Eksportu audzēt kļūs arvien grūtāk

Eksporta izaugsme pērnā gada nogalē palēninājās. Darbaspēka trūkums, augstā jaudu noslodze, kā arī laika apstākļi sāk ierobežot eksporta pieaugumu. Pamazām sākam just arī to, ka mūsu tirdzniecības partneru ekonomiku izaugsme zaudē jaudu, un tā rezultātā lēnāk aug ārējais pieprasījums. Savukārt imports kopumā ir noturīgs, un to veicina gan lidmašīnu iegāde, gan arī spēcīgais privātais pieprasījums Latvijā. Importa preču vērtība auga par 8% novembrī, salīdzinot ar gadu iepriekš. Tas ir nedaudz lēnāk nekā gadā kopumā, un saistīts ar to, ka novembra mēnesī neieradās neviena no airBaltic jaunajām lidmašīnām.

Novembrī preču eksporta vērtība uzrādīja 5.2% kāpumu, salīdzinot ar to pašu periodu gadu iepriekš. Tas bija lēnāk nekā 2018. gada 11 mēnešos vidēji, kad preču eksports auga par 8%. Eksporta kāpumu negatīvi ietekmēja kritums graudaugu eksporta vērtībā (par 47 miljoniem eiro). Kritumu veicināja gan pērnā gada novembra augstā bāze, kad netipiski daudz eksportējām, gan arī šī gada mazās graudaugu ražas – karstās un sausās vasaras sekas.

Savukārt preču eksporta izaugsmē eiro izteiksmē vislielāko devumu sniedza mehānismu un iekārtu eksports (kāpums par 35 miljoniem eiro). Tomēr šeit būtiska sadaļa (20 miljoni eiro) bija turboreaktīvie dzinēji, turbopropelleru dzinēji un citādas gāzturbīnas, kas, visticamāk, bija drīzāk saistīts ar airBaltic lidmašīnu nomaiņas procesu, ne tik daudz ar Latvijā ražotu preču realizāciju. Otru lielāko devumu (plus 26 miljoni eiro) nodrošināja koka un tā izstrādājumu eksports – galvenais novembra un arī kopumā aizvadītā gada Latvijā ražotās produkcijas eksporta izcilnieks. Te nenoliedzami savu ieguldījumu deva arī būtiskais cenu kāpums.

Gaidāms, ka arī šogad ārējais pieprasījuma kāpums turpinās palēnināties, darbaspēka trūkums būs aizvien aktuāls un darbaspēka izmaksas pieaugs, liekot šķēršļus eksporta kāpumam. Savukārt importu turpinās balstīt spēcīgais mājsaimniecību un uzņēmumu pieprasījums.

Agnese Buceniece

Swedbank vecākā ekonomiste

Foto: pexels.com

TOP Komentāri

avatar