Īrija aizliedz kažokzvēru audzēšanu

Šonedēļ Īrijas Senāts ar pārliecinošu balsu pārsvaru pieņēma zvēraudzēšanas aizliegumu valstī. Pilnīgu kažokzvēru audzēšanas aizliegumu Īrijā atbalstīja vairums deputātu no visdažādākajām politiskajām partijām. Sagaidāms, ka atlikušās trīs zvēraudzētavas Īrijā tiks slēgtas līdz 2022. gada beigām.

Zvēraudzēšanas aizliegums Īrijā pieņemts pēc daudzus gadus ilgušas dzīvnieku aizsardzības kampaņas, ko īstenoja Īrijas dzīvnieku un vides aizsardzības organizācijas. Būtisks pagrieziena punkts virzībā uz aizliegumu notika 2018. gadā, kad Īrijas Veterinārārstu asociācija paziņoja, ka, ņemot vērā pieejamos zinātniskos pētījumus, tā rekomendē steidzami aizliegt ūdeļu un citu savvaļas sugu dzīvnieku audzēšanu kažokādām. Īrijas veterinārārsti savā paziņojumā arī pauda, ka zvēraudzētāju īstenotā WelFur programma nespēj novērst regulāras labturības problēmas zvēraudzētavās kā, piemēram, stereotipisku uzvedību un nopietnus ievainojumus. Turklāt nepastāvot tādu labturības stadartu vai pārbaužu režīmu, kas varētu novērst šādu problēmu regulāru rašanos zvēraudzētavās.

Latvijas dzīvnieku aizstāvības biedrības “Dzīvnieku brīvība” vadītāja Katrīna Krīgere: “Īrijas Parlaments ir pieņēmis pareizu lēmumu, ieklausoties sabiedrības vairākuma nostājā un zinātnieku atzinumos par labturības neiespējamību zvēraudzētavās. Mūsdienās kažokvēru audzēšana ir pilnīgi nevajadzīga cietsirdība pret dzīvniekiem. Arī Latvijā sabiedrības vairākums uzskata par nepieņemamu lapsu, ūdeļu un šinšillu audzēšanu kažokādu ieguvei.”

Eiropā dzīvnieku audzēšana kažokādām ir aizliegta jau 19 valstīs, un vairākās valstīs uzsāktas parlamentāras diskusijas par aizlieguma pieņemšanu, tostarp Lietuvā, Polijā un Latvijā. Nesen zvēraudzēšanas aizliegumus pieņēma arī Francija, Itālija un Igaunija.

Arī Latvijas Saeimā šobrīd tiek skatīts kažokzvēru audzēšanas aizlieguma likumprojekts, ko parakstījuši deputāti no dažādām frakcijām. 2022. gada janvārī Saeima atbalstīja zvēraudzēšanas aizliegumu pirmajā lasījumā. Šobrīd likumprojekts gaida skatīšanu uz otro lasījumu Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar