Igaunijas IT speciālisti vislabāk atalgotie starp Baltijas valstīm

Vidējā mēneša alga ārvalstu uzņēmumos attālināti nodarbinātajiem IT speciālistiem no Latvijas gada sākumā bijuši 3618 dolāri jeb aptuveni 3293 eiro, kamēr lietuvieši saņēmuši 3891 dolārus, bet igauņi vēl par 10 % vairāk, jeb 4038 dolāru, liecina pasaulē vadošās attālinātas darbinieku nolīgšanas platformas Deel dati.

Baltijas IT speciālisti ir novērtēti dažādos tirgos, secina jaunuzņēmums Deel. Uzņēmumi ASV, Anglijā un Maltā ir starp Baltijas IT speciālistu top attālinātā darba devējiem. Līdz ar minētajām valstīm IT speciālistus no Latvijas attālināti nodarbina arī uzņēmumi Īrijā un Vācijā, lietuviešus Dānijā un Nīderlandē un igauņus Kanādā un Vācijā. 

Tāpat arī Baltijas IT kompānijas aktīvi izmantojušas attālinātās nodarbinātības iespējas, pieņemot programmatūras izstrādātājus no ārvalstīm. Latvijas uzņēmumi visbiežāk algojuši IT speciālistus Spānijā, Apvienotajos Arābu emirātos, Kazahstānā, Bangladešā un līdz šim arī Krievijā. Savukārt Igaunijas IT uzņēmumi atraduši speciālistus Turcijā, Anglijā, Indijā, Spānijā un Filipīnās, bet Lietuvas uzņēmumi ārvalstu darbaspēku visbiežāk nodarbinājuši Brazīlijā, Polijā, Spānijā, Itālijā un arī Latvijā. 

“Attālinātā darbinieku nolīgšana kļūst arvien populārāka visā pasaulē, jo konkurence un pieprasījums pēc profesionāļiem ir liels, un nereti uzņēmumi saskaras ar grūtībām atrast kvalificētus darbiniekus savos mājas tirgos. To parāda arī mūsu dati – salīdzinot ar iepriekšējo gadu, darbinieku pieprasījums no ārvalstīm audzis par 200%, un īpaši pieprasīti bijuši tieši IT speciālisti,” stāsta Līna Lāsa (Liina Laas), pasaules top vienradža Deel paplašināšanās vadītāja Austrumu un Centrālajā Eiropā. 

Deel Globālais darbā pieņemšanas pārskats par 2021. gadu parāda, ka vispieprasītākie IT jomas speciālisti pasaulē ir programmatūru izstrādātāji, klientu vadītāji (Account Executives), kvalitātes nodrošināšanas inženieri, produktu dizaineri un konsultanti. Pēc Deel datiem TOP valstis, kur uzņēmumi attālināti nodarbina IT speciālistus, šim pieprasījumam arvien pieaugot, ir Izraēla, Argentīna un  Dominikānas Republika. Savukārt visstraujāk algas IT jomā nodarbinātajiem pagājušajā gadā augušas Meksikā (57%), Kanādā (38%), Pakistānā (27%), un Argentīnā (21%). 

Tāpat Deel novērojumi liecina, ka mēnesi pēc mēneša pieaug nodarbināto vēlme saņemt atalgojumu kriptovalūtā. Speciālisti Argentīnā, Brazīlijā un Nigērijā arvien vairāk daļu no algas saņem kriptovalūtā. 

Deel Globālais darbā pieņemšanas pārskata secinājumi balstīti datos par vairāk nekā 100 000 darba līgumiem vairāk nekā 150 valstīs, kur Deel piedāvā savus attālinātās nodarbinātības pakalpojumus. Dati apkopoti par periodu no 2021. gada jūnija līdz decembrim.

Foto: canva.com

TOP Komentāri

avatar