Izcilākajam Rīgas Mazās ģildes eltermanim G.F.V.Brunstermanim – 200

Pirmdien, 28. februārī plkst. 19.00 tiešsaistē no RKTMC “Mazā Ģilde” Bellacord zāles piedāvājam Dr.art. Ilonas Auderes lekciju “Izcilākajam Rīgas Mazās ģildes eltermanim G.F.V.Brunstermanim – 200”. Georgs Frīdrihs Vilhelms Brunstermanis (28.02. 1822. Štathāgene – 06.02.1911. Rīga) pirms 200 gadiem dzimis Vācijas Lejassaksijas mazpilsētā Štathāgenē. Virvju vijēja Frīdriha un viņa sievas Karolīnes, dzimušas Depas ģimenē dzimušais dēls vēlāk kļuva ievērojams sabiedriskais darbinieks Rīgā, plaši pazīstams un godāts arī savā dzimtajā novadā. Pateicoties šim gudrajam un talantīgajam Mazās ģildes vadītājam, Rīgā 19. un 20. gs. mijā būtiski uzlaboti amatnieku un arī citu maznodrošinātu ģimeņu dzīves apstākļi, dibinot un reformējot dažāda veida palīdzības kases un iekārtojot dzīves vietas bez atbalsta palikušajiem.

Ar Brunstermaņa gādību 1901. gadā, lai sekmētu mācekļu izglītošanos, atvērta amatniecības skola, kā arī nodibināts speciāls fonds, lai atbalstītu jauno amatnieku darbu izstādes. Daudzo eltermaņa labo darbu sarakstā noteikti iekļaujama viņa aktīvā darbība Mazās ģildes un Minnas patversmes celtniecībā un iekārtošanā, par kuru interjeriem varam priecāties vēl šodien. Joprojām pētniekiem aktuāla un nepārspēta ir Fr. Brunstermaņa 1902. gadā izdotā Mazās jeb Sv.Jāņa ģildes vēsture vārdos un attēlos. Vērtīgu eksponātu daļu veido eltermaņa kolekcionētie mākslas un amatniecības darbi, kuri pēc ģilžu likvidēšanas nonākuši muzeju krājumos. 

Informācija par iespējām pieslēgties lekcijai tiešsaistē platformā zomm.eu būs pieejama pasākuma dienā 2 stundas pirms lekcijas sākuma www.mazagilde.lv un www.facebook.com/MazaGilde. Lekcija tiešsaistē būs skatāma arī www.facebook.com/MazaGilde.

Lekciju ciklu ar Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta atbalstu organizē RKTMC “Mazā Ģilde”.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar