Jaunais uzņēmējs Reinis Nikuļcevs: laba ideja ir bezvērtīga, ja to nerealizē

No skolēnu mācību uzņēmuma līdz reālam biznesam – aizvien vairāk gados jaunu Latvijas uzņēmēju savas idejas ir spējuši pārvērst starptautiski pieprasītos produktos. Lai mudinātu apņēmīgus un aizrautīgus vidusskolēnus ar labām biznesa idejām iesaistīties uzņēmējdarbībā, Swedbank sadarbībā ar Junior Achievement Latvija (JA Latvia) un Projektu banku izsludina biznesa plānošanas konkursu Biznesa skices.

Mērķtiecīgie skolēni ik gadu JA Latvia “Skolēnu mācību uzņēmumu” programmas ietvaros Latvijā nodibina vairākus simtus mācību uzņēmumu, gūstot pirmo pieredzi uzņēmējdarbībā. Tāds bijis sākums arī jelgavnieka Reiņa Nikuļceva veiksmīgajam uzņēmumam. 

Reiņa ikdiena ir saistīta ar hokeju – viņš ir kompānijas RocketGrip līdzīpašnieks. Vidusskolas gados radītais skolēnu mācību uzņēmums nu kļuvis par ienesīgu biznesu – RocketGrip no alternatīviem materiāliem ražo hokeja nūju pretslīdes lentes, ko šobrīd izmanto jau 26 valstīs visā pasaulē. Šī gada Pasaules hokeja čempionātā Reiņa uzņēmuma radīto produktu izmantoja arī čempionvienības – Somijas valsts izlases – hokejists Tonijs Rajala.

“Uzņēmēja gars man ir bijis vienmēr. Jau 12 gadu vecumā ar tēva palīdzību sāku taisīt toreiz tik populāros fingerboards jeb  pirkstu skrituļdēļus. Diemžēl skolā, kur tolaik mācījos, nevarēja veidot skolēnu mācību uzņēmumu, tāpēc nomainīju skolu,” stāsta Reinis. Vidusskolā viņš gan nav bijis pats centīgākais skolēns, toties piedalījies visos ārpusskolas pasākumos, īpaši tajos, kas saistīti ar uzņēmējdarbību. Tieši tajā laikā Reinis JA Latvia programmas ietvaros izveidojis savu mācību uzņēmumu.

“Maldīgs ir uzskats, ka vissvarīgākā ir biznesa ideja. Jā, tā ļauj izcelties, bet ko dod ideja, ja to nerealizē?” ir pārliecināts Reinis. Viņaprāt, galvenais jaunam uzņēmējam ir spēt saglabāt ticību saviem spēkiem un nepadoties – sevišķi brīžos, kad pieredzējušākie uzņēmēji neuztver jauno censoni nopietni. “Pat ja neplāno būt uzņēmējs, iegūtās zināšanas palīdzēs izprast procesus tavā darbavietā un vadītāja lēmumus un rīcību,” saka Reinis, aicinot jauniešus ar oriģinālām biznesa idejām pieteikties dalībai konkursā “Biznesa skices”.

No 23.septembra konkursā aicinātas piedalīties 10.–12. klašu skolēnu un profesionālo vidējo izglītības iestāžu audzēkņu komandas no JA Latvia dalībskolām, kur izmanto mācību metodi “Skolēnu mācību uzņēmums”. 

Labākās trīs komandas saņems finansiālu atbalstu no vairāk nekā 6000 eiro lielā balvu fonda sava biznesa attīstīšanai. 

Foto: publicitātes

 

TOP Komentāri

avatar