„Inženieru dienas 2014” Rēzeknes Augstskolā

Inženieru dienu ietvaros RA viesojās studenti no Pleskavas Valsts Universitātes (Krievija) un  Jade Augstskolas (Vācija), kuri, sadarbojoties ar asoc.prof. Dr.sc.ing. Andri Martinovu un mehatronikas studentiem,  9 grupās Mehatronikas laboratorijā praktiski izstrādāja konkrētus projektus  un  piedalījās Inženieru dienu aktivitātēs.

22. aprīlī  pie Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centra „Zeimuļs” Inženieru dienas atklāja RA IF dekāne Ērika Teirumnieka ar aizraujošām kuģīšu un plostu sacensībām pa Rēzeknes upi.  Šogad  ar pašdarinātām konstrukcijām Inženieru dienu atklāšanā piedalījās ne tikai IF studenti, bet arī Humanitāro un juridisko zinātņu (HJZF), Izglītības un dizaina (IDF), Ekonomikas un vadības fakultāšu (EVF) studenti, ka arī Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas, Rēzeknes 3.vidusskolas audzēkņi un Pleskavas Valsts Universitātes studenti. Konkursā bija piereģistrēti dažāda dizaina un  konstrukcijas 14 kuģīši.

Kuģīšu un plostu noformēšanai un izgatavošanai bija noteiktas prasības, ko varēja izlasīt augstskolas mājas lapā, kur notika arī balsošana par oriģinālāko, ekoloģisko, konstruktīvi pareizāko un skatītāju simpātijas ieguvušo kuģīti vai plostu.

Visātrākais izrādījās Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas kuģītis „Bērnu smiekli un pļavas”, kas ieguva galveno balvu – dāvanu karti no Tallink četrām personām. Par ātrāko pa straumi peldošo kuģīti tika atzīts RA topošo dizaineru kuģītis „Abi labi”. RA EVF kuģītis „Vasaras vēstnesis” ieguva skatītāju simpātijas balvu. Par ekoloģisko kuģīti tika atzīts Nikolaja Kravcova (karjeras konsultants, RA) un Ilzes Dovgiallo (vides inženieris, RA) kuģītis „Haizivs spalva”, oriģinālākā kuģīša vietu ieguva RA HJZF kuģītis „EKO kurmis”. RA topošie būvnieki izgatavoja īstu inženiertehnisku kuģīti „Spalīši” un saņēma konstruktīvi pareizākā kuģīša nominācijas balvu.

22. aprīlī Rēzeknes pilsētas Festivālā parkā notika Inženieru Sporta diena. Savus spēkus dalībnieki varēja pārbaudīt astoņās disciplīnās. Komandu sacensībās piedalījās deviņas komandas no RA, Pleskavas Valsts Universitātes (Krievija), Jades Augstskolas (Vācija), Valsts Robežsardzes koledžas (VRK), Malnavas koledžas. Godalgotās vietas tika sadalītas šādi: 1.vietu ieguva Pleskavas Valsts Universitātes sportiskā puišu komanda „PSKOV”  un ieguva galveno balvu – dāvanu karti no Tallink astoņām personām. 2.vietu aizraujošā cīņā izcīnīja Valsts Robežsardzes koledža komanda „Green Team”, bet 3.vietu ieguva RA IF mehatronikas studentu komanda „Meh-mafija”. Abas komandas saņēma piecas biļetes kinoteātra „Silver Screen”  apmeklēšanai. Disciplīnā „Pārsteiguma stafete” pēc punktu skaita par labāko tika atzīta VRK „Green team” komanda, disciplīnā „Datora salikšana uz laiku” – komanda „Meh-mafija”, disciplīnā „Laivu brauciens” par labāko tika atzīta Jades Augstskolas komanda „Team Deutschland”, disciplīnā „Inženieru stafetē” – Malnavas koledžas komanda „Malnava”, disciplīnā „Lihenoindikācija” ieguva RA IF 2.kursa studentu komanda „Simbuļi”. Labāko orientētāju titulu ieguva mehatronikas studentu komanda „Pieci  musketieri”. Disciplīnā  „Olu ripināšana” uzvarēja komanda „Ar otu par godu” un disciplīnā „Ģeodēzija” – RA HJZF studentu komanda „Kurmji”.

23.aprīlī norisinājās 18. starptautiskā studentu zinātniski praktiskā konference „Cilvēks.Vide.Tehnoloģijas”. Konferenci atklāja RA Dabas un inženierzinātņu katedras vadītājs profesors Dr.habil.geol. Gotfrīds Noviks un IF dekāne Ērika Teirumnieka, novēlot visiem studentiem ražīgu un veiksmīgu konferences dienu. Plenārsēdē uzstājās RA rektors Dr.sc.ing. Edmunds Teirumnieks, Biznesa inkubatora vadītājs Māris Igavens un uzņēmuma HERE Latvija pārstāvis Artūrs Zvaigzne.

Konferences laikā studentiem bija iespēja iepazīstināt plašu publiku ar saviem pētījumiem un veidot kontaktus jauno pētnieku vidū, ka arī piedalīties diskusijās. Savus zinātniskos darbus prezentēja gan studenti no Latvijas – RA, Daugavpils Universitāte, Rīgas Tehniskās Universitāte, Latvijas Lauksaimniecības Universitāte, Latvijas Universitāte, Jēkabpils Agrobiznesa koledža, – gan no Lietuvas (Utenas Kolēģija), Krievijas (Pleskavas Valsts Universitāte) un Vācijas (Jade Augstskola). Darbs notika paralēli trīs sekcijās – vides aizsardzības,  informācijas tehnoloģijas, mehatronika un elektronika. Kopā konferencē piedalījās vairāk nekā 60 dalībnieki,  ir īpaši patīkami atzīmēt, ka mūsu augstskolas studenti uzstājās pārliecinoši un izskatījās cienīgi.

24.aprīlī veiksmīgi norisinājās starpaugstskolu „Erudīts”. Pasākumā piedalījās četras komandas. Prezentējot savu komandu un atbildot uz trīsdesmit vienu jautājumu, 1.vietu izcīnīja RA HJZF studentu komanda „Leprikoni”, 2.vietu ieguva VRK komanda „Green team”, 3.vietu sadalīja viesi – Pleskavas Valsts Universitātes un  Jades  Augstskolas studenti. Vakarā visus studentus gaidīja Inženieru balle ar pārsteiguma atrakcijām.

25.aprīlī Mehatronikas laboratorijā notika starptautiskās grupās izstrādāto projektu prezentācijas.  Projektu izstrādi vadīja RA asoc.prof. Andris Martinovs, Jade Augstskolas prof. Josef Timmerberg un dipl.ing. Paul Bekman, Pleskavas Valsts Universitātes docētājs Aleksandrs  Iļjins.  Studenti bija sagatavojuši gan sava projekta prezentāciju, gan demonstrējumus Mehatronikas laboratorijā. Vēlāk RA IF absolventi bija laipni gaidīti salidojuma vakarā, kur visus izklaidēja Ainārs Lipskis un vakara vadītāji Kristaps Razgals un Ilze Dovgiallo. Tika apspriestas RA absolventu asociācijas darbības aspekti.

26.aprīlī Lielajā talkā RA fakultāšu studenti un akadēmiskais personāls sakopa Rēzeknes Augstskolai pieguļošo teritoriju Atbrīvošanas alejā 115.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar