Imants Kalniņš: Parakstos par nācijas izlīgumu

“Ziniet, šis manifests un nācijas izlīguma ideja ir tik atbilstoši esošajai situācijai Latvijā, ka varu parakstīties zem katra vārda. Tādēļ man šķiet, ka te pat nekādi paskaidrojumi – kas? un kāpēc? – vairs nav vajadzīgi,” pauž komponists Imants Kalniņš.

Manifestā “Par jaunu politiku Latvijā”, tiek uzsvērts, ka nākotnes vārdā Latvijā ir vajadzīgs nācijas izlīgums – ne tikai sadzīves līmenī, bet arī politikā, kur valda mūžīga šķelšanās, kas traucē Latvijas attīstībai un izaugsmei. Šāds izlīgums vajadzīgs ne tikai paaudžu un tautību starpā, bet arī mērķu un metožu izvēlē. Nacionālā izlīguma mērķis ir jauna politiska koalīcija, kuru vadīs racionāli domājoši Latvijas patrioti, nevis šķeltnieki un nacionālradikāli populisti.

“Mums ir jābeidz nodarboties ar nenozīmīgiem sīkumiem un ir jāpārtrauc naidot mūsu mazās valsts iedzīvotājus. Jākoncentrējas uz tiem jautājumiem, kas dod labumu visai tautai,” komentējot savu parakstu uz manifesta, stāsta Latvijas Pensionāru federācijas priekšsēdētājs Andris Siliņš.

“Aicināšu jebkuras necionalitātes sev pazīstamus cilvēkus pievienoties šim manifestam gan ar parakstu, gan ar darbu. Vienīgais, ko mums nevajag – tie ir galējo radikāļu Raivja Dzintara un Vladimira Lindermaņa maigās okupācijas atbalstītāju paraksti,” uzsver bijušais Saeimas spīkers, partijas Tēvzemei un Brīvībai/LNNK priekšsēdētājs Jānis Straume. Viņš uzskata, ka “Vienoti Latvijai” kongresā pieņemtais manifests ir vēsturisks pagrieziens uz jaunu koalīciju, kuras pilnvērtīga realizācija nav iedomājama bez sociāldemokrātiskās partijas “Saskaņa” dalības.

Manifestu iespējams parakstīt ikvienam Latvijas iedzīvotājam partijas “Vienoti Latvijai” birojā, Rīgā, Pils ielā 21, darbdienās no plkst. 15.00 – 17.00 iepriekš saskaņojot pa tālruni 20072233.

“Vienoti Latvijai” dibināta Rēzeknē, kur atrodas piemineklis ar tādu pašu nosaukumu, dēvēts arī par “Latgales Māru”. Partija, kas sākotnēji sevi pieteica kā reģionāls spēks, sekmīgi piedalījusies iepriekšējās pašvaldību vēlēšanās un tika ievēlēta astoņās no desmit startējošām pašvaldībām. “Vienoti Latvijai” vēlētāju intereses pārstāv Ilūkstes, Krāslavas, Viļakas, Viļānu, Madonas, Ropažu un Dagdas novados, kā arī Rēzeknes pilsētā.

MANIFESTS

Par jaunu politiku Latvijā

Latvijas nācija ir spējīga vienoties. Grūtībās neviens nedala cilvēkus latviešos, krievos vai citās tautībās, bet tās pārdzīvo kopā. Darbavietās, sadzīvē, sportā un svētkos visi ir kopā – neskatoties uz dažādiem uzskatiem, tradīcijām, kultūru un paražām.

Mūs vieno vieta, kur dzīvojam, mūs vieno cilvēciskās saites un darbs. Mūs vieno mūsu pilsēta, pagasts vai ciems. Mūs vieno Latvija. Mēs esam Latvijas patrioti un mums ir vajadzīga Latvijas valsts. Plaukstoša, zeļoša, laimīga, turīga, sakopta, tīra, droša un cerīga. Tāda, kur dzīvos mūsu bērnubērni. Tāda, kurā mēs vienmēr gribam atgriezties. Zeme, kurā dzīvojam, nevis valsts, no kuras bēgam.

Latvija ir unikāla valsts ar unikāliem cilvēkiem. Latvija pagājušajā gadsimtā divas reizes ir spējusi iegūt un atgūt neatkarību. Divos karos ir piedzīvojusi piecas okupācijas. Savos 95 gados, trīs reizes, praktiski no nulles, ir sākusi būvēt savu ekonomiku un valsts pārvaldi.

Mēs redzam, ka Latvija šodien izzūd visu mūsu acu priekšā. 1988.gadā Latvijā dzīvoja vairāk nekā 2,6 miljoni iedzīvotāju, 2000.gadā – 2,3 miljoni, bet tagad mūsu ir 1,9 miljoni. Dzimstība 1988.gadā bija 41 tūkstotis jaundzimušo, 2008.gadā – 24 tūkstoši, bet 2012.gadā vairs tikai 19 tūkstoši. Cilvēki aizbrauc uz neatgriešanos un dzimstība neapturami samazinās. Šāda politika, vēlamies to vai nē, atver durvis bēgļiem no visām pasaules malām un, ja tā turpināsies, Latvijas drīz nebūs. Šāda politika mūs nevis vieno un liek strādāt kopā, bet grib, lai mēs apkarojam viens otru, tāpat kā to dara esošie varasvīri.

Salīdziniet to vienotību, kādā Latvijas cilvēki pārdzīvoja traģēdiju, kas notika nesen, ar to plēšanos, kas notiek politiķu vidū. Ir tik skaidri redzams, ka vaina nav mūsu cilvēkos, vaina ir politiķos un viņu vecajā politikā, kas Latvijā tiek piekopta vēl joprojām. Tā ir skaldi un valdi politika, cilvēku muļķošanas politika, sīkumu izcelšanas politika, ignorējot un aizmirstot valsts attīstību.

Diskutēt par datumiem un pieminekļu nojaukšanu – tas arī ir viņu spēju līmenis. Labākajā gadījumā tā ir ļaušanās pašplūsmai, kur mūsu vietā visu nosaka un izdara Brisele. Diemžēl šīs izdabāšanas cena ir pārāk augsta – tā ir mūsu cilvēku masveida emigrācija, tā ir mūsu interešu ziedošana un nespēja esošās politikas ietvaros konkurēt pat ar kaimiņvalstīm Igauniju un Lietuvu, kaut arī mūsu ģeogrāfiskais stāvoklis ir daudz izdevīgāks nekā kaimiņiem.

Tā sauktais „Latvijas veiksmes stāsts” ir sevis mānīšana. Tā ir trūcības, atpalicības un nabadzības politika, izzušanas, iznīkšanas un pazušanas politika Latvijai. Tā ir pēdējo vietu politika, Latvijas pārvēršana par otrās šķiras valsti Eiropas Savienības nomalē, kurā pašas cilvēki vairs negrib dzīvot, kurā valda tukšums, bankroti un maksātnespējas administratori. Kurā valdība slēdz strādājošas rūpnīcas un nedomā par jaunām darba vietām.

Latvijai ir vajadzīga jauna politika. Jauna politika ar skaidru vīziju, stratēģiju un rīcības plānu. Politika un cilvēki, kuri ir spējīgi šo vīziju realizēt dzīvē. Tas vajadzīgs, lai mainītu esošo situāciju, kurā kā cītīgi grāmatveži svešās firmās, mūsu varasvīri izpilda citu uzdotus mājasdarbus. Viņi ir aizmirsuši, ka patiesi un no sirds par Latvijas interesēm var cīnīties tikai Latvijas cilvēki. Visiem pārējiem galvenās ir savas – citu valstu intereses.

Ir vajadzīga jauna politika, kuru pozitīvi uztvertu katrā pagastā, novadā, pilsētā. Attīstības un labklājības politika, kuras mērķi nav abstrakti makroekonomiski cipari un tabulas, bet laimīgi un apmierināti cilvēki ar nākotnes cerībām un vēlmi dzīvot Latvijā.

Daudzās pašvaldībās politiķi jau sen ir spējuši vienoties un strādāt kopā. Tas pierāda, ka attīstības vārdā ir iespējamas arī citādas koalīcijas, nekā tās ir valdībā un Saeimā. Tas pierāda, ka var strādāt kopā, nevis kaunpilni plēsties tautas acu priekšā. Šādu jaunu politiku ir iespējams īstenot visā Latvijā, paceļot mūsu valsti pilnīgi citā attīstības līmenī. Tikai strādājot kopā valstij un pašvaldībām, mēs varam kļūt par vienu no attīstītākajām Eiropas valstīm.

Rīga gadsimtiem ilgi ir bijusi darījumu centrs starp austrumiem un rietumiem. Tā vietā, lai to izmantotu, esošā politika būvē sētas un neļauj audzēt nacionālo kapitālu, balstoties uz šo unikālo pieredzi.

Atrašanās Eiropas Savienībā un NATO ir garants mūsu drošībai, un mēs tagad, atmetot iekšpolitiskas intrigas, varam izmantot visas iespējas, lai kļūtu par vienu no vadošajiem biznesa centriem pasaulē. Mēs varam būt izdevīgākā pozīcijā nekā Vācija un Somija, kuras, klusē par vēsturiskajiem aizvainojumiem un zaudētajām teritorijām un sadarbojas ar Krieviju, gūstot no tā savstarpēju labumu. Mūsu cilvēki, atšķirībā no politiķiem, māk saprasties gan ar rietumiem, gan austrumiem un politiķiem ir jāprot to izmantot Latvijas labā.

Savstarpēja saprašanās un vienotība var dot augļus, par kādiem daudzi ir aizmirsuši pat cerēt. Atmodas laikā mēs sapņojām, ka Latvija būs pārtikusi, turīga, laimīga un brīva Eiropas valsts, nevis valsts, kas desmitgadēm ilgi dzīvo atpalicībā.

Mēs nestāvējām uz barikādēm, lai dotos lasīt ogas un sēnes uz Īriju.

Mums, kopā strādājot, ir tiesības īstenot savus sapņus un pienākums veidot tādu valsti, ar kuru leposimies ne tikai mēs, bet arī mūsu bērni un mazbērni.

Pilnīgi skaidrs, ka jaunu politiku visā Latvijā nav spējīga izveidot viena partija vai apvienība.

Nākotnes vārdā Latvijai ir vajadzīgs Nācijas Izlīgums. Izlīgums ne tik daudz sadzīves līmenī, kur tas jau ir, cik politikā, kur valda mākslīga šķelšanās, kas traucē Latvijas attīstībai un izaugsmei. Tādiem lozungiem kā “krievi nāk!”, “fašizm ne praiģot!”, ir jāpazūd no Latvijas politiskās leksikas.

Mums ir vajadzīgs izlīgums ne tikai paaudžu un tautību starpā, bet arī mērķu un metožu izvēlē. Tā ir izšķiršanās par to, kāda valsts mēs gribam būt – plaukstoša un bagāta jeb sadrumstalota un atpaliekoša.

Nācijas Izlīgums pats par sevi nav unikāla politiska vienošanās. Mēs nebūt to neizgudrojam no jauna. Līdzīgi politisku sašķeltību ir mēģinājušas novērst Portugāle, Spānija, Singapūra. Mēs esam pārliecināti, ka 23 gadus pēc neatkarības atjaunošanas, tas ir pa spēkam arī Latvijai.

Tāpēc mūsu mērķis ir jau nākamajā Saeimā uz Nācijas Izlīguma pamata izveidot jaunu politisku koalīciju, kuras durvis ir atvērtas ikvienam, kas nāk labā ticībā, ar labiem nodomiem, ar priekšlikumiem, projektiem un plāniem, kas ir spējīgi veidot nākotnes Latviju!

Tāpēc mēs, apakšā parakstījušies, aicinām visus racionāli domājošos Latvijas patriotus pievienoties mums un parakstīt manifestu par jaunu politiku Latvijā, vienojoties par sekojošiem principiem:

Latvija ir Tēvzeme visiem, kas to tā sajūt – Latvija ir Mūsu mājas.

Latvija ir valsts, kuras galvenā vērtība ir tās cilvēki.

Latvijas galvenais pamats ir lielas un stipras ģimenes.

Latvija ir valsts, kur jaunākā paaudze tiek saprasta, bet vecākā paaudze jūtas aizsargāta.

Latvijas spēks ir stipri novadi un stipras pilsētas.

Latvija ir valsts, kura atbalsta uzņēmīgus cilvēkus un veicina nacionālā kapitāla pieaugumu.

Latvija ir zeme ar konkurētspējīgu, augstas raudzes izglītību un attīstītu starptautiska mēroga ekonomiku.

Latvija ir valsts, uz kuru tiecas, nevis masveidā emigrē.

Latvija ir zeme, kurā mēs gribam dzīvot, audzināt bērnus un īstenot iespējas, ko dzīve un Dievs mums dod.

Mēs, zemāk parakstījušies, piesakām Latvijā jaunu politiku ar mērķi pēc 12. Saeimas vēlēšanām izveidot Nācijas Izlīguma valdību un panākt Latvijas uzplaukumu!

Foto:e-baznica.lv

TOP Komentāri

avatar