HIV ir visur: vīruss materializējas un kā sarkans cilvēks iziet Rīgas ielās

“Šovakar plāniņā randiņš? HIV arī iet uz randiņiem” – tā brīdina sarkans HIV vīruss, izkāpis no virtuālās dzīves Facebook un sācis realitātē staigāt pa Rīgas ielām. Pie Laimas pulksteņa tas gaida savu otro pusīti un iet uz ballītēm, atgādinot – HIV ir visur. Latvijā ir augstākais jauno HIV gadījumu skaits Eiropā, esam inficēšanās pirmrindnieki. Vispārīgi rēķinot, katram 150. rīdziniekam ir HIV, taču tie ir tikai reģistrētie dati, realitātē tas var būt katrs 75.

Facebook konts #Reizigadā, kura mērķis ir informēt par HIV un vairot sabiedrības izpratni par HIV testa nepieciešamību ikvienam reizi gadā, ir sācis kampaņu, kuras laikā HIV vīruss tiešā veidā izkāpj no virtuālās realitātes un sarkanā tērpta cilvēka izskatā dodas Rīgas ielās. Tā vīruss ļoti uzskatāmi atgādina, ka HIV ir visur – cilvēki, kas dzīvo ar HIV, ir sastopami gan ielās, gan veikalos, gan birojos.

Pirmo reizi sarkanais HIV vīruss publikā parādījās 2017. gada sarunu festivālā Lampa, kur pievērsa uzmanību HIV problemātikai un aicināja uz HIV eksprestestu veikšanu. Pēc tam vīruss Eiropas testēšanas nedēļas laikā 2017. gada novembrī uzdarbojās iepirkšanās parkā ALFA, aicinot veikt testus un uzzināt savu HIV statusu. Arī šāgada Lampā vīruss atgādināja par savu iespējamo klātbūtni. Tagad HIV ir devies Rīgas ielās, taču HIV nav aktuāls tikai galvaspilsētai – tas ir sastopams arī mazākās pilsētās un lauku apvidos, un var parādīties arī tur.

Latvijā šā gada sākumā dzīvoja 5487 cilvēki ar HIV, liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati. Vidēji katru dienu Latvijā kāds cilvēks uzzina, ka viņam ir HIV – pērn vīrusa infekcija tika atklāta 371 gadījumā, un tas ir par 5 gadījumiem vairāk nekā 2016. gadā. Vairumā jaunatklāto gadījumu inficēšanās notikusi seksuālo attiecību rezultātā, no tām heteroseksuālu attiecību ceļā – 36%, homoseksuālu attiecību – 6,5%. Otrs biežākais inficēšanās ceļš ir narkotiku injicēšana – 21%.

Visbiežāk pirmo reizi infekciju atklāj cilvēkiem vecuma grupā 30 – 39 gadi, joprojām vīrieši inficējas biežāk nekā sievietes. Sadalījumā pa reģioniem joprojām dominē Rīga un Pierīga – te kopumā konstatēti 275 HIV gadījumi jeb 74% no kopējā skaita. Kurzemē pērn par HIV diagnozi uzzinājuši 37 cilvēki, Zemgalē – 26, Latgalē – 22, Vidzemē – 11.
Vienīgais veids, kā uzzināt savu HIV statusu, ir veikt testu. Latvijā HIV testu bez maksas un anonīmi var veikt vairāk nekā piecpadsmit HIV profilakses punktos, kā arī visās laboratorijās par nelielu samaksu.

 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar