Eksperti diskutē: kā veicināt 5G attīstību Eiropā

Šobrīd 5G attīstība norit ļoti strauji – Globālā mobilo sakaru piegādātāju asociācija identificējusi 469 operatorus 140 valstīs un teritorijās visā pasaulē, kas investē 5G tīkla izveidē. Lai visā pasaulē nodrošinātu vienmērīgu un netraucētu pāreju no 4G uz 5G, pēc iespējas drīzāk būtu jāveic tehnoloģisko un biznesa jautājumu sakārtošana, kā arī vienotu standartu ieviešana – tā diskusijā norādīja nozares profesionāļi, tai skaitā tehnoloģiju ražotāji Huawei un Nokia. Par šīm un citām aktuālām tēmām tehnoloģiju eksperti no visas pasaules informē un diskutē Eiropas vadošajā 5G ekosistēmas forumā “5G Techritory”, kas no š.g. 22. līdz 25. novembrim norisinās Rīgā.

Raugoties no tehnoloģiju viedokļa, 5G ir nākamais, likmsakarīgais attīstības līmenis pēc 4G – tīkla, kas bijis ļoti veiksmīgs visā pasaulē. Huawei vecākais bezvadu tīklu direktors Emanuels Koelju Alvess (Emmanuel Coelho Alves) uzsver: “Ir vairāki aspekti, kas varētu veicināt operatoru pāreju uz 5G – viens no tiem ir mobilā platjosla. Ja skatās uz šī brīža datu plūsmas pieaugumu visā pasaulē, ir acīmredzams, ka mums nepieciešams labs, stabils savienojums, un 5G to nodrošina.” Uzlabotā mobilā platjosla, ko sniedz 5G, nodrošina lielu joslas platumu un zemu latentumu jeb signāla aizkavi visās ierīcēs un sensoros. Ātra platjosla mūsdienās vairs nav uzskatāma par īpašu prasību, bet gan par pamatlietu – tā ir būtisks un stabils pamats ekonomiskai izaugsmei, darbavietu radīšanai, globālai konkurētspējai un labākai dzīvei, paverot ceļu jaunām nozarēm un radot digitalizācijas iespējas esošajiem uzņēmumiem.

Savukārt, raugoties no biznesa pozīcijām, operatoriem ir jāatrod labākais, atbilstošākais uzņēmējdarbības veids, izvērtējot vietējo tirgu un tajā valdošās tendences. Piemēram, šobrīd pieprasījums un izaugsme vērojama viedtālruņu un gala lietotāju (customer-premises equipment) rūteru lietošanā, kā arī izaugsme to funkcionālajā attīstībā. “Uzskatu, ka tam ir diezgan liels pieprasījums visā pasaulē, nevis tikai dažās valstīs. Manuprāt, valstīs, kurās 5G ieviešana vēl nav uzsākta, ir ļoti daudzsološi veidi, kā to paveikt,” norāda E. Koelju Alvess. 5G gan vēl ir kas pavisam jauns un galvenokārt vērsts uz bezvadu nozari, taču tuvāko trīs gadu laikā tas kļūs arvien nozīmīgāks un pārtaps par vienu no operatoru stratēģijas virzieniem, prognozē eksperts. “Es priecātos redzēt lielāku bezvadu nozares un citu nozaru partneru sadarbību. To vajadzētu iekļaut operatoru paveicamo darbu sarakstā – izpētīt nozaru un jauno uzņēmējdarbības jomu iespējas, lai piedāvātu tām nepieciešamās tehnoloģijas,” skaidro Emanuels Koelju Alvess, uzsverot, ka pats svarīgākais aizvien paliek mobilās platjoslas jautājums, lai sasniegtu to platjoslas jaudu, kas nodrošina 5G pārākumu pār 4G.

Vienlaikus mobilo sakaru nozarē nepārtraukts darbs notiek pie standartu izveides un ieviešanas, kas ļauj 5G tīklu veidot drošu un globāli vienotu. “Mēs šos standartus uzskatām par pašsaprotamiem, taču bez izaicinājumiem to izveidē neiztikt. Atskatoties uz 5G standartu agrīno izstrādes posmu, jāsecina, ka mums kā nozarei bija smagi jāstrādā, lai sasniegtu izvirzītos mērķus,” atklāj Ulrihs Dropmans (Ulrich Droppmann), Nokia Standartizācijas un nozares vides pārvaldes vadītājs. Tagad tas ir teju aizmirsts, bet pastāvēja risks, ka uzņēmumiem nāksies saskarties ar 5G standartu sadrumstalotību. Viņš arīdzan piebilst: “Ir jāpārliecinās, ka strādājam ar vienotiem standartiem, kas iespējams, pateicoties globālajam tirgum un vienotai ekosistēmai. Šajā ziņā aktīvi darbojas Globālā mobilo sakaru piegādātāju asociācija (GSMA). Kaut gan mūs – tehnoloģiju ražotājus – var uzskatīt par konkurentiem, esam vienoti, lai nodrošinātu, ka tiek saglabāta un uzturēta viena globāla, uz 3GPP (Telekomunikāciju industrijas vadošās standartu noteikšanas organizācijas) vadlīnijām balstīta mobilo standartu ekosistēma.”

Runājot par standartiem, Ulrihs Dropmans uzsver, ka vienmēr jāraugās dažus soļus uz priekšu, proti, uz tīkla nākamajām versijām. “Ceļš no šodienas 5G uz 5G, ko mēs standartizējam ar nākamo versiju, ir tikai puspaaudzes attālumā. Tas ir ārkārtīgi svarīgi, lai gūtu panākumus, ko mēs tagad redzam saistībā ar 5G ieviešanu,” secina nozares eksperts. Nepārtraukti centieni sasniegt 5G patieso potenciālu vēlāk palīdzēs definēt kopīgus globālus standartus un pēc iespējas drīzāk visā pasaulē ieviest ilgi gaidīto 5G.

Attēls: publicitātes

TOP Komentāri

avatar