Galvassāpes un migrēna grūtniecības laikā – kam jāpievērš īpaša uzmanība

Sākotnēji būtu jāsaprot, ka visas galvassāpes nav migrēna. Migrēnai raksturīgas vidēji vai stipri izteiktas galvassāpes, kuras ilgst no 4 līdz pat 72 stundām. Parasti tās pastiprinās pie ikdienas fiziskām aktivitātēm (piemēram, kāpjot pa kāpnēm), un parasti tās pavada nepatika pret skaņu, gaismu vai smaržām. Migrēnas galvassāpēm raksturīgs, ka tās ir vienpusējas un biežāk pulsējoša rakstura. Galvassāpes, kuras neatbilst aprakstītajām īpašībām, nav nosaucamas par migrēnu. Migrēnu var izraisīt vai ietekmēt ļoti daudzi faktori, piemēram, sieviešu hormonālās svārstības, stress un uzturvielas, kuras lietojam sadzīvē. Bet noteikti ir jāatceras – ja grūtniece sūdzas par galvassāpēm – tas vienmēr ir nopietni novērtējams simptoms arī tad, ja regulāras galvassāpes bijušas pirms grūtniecības.

Gaidību 4dienas lektore, neiroloģe dr. Līga Mekša uzsver: “Katrām galvassāpēm, kuras nav bijušas iepriekš un pirmoreiz parādījās līdz 20. grūtniecības nedēļai, ir jāidentificē cēlonis, jo pastāv iespēja, ka šīs galvassāpes ir priekšvēstnesis eklampsijai – bezsamaņas un krampju lēkmēm, kas apdraud gan bērna, gan mātes dzīvību.”

Kam noteikti būtu jāpievērš uzmanība grūtniecības laikā? Ja grūtniecei parādās galvassāpes ar apziņas un redzes traucējumiem, ja sāpes ļoti strauji pieaug vai pēkšņi, pirmo reizi mūžā parādās migrēnas lēkme – noteikti jādodas pie speciālista. Tāpat jāatzīmē, ka svarīgi novērot un pievērst uzmanību, ja galvassāpes ir kļuvušas citādas nekā pirms grūtniecības – galva sāp biežāk, sāpes ir asākas vai ir mainīgs sāpju centrs. Neiroloģe Līga Mekša atzīst, ka šādu simptomu konstatēšanas gadījumā noteikti ir jādodas pie pieredzējuša neirologa, lai veiktu rūpīgu izmeklēšanu, lai novērstu jebkādas grūtniecības komplikācijas, pasargājot savu un bērna veselību.

Kas jāzina topošajām māmiņām, kurām pirms grūtniecības ir bijusi migrēna? Visbiežāk sievietēm, kuras pirms grūtniecības ir piedzīvojošas regulāras migrēnas lēkmes, otrajā un trešajā trimestrī migrēnas galvassāpes mazinās – kļūst vieglākas, īsākām un retākām lēkmēm. Šāds fenomens skaidrojams ar to, ka sievietēm grūtniecības laikā ir augstāks sāpju slieksnis, kā arī izdalās hormoni, kuri atvieglo sāpes.

Ko darīt, ja grūtniecības laikā rodas jautājumi – kur vērsties pēc palīdzības? Ja grūtniecības laikā parādās jaunas un nepazīstamas galvassāpes vai galvassāpes, kas ietekmē pašsajūtu, vispirms noteikti dodies pie sava ginekologa vai ģimenes ārsta. Pārrunājot simptomus, ārsts varēs ieteikt, kā rīkoties, un norīkot tālākiem izmeklējumiem – pie neirologa vai cita speciālista, kas profesionāli palīdzēs tās samazināt vai novērst, nekaitējot ne māmiņas, ne mazuļa veselībai.

Kas jāzina par izmeklējumiem grūtniecības laikā? Viens no svarīgākajiem jautājumiem, kas topošajai māmiņai rodas veselības problēmu laikā, ir nepieciešamie papildu izmeklējumi saslimšanas diagnozes precizēšanai. Nereti daudzām sievietēm rodas bažas, vai tiešām ikviens izmeklējums, kuru veicam, ir nekaitīgs, kā arī, vai to ir iespējams veikt grūtniecības laikā nekaitējot mazuļa veselībai? Neiroloģe skaidro, ka mūsdienās ir vairākas galvas smadzeņu un asinsvadu izmeklējumu metodes, kas nekādi neietekmē ne māmiņu, ne bērniņu, piemēram, magnētiskā rezonanse un ultrasonogrāfija. Pirms izmeklējumiem noteikti ieteicams pārrunāt visus sev interesējošos jautājumus ar speciālistu, kas izvēlēsies piemērotāko un nekaitīgāko izmeklēšanas metodi.

Plašāku informāciju par galvassāpēm un migrēnu grūtniecības laikā, pēcdzemdību izjūtām un depresiju māmiņām un tētiem, mazuļa psiholoģiskajām vajadzībām pirmajā dzīves gadā, kā arī citām jaunajām māmiņām noderīgām tēmām varēs uzzināt “Gaidību 4dienas” seminārā. Tas notiks 2017. gada 23. novembrī no plkst. 11.00 līdz 13.00 tirdzniecības centrā Domina Shopping, Ieriķu ielā 3, Rīgā (centrālajā laukumā pie restorāna Vairāk Saules). Dalība seminārā ir bez maksas.

TOP Komentāri

avatar