Jau šodien 24 % Latvijas iedzīvotāju vajadzībām ir nepieciešams 10 Gbit/s ātrais nākotnes internets

Gandrīz ceturtdaļa (24%) Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka internets ar ātrumu līdz 10 gigabitiem sekundē (Gbit/s) vislabāk atbilst viņu vajadzībām, liecina tehnoloģiju un izklaides uzņēmuma Tet veiktā aptauja*. Investīcijas optiskā tīkla izbūvē ir Latvijas sociālās un ekonomiskās labklājības attīstības virzītājspēks, kas veicina jaunu tehnoloģiju, infrastruktūras un inovāciju progresu. Līdz ar to Tet šobrīd turpina darbu pie vēl nebijuša ātruma mājas interneta tīkla izveides, lai jau šīs vasaras nogalē klienta ierīcēm nodrošinātu optisko internetu ar ātrumu līdz 10 000 megabitiem jeb 10 gigabitiem sekundē (Gbit/s). 

“Pieejamais interneta ātrums un kvalitāte ir kļuvušas par tikpat nozīmīgu ikdienas nepieciešamību kā elektrības pieslēgums. Vairāk nekā puse jeb 56 % Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka internets ir viens no dzinuļiem, kas veicina Latvijas kopējo ekonomisko attīstību. To atzīst arī pasaules eksperti – Starptautiskās telekomunikāciju savienības ekonomiskais modelis skaidri parāda, ka pasaules attīstītajās valstīs (valstīs, kur IKP uz iedzīvotāju pārsniedz 22 tūkstošus USD, tostarp Latvija) par 10 % palielinot fiksētā platjoslas interneta pārklājumu, valsts IKP augtu par 1,4 %. Skatoties Eiropas attīstīto valstu līmenī, ietekme uz IKP varētu būt vēl lielāka – līdz pat 2,95 %. Lai gan pēc iedzīvotāju domām Latvijā lielā mērā ir pienācīgs interneta pārklājums un kvalitāte, jo īpaši salīdzinot ar citām valstīm, mēs nedrīkstam apstāties,” norāda Tet galvenais izpilddirektors un valdes priekšsēdētājs Uldis Tatarčuks.

Vēlamais interneta ātrums: no 1 Gbit/s līdz 10 Gbit/s

Aptaujas dati liecina, ka Latvijas iedzīvotāju vēlmes un vajadzības pēc ātrāka interneta arvien pieaug – 42 % iedzīvotāju vēlētos mājās lietot internetu ar ātrumu 1 Gbit/s un vairāk. 

Ja jāizvēlas starp mobilo vai fiksēto interneta pieslēgumu, interneta kvalitātei ir izšķiroša nozīme – vairāk nekā puse iedzīvotāju (53%) uzskata, ka optiskais internets ir ātrākais un stabilākais šobrīd pieejamais interneta pieslēgums pasaulē. Savukārt 17 % ir pārliecināti, ka nestabilākais un ar nevienmērīgāko datu plūsmu ir mobilā interneta pieslēgums. Pēc  Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas prasībām fiksētā interneta pakalpojuma minimālajam garantētajam pieslēguma ātrumam jābūt ne zemākam kā 20 % no solītā maksimālā pieslēguma ātruma, savukārt mobilā interneta pakalpojumam – ne zemākam kā tikai 256 Kbit/s.

Fiksēto optisko internetu ikdienā izmanto 46 % iedzīvotāju

Fiksēto internetu lieto 67 % iedzīvotāju – 46 % izmanto fiksēto optisko internetu, savukārt 21 % fiksēto interneta pieslēgumu (piemēram, DSL).Gandrīz puse Latvijas iedzīvotāju par savu interneta un televīzijas pakalpojumu nodrošinātāju izvēlējušies Tet.

*Pēc Tet pieprasījuma Norstat veiktajā aptaujā piedalījās 1007 respondenti no visas Latvijas dažādās vecuma grupās; aptauja veikta no 28.maija līdz 2. jūnijam.

Foto: canva.com

TOP Komentāri

avatar