Iedzīvotāji pārāk vieglprātīgi izturas pret paaugstinātu asinsspiedienu

Šodien, 12.novembrī, atklājot akciju „Pievērs uzmanību asinsspiedienam!”, Rīgas dzelzceļa stacijā, akcijas organizētāji norādīja uz Latvijas iedzīvotāju pārāk vieglprātīgo attieksmi pret paaugstinātu asinsspiedienu. Kā noskaidrots oktobra beigās veiktajā iedzīvotāju aptaujā „Zināšanas par paaugstināta asinsspiediena cēloņiem un ārstēšanu”, Latvijas iedzīvotāji paaugstināta asinsspiediena gadījumā pie mediķa ir gatavi vērsties, vien būtiski pasliktinoties pašsajūtai, taču, kā norāda ārsti, tas var apdraudēt dzīvību.

Kopumā lielākā daļa (77%) Latvijas iedzīvotāji apzinās, ka paaugstināts asinsspiediens ir problēma, kas var skart ikvienu. Vienlaikus gana izplatīts, īpaši vīriešu vidū, ir viedoklis, ka paaugstināts asinsspiediens ir stresa radītas īslaicīgas izmaiņas sirds asinsritē – tā domā vidēji 26% aptaujāto, tostarp 33% vīriešu. Savukārt gandrīz piektdaļa (19%) vīriešu paaugstinātu asinsspiedienu asociē ar tipisku vecuma slimību. Izpratne par to, ka paaugstināts asinsspiediens ir problēma, kas var skart ikvienu cilvēku, pakāpeniski pieaug, palielinoties respondentu vecumam – ja jaunākajā vecuma grupā šādi domā 52% aptaujāto, vecākajā – jau 88%. Vienlaikus pakāpeniski sarūk arī pārliecība par paaugstinātu asinsspiedienu kā šķietami īslaicīgām izmaiņām organismā.

Kā norāda sirds veselības pacientu biedrības „ParSirdi.lv” vadītāja Inese Mauriņa, kopumā iedzīvotāju zināšanas par to, kāds ir ideāls asinsspiediens, pakāpeniski uzlabojas. Gandrīz trīs ceturtdaļas (74%) aptaujāto zina, ka ideāls asinsspiediens ir 120/80. Informētība pakāpeniski pieaug, palielinoties respondentu vecumam. Atlikušie 26% pie ideāla asinsspiediena pieskaita rādītājus, kas nebūt neatbilst ideāliem, vai arī atzīst, ka viņiem nav ne jausmas par to, kādam jābūt ideālam asinsspiedienam. Visvājākās zināšanas ir respondentiem vecumā no 20-29 gadiem.

Neraugoties uz labajām zināšanām par paaugstinātu asinsspiedienu un tā profilaksi, ar rīcību iedzīvotāji kavējas. Iedzīvotāji paaugstināta asinsspiediena gadījumā pie mediķa ir gatavi vērsties, vien būtiski pasliktinoties pašsajūtai. Savukārt, ja paaugstināts asinsspiediens neizraisa būtisku diskomfortu, mediķa palīdzība visticamāk netiks meklēta. Tikai 17% nekavējoties vērstos pie ārsta, uzzinot, ka viņiem ir paaugstināts asinsspiediens. Savukārt daudzkārt lielāks (47%) ir to iedzīvotāju īpatsvars, kas gaidīs pašsajūtas pasliktināšanos un tikai tad meklēs ārsta palīdzību, bet vēl 29% pauž pārliecību – kamēr cilvēks jūtas nosacīti labi, problēmas vispār nav.

Latvijas Kardiologu biedrības prezidents, profesors Andrejs Ērglis: “Jēdziens “justies labi” ir stiepjams jēdziens, ja runā par veselību. Cilvēks var pierast pie visa – pie slikta gaisa, pie vājas dzīves kvalitātes, pie paaugstināta asinsspiediena. Tomēr tas nenozīmē, ka pieradums nerada draudus nopietnām slimībām, infarktam vai insultam. Ir apsveicami, ka arvien vairāk cilvēku zina normāla asinsspiediena formulu – 120/80 mmHg. Tomēr par maz ir to, kuri paaugstināta asinsspiediena gadījumā vēršas pie ārsta! Vēlreiz gribu aicināt visus – esiet atbildīgi pret sevi un saviem tuviniekiem! Sāciet ar minimālo programmu savas veselības labā – izmēriet asinsspiedienu un jautājiet padomu ārstam!”

Pacientu biedrības „ParSirdi.lv” un socioloģisko pētījumu kompānijas „Omnicom Media Group” veiktā iedzīvotāju „SnapShots” aptauja norisinājās no 21. – 28.oktobrim, un tajā piedalījās Latvijas iedzīvotāju reprezentatīvā izlase, 914 iedzīvotāji vecumā no 15 līdz 74 gadiem. Aptaujas dati šodien medijiem tika prezentēti akcijas „Pievērs uzmanību asinsspiedienam!” laikā. Akcijas laikā visiem pasažieriem vilcienā, kurš dienas laikā kursē no Rīgas uz Sloku, pēc tam uz Skulti un arī Jelgavu, speciālajā Sirds veselības vagonā mērīs asinsspiedienu, tiks dāvāti īpaši atstarotāji ar uzrakstu „Izmēri asinsspiedienu! 120/80”, kā arī sniegtas mediķu konsultācijas un dalīti informatīvie materiāli par paaugstināta asinsspiediena riskiem un profilaksi. 

Foto: Kaspars Garda

1

TOP Komentāri

avatar
1 Komentāra topiki
0 Raksta atbildes
0 Sekotāji
 
Vislielākā reakcija
Karstākais komentāru topiks
0 Komentāru autori
es Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie vispopulārākie
es
Viesis
es

Daudzreiz jau neaizdomājamies par asinsspiedienu,bet akcija ir laba.