Huawei izslēgšana no 5G tīkla izveides var Eiropai rezultēties ar 3 miljardus lieliem zaudējumiem

Šobrīd 5G tīkla izveidē pasaulē aktīvi iesaistās trīs tehnoloģiju giganti – Nokia, Ericsson un Huawei. Tomēr vienu no spēlētājiem – Huawei – ar politiskiem paņēmieniem ir bijuši mēģinājumi izslēgt no tīkla izveides visā pasaulē, tādējādi ierobežojot konkurenci 5G tīkla izveidē arī Eiropā. Lielbritānijas analītikas aģentūra Oxford Economics publicējusi pētījumu, kurā atklāts, ka Eiropas valstis, to starpā Latvija, kopumā varētu saskarties ar vairāk kā 3 miljardu lieliem zaudējumiem ik gadu, gadījumā ja viens no uzņēmumiem tiešām tiktu izslēgts no konkurences.

5G tīkls ir svarīga mūsu nākotnes sastāvdaļa, jo tas uzlabos gan cilvēku ikdienas dzīvi, gan biznesa rādītājus un virzīs valstu attīstību jaunos virzienos un ātrumā. Tomēr visā pasaulē valdošā pandēmija jau šobrīd pamatīgi ietekmējusi 5G tīklu izveidi – daudzas valstis, piemēram, Francija un Portugāle, jau aprīlī izziņoja 5G attīstības plānu aizkavēšanos. Daudzviet telekomunikāciju uzņēmumi nespēj turpināt darbu, jo valdības daudz lēnāk izsniedz atļaujas torņu ierīkošanai, principā apturot 5G tīkla attīstību. Tikmēr neskaidrības saglabājas arī politisko lēmumu dēļ, jo, lai gan Huawei netiek konkrēti pieminēts diskusijās, Eiropas savienības (ES) dalībvalstīm tiek ieteikts rūpīgi izsvērt drošības faktorus, izvēloties 5G tīkla dalībniekus savā valstī.

Oxford Economics veiktais pētījums lēš, ka Covid-19 pandēmijas ietekmē Latvijas IKP 2020. gadā samazināsies par 1,4% Recesijas un tai sekojošās atveseļošanās apstākļos veselīgas un godīgas konkurences apstākļos veidots 5G infrastruktūras tirgus palīdzētu maksimāli palielināt iespējamos ieguvumus no tehnoloģisko inovāciju ieviešanas. 5G pakalpojumi un ar tiem saistītās aktivitātes verētu palielināt kopējo Latvijas IKP par 570 miljoniem eiro un atbalstīt vidēji 16,800 darba vietas.

Skaidrs ir tas, ka konkurences samazināšana jebkurā tirgū palielina pakalpojumu cenas, un 5G tīkls nav izņēmums. Analītikas aģentūras Oxford Economics veiktais pētījums atklāj to, kādas ir katras ES dalībvalsts potenciālās papildu izmaksas un zaudējumi, kas rastos gadījumā, ja Huawei tiktu izslēgts no 5G tīkla infrastruktūras izveides. Ikgadējo 5G infrastruktūras izmaksu pieaugums svārstās no 3 miljoniem eiro Islandē līdz pat 479 miljoniem eiro Vācijā. Trieciens būtu jūtams arī valstu iekšzemes kopprodukta (IKP) rādītājos – izpētīts, ka 2035. gada IKP Islandē samazinātos par 13 miljoniem eiro, bet Francijā pat par 7,3 miljardiem eiro.

“Huawei izslēgšana no 5G infrastruktūras izveides būtu dramatiska Eiropai, jo īpaši ņemot vērā ilgtermiņa ekonomiskās labklājības zaudējumus. Konkurences ierobežošana gandrīz vienmēr iet roku rokā ar cenu pieaugumu. Liekot konkurences šķēršļus vienam no lielākajiem tirgus dalībniekam 5G tīkla veidošanā, ievērojami palielināsies nepieciešamo investīciju daudzumus, kā arī tiks kavēta 5G ieviešanu valstī. Tas, savukārt, novedīs pie lēnākas tehnoloģiju attīstības un inovāciju ieviešanas, zemākiem mājsaimniecību ienākumiem un gausākas atkopšanās no paredzamās ekonomiskās lejupslīdes pēc pandēmijas. Tāpēc mēs aicinām izvērtēt 5G nozīmi valstu attīstībā un pieņemt uz faktiem un pamatotiem argumentiem balstītus lēmumus, kas virzītu nevis traucētu Eiropas ekonomisko attīstību,” uzsver Rikijs Čens, “Huawei Technologies” vadītājs Baltijā.

Lielbritānijas analītikas aģentūras Oxford Economics veiktais pētījums pilnā apjomā atrodams šeit.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar