skaits.

Saskaņā ar pašreizējo Eiropas slimību profilakses un kontroles centra (ECDC) novērtējumu, ievērojot situāciju citās valstīs un līdzšinējo pieredzi, tiek prognozēts, ka tuvākā viena līdz divu mēnešu laikā SARS-CoV-2 Omikrona XBB.1.5 paveids var izraisīt būtisku COVID-19 gadījumu skaita pieaugumu. Inficējoties neaizsargātām riska grupas personām, pieaug stacionēto Covid-19 pacientu skaits un letālo gadījumu skaits. ECDC norāda uz to, ka 4 nedēļu laikā ES/EEZ valstīs vislielākais no Covid-19 mirušo skaits reģistrēts vecuma grupā 65-79 gadi (27%) un 80+ gadi (63%).

ECDC informē, ka ar SARS-CoV-2 Omikrona XBB.1.5 paveida izplatīšanos saistītais kopējais riska līmenis ir vidējs līdz augstam personām, kas pieder riska grupām (t.sk. personas vecumā no 65 gadiem, cilvēki ar novājinātu imūnsistēmu, cilvēki ar blakusslimībām), atkarībā no personu vakcinācijas statusa: nesen vakcinētām riska grupas personām riska līmenis ir novērtēts kā vidējs, savukārt riska grupas personām, kas nav vakcinētas vai nebija veikušas sezonālo balstvakcināciju, riska līmenis novērtēts kā augsts.

Lai mazinātu smagas saslimšanas un nāves risku, vakcinācija pret sezonālo gripu un Covid-19 ieteicama ikvienam, tomēr īpaši rekomendēta cilvēkiem, kuriem saslimšana ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām norit smagā formā un kuriem ir augsts  komplikāciju risks. Vakcinācijai var pieteikties pie sava ģimenes ārsta, ārstniecības iestādēs, vakcinācijas kabinetos vai portālā manavakcina.lv. 

!Vakcināciju pret gripu un Covid-19 var saņemt vienā vakcinācijas reizē.  

Valsts apmaksātās gripas vakcīnas pieejamas šeit: https://www.spkc.gov.lv/lv/vakcinacija-pret-gripu-un-covid-19  

!!Atgādinām, ka joprojām rūpīgi jāievēro Covid-19 un citu elpceļu infekcijas slimību profilakses pasākumus: https://www.spkc.gov.lv/lv/profilakses-pasakumi-un-rekomendacijas  

Foto: pexels.com

TOP Komentāri

avatar