Jaundzimušajiem no 2020.gada plānots vairs nepiešķirt nepilsoņa statusu

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputāti, trešdien, 9.oktrobrī, trešajā – galīgajā – lasījumā atbalstīja likumprojektu “Par nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšanu bērniem”. Tas paredz, ka jaundzimušajiem no 2020.gada 1.janvāra vairs netiks piešķirts nepilsoņa statuss.

“Pieņemot attiecīgās likuma izmaiņas, tiks izpildīta gan iepriekšējā, gan esošā prezidenta paustā vēlme radīt tādu likuma ietvaru, lai bērni automātiski saņemtu pilsonību. Par šo jautājumu, protams, Saeimas sēdē gaidāmas debates arī galīgajā lasījumā, jo deputāti šo iniciatīvu redz caur dažādām prizām. Tomēr, manuprāt, nelielais bērnu skaits, uz kuriem attiecas izmaiņas, nevar būt uzskatāms par draudu Latvijas valsts pastāvēšanai vai patriotismam,” pēc sēdes uzsvēra Cilvēktiesību komisijas priekšsēdētājs Artuss Kaimiņš.

Iecerēts, ka turpmāk jaundzimušajiem piešķirs Latvijas pilsonību, ja vien bērna vecāki nebūs vienojušies par citas valsts pilsonības piešķiršanu un bērns nebūs citas valsts pilsonis. Ja bērns būs dzimis ārpus Latvijas vai viens no viņa vecākiem ir citas valsts pilsonis, plānots, ka vecākiem, lai bērnu atzītu par Latvijas pilsoni, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē būs jāiesniedz iesniegums un dokumenti, kas apliecina, ka bērns nav un nav bijis nevienas valsts pilsonis.

Likumprojekta anotācijā norādīts, ka tas attieksies uz nelielu bērnu skaitu, jo atbilstoši Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes datiem 2016.gadā kā nepilsoņi reģistrēti 47 bērni, 2017.gadā – 51, savukārt 2018.gadā – 33 bērni.

Likumprojekta pieņemšana veicinās saliedētas un uz Latvijas tautas kopīgajām vērtībām balstītas sabiedrības turpmāku attīstību. Nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšana bērniem ir simbolisks solis, kas ļautu pārtraukt apzinātu dažādu Latvijas sabiedrības grupu pretnostatīšanu, atzīmēts likumprojekta anotācijā.

Lai likumprojekts stātos spēkā, tas vēl trešajā lasījumā jāskata Saeimā.

TOP Komentāri

avatar