Gaismas festivāls “Staro Rīga 2019” būs veltīts četrām dimensijām

No 15. līdz 18. novembrim jau divpadsmito reizi norisināsies starptautiskais gaismas festivāls “Staro Rīga”. Šogad tā tēma būs 4D jeb gaismas mākslas četras dimensijas – laiks, telpa, cilvēks un gaisma, ko festivāla mākslinieki interpretējuši, katrs vadoties pēc savas radošās ieceres.

Festivālā pārstāvētas ļoti dažādas gaismas mākslas formas no nosacīti ierastākiem objektiem līdz pat ģeneratīvajai mākslai. Pavisam šogad festivālā būs apskatāmi 35 gaismas mākslas objekti, kas sadalīti divās programmās. Festivāla pamatprogrammai objekti tika izvēlēti mākslinieku konkursa kārtībā, bet otru programmu veidojuši “Staro Rīga” sadarbības partneri, un tajā iekļauti 12 objekti.

Svinot valsts dzimšanas dienu Rīgā, šā gada festivālā piedalās mākslinieki no sešām valstīm – Latvijas, Igaunijas, Dānijas, Vācijas, Francijas un Lielbritānijas. Izteiktākas mākslinieciskās tendences šoreiz ir lāzerprojekcijas un radoša veida interaktivitāte, kas izpaužas dažādās gaismas mākslas formās. Objektu izvietojums būs gana intensīvs un viegli sasniedzams, pārsvarā lokalizējoties vecpilsētā un Rīgas centrā, taču trīs ne mazāk apskatīšanas vērti festivāla objekti atradīsies arī attālāk no pilsētas centrālās daļas – Starptautiskajā lidostā “Rīga”, Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā un Āgenskalna tirgū.

Festivālā pirmoreiz būs arī īpašo notikumu programma, kuras ietvaros varēs apskatīt, piemēram, starptautisku atzinību guvušo leģendārā britu multimākslinieka Braeina Īno instalāciju “77 miljoni gleznu” Rīgas mākslas telpā vai apmeklēt populārās Latvijas popdziedātājas Aminatas jaunā minialbuma prezentāciju skvērā pie Latvijas Nacionālās operas, kur visu festivāla laiku būs izvietota arī gaismas instalācija, kas tapusi, iedvesmojoties no viņas mūzikas. Notiks arī tradicionālais festivāla “Staro Rīga” skrējiens, kam varēs pieteikties mājas lapā starorigaskrejiens.lv.

“Gaismas festivāli un gaismas māksla urbānajā vidē ir relatīvi jauns mākslas žanrs, kas neilgā laikā ir iezīmējis daudzveidīgas izpausmes formas – video projekcijas, brīvstāvošas vides instalācijas, kā arī interaktīvus gaismas objektus, ko festivāla skatītāji var veidot un pilnveidot, izmantojot dažādas tehnoloģijas un virtuālo vidi,” saka “Staro Rīga” mākslinieciskā vadītāja Diāna Čivle. “Gaismas festivāls pārvērš pilsētu par lielu izstāžu zāli, kurā pastaigājoties var izbaudīt gaismas mākslinieku lielizmēra mākslas objektus. Tie var atrasties uz ēku fasādēm, pieminekļiem, uz ietvēm, parkos, kokos un pat ūdenstilpnēs.”

“Globālā laikmeta un informācijas pārprodukcijas nenoteiktība ģenerē impulsus citu vai citādu dimensiju, jaunu algoritmu meklējumiem, dodoties virtuālajā tīmeklī un paplašinātajā realitātē, ejot pāri robežām lielo datu plūsmā,” viņa komentē tieši šā gada festivāla tēmu. “Piedāvājot gaismas objektus festivālam “Staro Rīga”, gaismas mākslinieki tika aicināti nodefinēt sava gaismas objekta četras dimensijas. Šī plašā tēma var tikt traktēta brīvi gan no eksakto zinātņu viedokļa, gan gremdējoties filosofiskos apcerējumos, kas ved pāri faktiskās pieredzes horizontiem, apšaubot visu, kas šķiet neracionāli ierobežots zināšanu jomā un tradicionālu, stereotipisku pieņēmumu zonā.”

Plašāka informācija par festivālu atrodama tā mājas lapā staroriga.lv, “Staro Rīga” norises laikā darbosies informācijas centrs pie “Laimas” pulksteņa, kā arī “App Store” un “Google Play” būs lejupielādējama festivāla mobilā aplikācija. Pilsētvidē darbosies arī īpašas tirdzniecības vietas, kurās varēs iegādāties siltus dzērienus, uzkodas un gaismas festivālam atbilstošu atribūtiku.

Visās četrās festivāla norises dienās tā objekti būs apskatāmi no pulksten 17 līdz 23.

Attēli: publicitātes

TOP Komentāri

avatar