Ināra Mūrniece Strasbūrā: mums ir stingri jāiestājas par Ukrainu un starptautiskajām tiesībām

Mums kopā ir stingri jāiestājas par Ukrainu un starptautiskajām tiesībām. Eiropas Padome tās 70 gadu darbības laikā ir bijusi unikāla cilvēktiesību, tiesiskuma un demokrātijas standartu noteicēja. Diemžēl šodien Eiropas Padomes un Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas (EPPA) autoritāte ir apdraudēta. Nelikumīgā Krimas aneksija, militārais konflikts Donbasā, Abhāzijas un Dienvidosetijas okupācija, klaji vārda un pulcēšanās brīvību pārkāpumi, represijas pret cilvēktiesību aizstāvjiem – tie ir jautājumi, kuru nerisināšana mazina sabiedrības uzticēšanos Eiropas Padomei un tās vērtībām. To sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, uzrunājot klātesošos Eiropas Padomes dalībvalstu parlamentu priekšsēdētāju konferencē.

“Rezolūcija par Krievijas delegācijas beznosacījuma atgriešanos Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā rada šaubas par mūsu organizācijas uzticamību. Rezolūcija tika pieņemta, turpinoties Krievijas Federācijas militārajai agresijai Austrumukrainā un pretlikumīgajai Krimas aneksijai. Krievija nav darījusi neko konflikta atrisināšanai Ukrainā un Gruzijā,” sacīja I.Mūrniece, atgādinot, ka Krievijas balsstiesības tika apturētas, reaģējot uz pirmo suverēnas valsts teritorijas aneksiju kopš Otrā pasaules kara beigām. 

Tāpat Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka Latvija un citas līdzīgi domājošas valstis balsoja pret šo rezolūciju un ir ieinteresētas atjaunot uzticēšanos Eiropas Padomei un tās Parlamentārai Asamblejai.

Piektdien Strasbūrā plānota “Baltija+ grupas” valstu parlamentu priekšsēdētāju tikšanās pēc Ukrainas puses iniciatīvas. 1.oktobrī Strasbūrā EPPA Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Ukrainas un Gruzijas delegāciju vadītāji parakstīja kopīgu paziņojumu par “Baltija+ grupas” izveidi.

Strasbūrā pirms Eiropas Padomes dalībvalstu parlamentu priekšsēdētāju konferences Saeimas priekšsēdētāja tikās arī ar Baltijas valstu un Ziemeļvalstu (NB8) parlamentu priekšsēdētājiem. “Šodien mums – Ziemeļvalstīm un Baltijas valstīm – kopā ir jāiestājas par demokrātiju un pamatvērtībām. Būsim ciešā dialogā ar Ukrainas kolēģiem, lai koordinētu mūsu turpmākos soļus Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā,” uzsvēra I.Mūrniece. 

I.Mūrniece līdz 25.oktobrim uzturas Strasbūrā, Francijā, kur piedalās Eiropas Padomes dalībvalstu parlamentu priekšsēdētāju konferencē. Tajā piedalās arī Baltijas Asamblejas Latvijas delegācijas vadītājs Jānis Vucāns.

Foto: saeima.lv

TOP Komentāri

avatar