Jauna suga Latvijas putnu sarkastā

“Portāls latvijasputni.lv informē, ka vakar, 07-Nov-2013, trīs putnu vērotājiem un fotogrāfiem (J.Jansonam, A.Mankusam, K.Milleram) Liepājas Piejūras parkā izdevās novērot un nofotografēt līdz šim Latvijā neredzēto Hjūma ķauķīti (Phylloscopus humei). Tādejādi Latvijas sugu saraksts tika papildināts par vēl vienu sugu un šobrīd tas ir – 361.

Hjūma ķauķītis sastopams ziemeļaustrumu un austrumu Kazahijā, Altajā, Sajānos, dienvidu Baikālā, rietumu Mongolijā, ziemeļrietumu un centrālajā Ķīnā un Centrālāzijas kalnu rajonos. Ziemo Afganistānā, Pakistānā, ziemaļu un austrumu Indijā uz austrumiem līdz Bangladešai, dienvidu Ķīnai un Indoķīnas pussalas ziemeļu daļai.

Kaimiņu zemēs šīs sugas īpatņi novēroti nedaudz biežāk. Zviedrijā līdz 2009.gadam ieskaitot 53 novērojumi, Somijā līdz 2011.g. ieskaitot 56 novērojumi, Igaunijā 4 novērojumi, pēdējais 2001.gada oktobrī. Vēlos rudeņos samēra regulārs ieceļotājs arī Rietumeiropā.

Atgādinām, ka šī ir jau piektā jaunā putnu suga Latvijā šogad! Iepriekš novērotas rietumu lakstīgala (Luscinia megarhynchos), garstilbis (Himantopus himantopus), karaliskais ērglis (Aquila heliaca) un Švarca ķauķītis (Phylloscopus schwarzi).”

Foto: K.Millers

TOP Komentāri

avatar