Esi uzmanīgs pirms ieguldi finanšu līdzekļus apšaubāmās interneta platformās

Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes Kibernoziegumu apkarošanas nodaļa informē sabiedrību par aktualizējošos interneta krāpšanas veidu – investīciju ieguldīšana apšaubāmās virtuālās interneta platformās. Policija aicina iedzīvotājus būt piesardzīgiem, saņemot telefona zvanus no nezināmām personām, kas stādās priekšā kā dažādu uzņēmumu finanšu brokeri vai arī kā dažādu cita aroda “finanšu speciālisti”.

Minētie “finanšu speciālisti” pārliecina cilvēkus uzsākt investīciju darbības, piedāvājot palīdzību visā procesā, izmantojot dažādas Latvijas Republikā nereģistrētās virtuālas interneta platformas, kuru nosaukumu tiek izmantoti tādi vārdi, kā:

  • ***gfbroker.***;
  • ***alegramarkets.***;
  • ***market-invest.***;
  • ***maximarkets.***;
  • ***mmglobal.***;
  • ***everest.***;
  • ***gmoption.***c.

Ja persona piekrīt piedāvājumam, saziņas process turpmāk notiek, izmantojot tērzēšanas lietojumprogrammu “Skype”.

Ar “finanšu speciālistu” palīdzību cietušās personas izveido norēķina kontus virtuālās interneta platformās un pēc tam uzsāk investīciju ieguldīšanu, tādejādi piesaistot cietušās personas veikt dažādas finanšu darbības. Rezultātā vairākos maksājumos tiek pārskaitītas dažādas naudas summas. Turpinot komunikāciju ar iepriekš minētajiem “finanšu speciālistiem” – krāpniekiem – pēc viņu ieteikumiem cietušās personas turpina veikt dažādas finanšu darbības – pērkot un pārdodot dažādas akcijas, kā arī veic citas finanšu aktivitātes, kas kopumā rada iespaidu, ka cietušās persona no šādām darbībām iegūst peļņu.

Komunikācijā ar cietušajiem “finanšu speciālisti” izmanto telefona numurus, kas reģistrēti dažādās valstīs, piemēram, Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Portugālē, Itālijā, Austrijā, Francijā, Beļģijā, Anglijā, Vācijā, Rumānijā, Nīderlandē un citās valstīs. Saruna starp cietušajiem un “finanšu speciālistiem” notiek krievu valodā, taču nevar izslēgt iespēju, ka krāpnieki turpmāk var komunicēt citās valodās.

Valsts policija šobrīd veic pārbaudi par šāda veida gadījumiem. Kibernoziegumu apkarošanas nodaļas darbinieki uzskata, ka ir pamatotas aizdomas, ka šādu naudas izkrāpšanas shēmu īsteno organizēta personu grupa no ārvalstīm. Noskaidrots, ka šādi noziegumi ir veikti ne tikai Latvijā, bet arī kaimiņvalstīs, tāpēc personām, pirms pieņemt lēmumu par finanšu līdzekļu ieguldīšanu, būtu jāpārliecinās vai minētais uzņēmums ir reģistrēts Latvijā, kā arī jāpārliecinās par to darbības veidiem un jāpārbauda cita veida informācija, kas liecina par uzņēmuma darbspēju.

Policija aicina iedzīvotājus būt piesardzīgiem un apdomīgiem, komunicējot ar nepazīstamiem cilvēkiem. Valsts policija atgādina, ka nevienam nevajadzētu izpaust savus personas un elektronisko maksāšanas līdzekļu (kredītkaršu) datus, tādējādi izvairoties no riska kļūt par krāpniecības upuriem.

 

Foto: ilustratīvs

1

TOP Komentāri

avatar
1 Komentāra topiki
0 Raksta atbildes
0 Sekotāji
 
Vislielākā reakcija
Karstākais komentāru topiks
0 Komentāru autori
Customwritingservice Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie vispopulārākie
Customwritingservice
Viesis
Customwritingservice