Ieva Parša un Andrejs Osokins ar koncertu “Lielajā dzintarā” atklās jauno albumu

Svētdien, 3. aprīlī plkst. 15.00 Liepājas koncertzāles “Lielais dzintars” koncertsērijā “Personīgi” spoži mirdzošais mecosoprāns Ieva Parša un harismātiskais pianists Andrejs Osokins ar īpašu koncertu klausītājiem prezentēs dueta jauno mūzikas albumu “I bērzs, i smilgas”. Albumā un koncerta programmā skanēs latviešu komponistu – Emiļa Melngaiļa un Kristapa Pētersona vokālās kamermūzikas pērles, ko ar lielu pietāti un rūpību atlasījuši abi mūziķi.

“Ļoti mīlu klasisko latviešu vokālo kamermūziku, un daudz to dziedot, man ir izveidojies skatījums uz tās “iekšējo, apslēpto kodu”, kā arī urdoša vēlme padarīt to redzamāku. Vēlējos ierakstīt latvisku kamermūzikas disku, un nenācās ilgi domāt – ielūkojoties sevī, Melngailis un Pētersons “izleca” bez vilcināšanās. Tikai pēcāk izrādījās, ka Melngaiļa solodziesmu ieskaņojumu nav daudz… Un Pētersona – ne tik! Ierakstot albumu Liepājas koncertzāles ierakstu studijā, piedzīvojām sava veida “latvisko meditāciju”, un ceru, ka to sajutīs un tai ļausies arī koncerta apmeklētāji,” par programmas veidošanu stāsta Ieva Parša. 

Programmu izkrāšņos vitālā pianista Andreja Osokina izpildītie Bartoka un Mocarta klaviermūzikas darbi: “Mūsu koncertprogrammai ar Ievu Paršu vēlējos pievienot vēl divu autoru – Mocarta un Bartoka – darbus. Mocarta skaņdarbs “Divpadsmit variācijas uz “Ah vous dirai-je, Maman” tēmu” jau 18. gadsimta Francijā bija populāra bērnu dziesma, ko šodien mēs vairāk zinām kā “Twinkle Twinkle Little Star” melodiju. Tā ir ļoti bērnišķīga, naiva un saulaina mūzika, kas, manuprāt, lieliski sasaucas ar vairākām no albumā iekļautajām Emiļa Melngaiļa dziesmām. Savukārt Bartoka svīta “Zem klajas debess” ir viens no nopietnākajiem un izvērstākajiem šī komponista skaņdarbiem klavierēm solo, kas no vienas puses sasaucas ar Melngaili, jo abi bija izcili etnogrāfi, kuri krāja ļoti daudz senatnīgo tautas melodiju, bet no otras puses Bartoka mūzika ir ļoti mūsdienīga, tādējādi sasaucoties ar Pētersona radītajiem darbiem.”

Jaunais latviešu kamermūzikas albums 2021. gada nogalē ieskaņots tieši Liepājas koncertzāles “Lielais dzintars” ierakstu studijā un tiks izlaists Nacionālās ierakstu kompānijas “Skani” paspārnē. Koncerta apmeklētājiem būs pirmreizēja iespēja iegādāties jaunā ieraksta CD disku, kā arī iespēja tikties ar mūziķiem koncertsērijai “Personīgi” raksturīgajās pēckoncerta sarunās 2. stāva galerijā, lai baudītu nesteidzīgas sarunas neformālā gaisotnē.

Koncertu klausītāji varēs vērot kā klātienē, “Lielā dzintara” Kamerzālē, tā tiešsaistē, koncertzāles digitālo koncertu platformā “Digitālais dzintars”: www.digitalaisdzintars.lv.

Ieva Parša ir dziedātāja, kuras uzmanības lokā galvenokārt ir laikmetīgā un latviešu komponistu mūzika, taču Ieva labprāt dzied arī baroka un romantisma repertuāru, visās šajās mūzikas jomās sevišķi lielu uzmanību pievēršot teksta un satura atklāsmei. Daudzu latviešu komponistu – Andra Dzenīša, Kristapa Pētersona, Imanta Zemzara, Pētera Plakida, Jēkaba Jančevska, Jēkaba Nīmaņa u. c. darbi tapuši tieši Ievas balsij. Latvijas Nacionālajā operā šosezon Ieva piedalās iestudējumā “Karmelīšu dialogi”, izdziedot mātes Marijas lomu, bet iepriekšējās sezonās piedalījusies tādos iestudējumos kā “Aīda”, “Iemūrētie” un virknē citu. Par latviešu komponistu solodziesmu un īpaši eksperimentālās lirikas pirmatskaņojumiem saņēmusi Latviešu mūzikas balvu (2008).

Andrejs Osokins ir pasaules nozīmīgāko starptautisko pianistu konkursu – Artura Rubinšteina konkursa Telavivā, Margaritas Longas un Žaka Tibo konkursa Parīzē, Līdsas konkursa, Karalienes Elizabetes konkursa Briselē un Starptautiskā Pianisma Foruma – laureāts. Londonas laikraksta “The Independent” kritiķu vērtējumā pianistam piemīt “hipnotizējoša personības pievilcība, plaša un ekspresīva skaņu krāsu palete, kā arī neparasti pārliecinoša dažādu mūzikas stilu izjūta”. Andrejs regulāri uzstājas leģendārās Eiropas koncertzālēs, sadarbojies ar orķestriem un diriģentiem visā Eiropā.  2021. gadā izdotais Andreja Osokina albums “Two Worlds” nominēts prestižās vācu klasiskās mūzikas balvai “Opus Klassik” četrās nominācijās.

Sērijas turpinājumā 8. maijā plkst. 15.00 gaidāma tikšanās ar šarmanto aktrisi Rēziju Kalniņu un virtuozo ģitāristu Kasparu Zemīti, kuri klausītājiem sagatavojuši mūzikas un dzejas programmu “Brīdis pēc vakariņām”, kas izskanēs kā īpašs veltījums Mātes dienā.

Koncertus ar Liepājas pašvaldības atbalstu organizē SIA “Lielais Dzintars”. Biļetes uz klātienes koncertiem  pieejamas “Biļešu paradīzes” tīkla kasēs visā Latvijā, interneta vietnē www.bilesuparadize.lv un koncertzāles informācijas centrā, savukārt koncertu tiešraižu biļetes pieejamas vietnē www.digitalaisdzintars.lv

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar