FM: Krītošās naftas cenas strauji mazina inflāciju Latvijā

Tādējādi patēriņa cenu inflācija Latvijā saglabājas zemā līmenī jau kopš 2013.gada sākuma un straujas cenu izmaiņas nav gaidāmas arī turpmākajos mēnešos. Vērtējot inflācijas dinamiku pērn, jāatzīmē arī veiksmīgā eiro ieviešana, kā rezultātā nepiepildījās bažas par eiro ieviešanas negatīvo ietekmi uz inflāciju.

Vienlaikus jāatzīmē, ka vidējie skaitļi neatspoguļo visu preču un pakalpojumu cenu izmaiņu tendences, un īpaši 2014.gada nogalē zemo inflāciju noteikuši ārējie faktori. Straujā pasaules naftas cenu samazinājuma ietekmē ievērojami kritušās degvielas cenas, kas pērnā gada decembrī bija par 12,3% zemākas nekā 2013.gada nogalē. Tāpat daļēji saistībā ar Krievijas noteiktajiem importa ierobežojumiem gada laikā par 0,8% mazinājušās arī pārtikas cenas, ko visbūtiskāk ietekmēja piena un to produktu cenu samazinājums par 3,5%.

Tomēr, ja ārējās cenās vērojams samazinājums, tad iekšējās cenās fiksēts mērens pieaugums, ko vislabāk raksturo pakalpojumu cenu izmaiņas. Salīdzinājumā ar 2013.gada decembri tās palielinājušās 3,3%, kas saistīts ar dažādu ēdināšanas, kultūras un mājokļu apsaimniekošanas cenu pieaugumu. Jāatzīmē, ka šāds mērens cenu pieaugums vērojams jau ilgāku laiku un tas ir atbilstošs pašreizējai Latvijas ekonomikas attīstībai, kā arī tendencēm darba tirgū, un liecina par līdzsvarotu ekonomikas attīstību.

Sagaidāms, ka 2015.gadā straujas patēriņu cenu izmaiņas nav gaidāmas un, ja nenotiks kādi neparedzami ārējie šoki, tad patēriņu cenu inflācija nepārsniegs 2% līmeni gadā. Būtiskākās patēriņu cenu izmaiņas šogad saistāmas ar elektroenerģijas tirgus liberalizāciju, kā rezultātā, sākot ar janvāri gaidāms elektroenerģijas cenu pieaugums mājsaimniecībām, kas inflāciju palielinās par aptuveni 0,6 – 0,7 procentpunktiem.

Turpmākās cenu attīstības tendences būs iedzīvotājiem labvēlīgas. Šā gada janvārī salīdzinājumā ar pērnā gada decembri naftas cenas pasaules biržās eiro izteiksmē kritušās vēl par 15-20%, kā rezultātā turpina samazināties degvielas cenas. Papildus tam tuvākajos mēnešos arvien būtiskāk būs jūtama siltumenerģijas cenas samazinājums mājsaimniecībām, kuru apkure saistīta ar dabasgāzi, kas palielinās iedzīvotāju rīcībā esošos ienākumus. Ņemot vērā, ka dabasgāzes cenas Latvijā ir atkarīgas no iepriekšējo deviņu mēnešu naftas produktu cenām pasaulē, siltumenerģijas pakāpenisks cenu samazinājums varētu turpināties līdz šī gada vidum.

Jāatzīmē, ka zemas inflācijas tendences ir vērojamas ne tikai Latvijā. Krītošo naftas cenu ietekmē eirozonā decembrī bija vērojama pat deflācija un vidējais cenu līmenis salīdzinājumā ar 2013.gada decembri samazinājās par 0,2%. Lai gan šī deflācija saistīta ar ārējiem faktoriem, tomēr pastāv bažas, ka jau ilgstoši zemā inflācija eirozonā liecina par salīdzinoši vāju ekonomisko izaugsmi reģionā un ilgstoša deflācija var vēl vairāk mazināt ekonomikas attīstības tempus Eiropā, un ir viens no riskiem arī Latvijas ekonomikas attīstībai.

TOP Komentāri

avatar