Ierastās karstmaizes jaunā garša: kādas sastāvdaļas izvēlēties?

Karstmaize ir vienkārša un sātīga maltīte, īsts “komforta ēdiens”, kas dāvā sāta sajūtu pēc enerģiskas darba dienas un spēcina, dodoties garākā ceļā. Karstmaizes, kādas tās pazīstam šodien, pateicoties uzkodu pa ceļam tirgotājiem un arī vienam otram restorānam, būtībā ir klasiski sendviči – divas kopā saliktas maizes šķēles ar pildījumu vidū, kas tiek uzceptas vai iepriekš sagatavotas un uzkarsētas. Tā ir visā pasaulē populāra uzkoda, kurā visbiežāk liek gaļu vai šķiņķi, sieru, olas, lasi vai tunci, kādu dārzeni svaigumam un kraukšķim un majonēzi vai sinepes sulīgumam. Taču arī karstmaize iet līdzi laikam un iegūst jaunas – 21. gadsimta garšas.

Kaut arī maize ar piedevu ir jau izsenis pazīstams ēdiens visā pasaulē, klasiskais sendvičs sev raksturīgo veidolu ieguva 18. gadsimtā. Par to varam pateikties angļu aristokrātam Džonam Montegjū, ceturtajam Sendvičas grāfam, kurš esot sulainim licis pasniegt gaļu, iespiestu starp divām maizes šķēlēm: tā viņam nevajadzēja atrauties no kāršu spēles, lai ķertos pie dakšiņas, un kārtis nekļuva taukainas, turot ēdamo rokā, jo maize pasargāja no tiešas saskares ar gaļas tauciņiem. 

19.gadsimta sākumā sendviči pirmoreiz parādījās amerikāņu pavārgrāmatās, un vienīgais pildījums tajās vairs nebija gaļa, bet arī siers, augļi, vēžveidīgie, rieksti un sēnes. Sendviču patēriņš gadu gaitā strauji auga, savu nišu atrodot gan smalkā sabiedrībā, gan strādnieku šķiras krodziņos un dzelzceļa stacijās. 20. gadsimta 20. gados tika atrasts veids, kā rūpnieciski sagriezt maizi šķēlēs, un tas sendviču popularitāti tikai vairoja, jo aizņemtām mammām vai sievām nebija nekā vienkāršāka, kā salikt gardu sviestmaizi, ko iedot līdzi bērniem uz skolu vai vīriem uz darbu. Jaunu pavērsienu 1979. gadā radīja Lielbritānijas veikalu tīkls Marks & Spencer, kas uzsāka iepriekš pagatavotu un īpašās kārbās iesaiņotu sviestmaižu tirdzniecību. Jaunais iepakojums novērsa gadiem ilgušu problēmu – proti, sviestmaizes vairs neapkalta, gaidot savu pircēju, ilgāk saglabājās svaigas un kļuva krietni pievilcīgākas tiem, kas tīkoja pēc gardas uzkodas pa ceļam.

“Tāda klasika kā karstmaize ar vistu un sieru, šķiņķi un sieru vai omleti un šķiņķi ir jau tradicionālas garšu kombinācijas, ko iecienījuši cilvēki visā pasaulē, tā teikt, bāzes saturs. Arī “Narvesen” nodrošina šo garšu klāstu savā sortimentā. Taču gan pati maizīte, gan karstmaizes pildījums, tāpat kā jebkurš cits produkts, iet līdzi laikam, pielāgojas cilvēku paradumiem un iegūst jaunas garšas, ar kurām eksperimentēt un atklāt jaunus apvāršņus. Karstmaižu sortimentā parādās pilngraudu maize, pildījumu bagātina arvien jauni produkti, piemēram, ananāsi, grilēta paprika, spināti u.c.,” stāsta SIA “Narvesen” Mārketinga un komunikācijas departamenta direktore Ilze Dumceva.

Lūk, dažas idejas mūsdienīgas karstmaizes pagatavošanai!

Vistas vietā – tītars. Veselīgs dzīvesveids ir viena no galvenajām mūsdienīga cilvēka prioritātēm, kas caurstrāvo visas dzīves jomas no dienas režīma līdz uztura izvēlēm. Tītara gaļu uztura speciālisti iesaka kā īpaši diētisku, tāpēc pamēģini to kombinēt ar sieru, dārzeņiem vai eksotiskāko ananasu!

Karstie dārzeņi un sēnes. Arvien lielāku popularitāti sabiedrībā gūst veģetārs un vegānisks uzturs, taču tas nenozīmē, ka jāatsakās no iecienītajām uzkodām! Liec karstmaizē ceptus dārzeņus, sēnes vai karamelizētus sīpolus un baudi savu iecienīto maizi ar bagātīgu augu valsts pildījumu. Tas būs interesantāk par ierasto salātlapu vai tomāta šķēli.

Siers – parastais un vegāniskais. Tas ir vēl viens gards risinājums tiem, kas atsakās no gaļas vai vienkārši vēlas baudīt vieglu un vienlaikus sātīgu maltīti. Īpaši piemēroti cepšanai ir vairums svaigo sieru, izņemot mocarellu, kā arī halumi un panīra sieri, kas nekūst, bet sacepas zeltaini. Šobrīd plašā klāstā pieejamas arī dažādu sieru vegāniskās versijas – atliek vien eksperimentēt un atrast piemērotāko.

Vidusjūras garšas. Humoss, saulē kaltēti tomāti, gards pesto vai ķiploku mērcīte – liec majonēzi un sinepes plauktā un izmēģini karstmaizi ar kādu saules pielietu un varbūt paša gatavotu mērcīti! Tā dos īpašu raksturu gan jau tradicionālajai gaļai un šķiņķim, gan neparastākām sastāvdaļām.

Ja tomēr vēlies nobaudīt oriģinālo, klasisko sendviču, atceries formulu: karsts rostbifs, ass Čedaras siers un krēmīga mārrutku mērce uz siltas maizes. Kā mēdz teikt – mode nāk un iet, bet klasiskas vērtības nezūd. Šī recepte ir izturējusi teju 300 gadu laika pārbaudi.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar