Eksperte: Izmitinot Covid-19 saslimušos, viesnīcām jāpārdomā infrastruktūras jautājumi

Šobrīd valstī tiek izstrādāts valsts pasūtījums viesnīcām, lai tajās varētu izmitināt kaut daļu ar Covid-19 saslimušo. Plānots, ka viesnīcās varētu palikt cilvēki, kas slimo ar viegliem simptomiem un citkārt ārstētos mājās. Tāpat to varētu darīt tie, kam jāievēro pašizolācija vai kas atzīti par kontaktpersonām. Daļa viesnīcu izteikušas gatavību palīdzēt, norādot, ka tas varētu būt abpusēji izdevīgi. Biznesa augstskolas Turība Starptautiskā tūrisma fakultātes docētāja Margarita Platace norāda, ka, izmitinot Covid-19 saslimušos, viesnīcām rūpīgi jāpārdomā infrastruktūras jautājumi, piemēram, atsevišķi ierādīti stāvi, nodalīti lifti u.tml. 

Telpu pielāgošanas izmaksas 

Daļa viesnīcu un viesu namu šobrīd turpina darboties, daļa izmanto šo laiku, lai remontētu telpas vai īstenotu citus darbus, kam iepriekš pietrūka laiks. Tāpat ir virkne viesnīcu, kas ir slēgtas. Lēmumu par to, vai izmitināt pašizolācijā esošos un saslimušos, jāpieņem, pirms tam rūpīgi izvērtējot visus aspektus, piemēram, vai un kā šie viesi tiks uzņemti paralēli citiem klientiem, kādus papildieguldījumus prasīs telpu pielāgošana un vai izmaksas nebūs lielākas par ieņēmumiem? 

Daļa viesnīcu turpina darboties 

Neraugoties uz pandēmijas izplatību, virknē viesnīcu šobrīd uzturas viesi – gan vietējie, gan citu valstu ceļotāji, kuri, acīmredzot, ierodas biznesa jautājumos – no Krievijas, Igaunijas, Vācijas, Itālijas u.c. Vietējos iedzīvotājus viesnīcas mēģina piesaistīt ar dažādiem radošiem piedāvājumiem un lielām atlaidēm, piemēram, piedāvājot romantisku atpūtu un vakariņas numurā, individuālus SPA pakalpojumus u.tml. 

Ēdienu piegāde, atsevišķas ieejas 

Runājot par izmaksām, jāņem vērā, ka viesnīcām jānodrošina virkne papildu drošības pasākumu, tostarp numura uzkopšana pēc Covid-19 slimnieka izrakstīšanās, kas, nenoliedzami, ir dārgāka, nekā regulārā uzkopšana. Tāpat jāņem vērā virkne loģistikas jautājumu, piemēram, vai ir iespējams nodrošināt atsevišķu iekļuvi viesnīcā, kā nodrošināt ēdiena piegādi numuros, organizēt darbiniekus, vai nepieciešams veikt viņu papildu apmācību, kas to darīs u.tml. 

Infrastruktūras un kapacitātes iespējas 

Analizējot infrastruktūras un loģistikas jautājumus, jāpiezīmē, ka daļā jauno viesnīcu sabiedriskās telpas, tostarp gaiteņi, ir pietiekoši plaši un tas atvieglo daudzus procesus. Tomēr, neraugoties uz to, nepieciešams rūpīgi izsvērt, vai viesnīcas kapacitāte ļauj vienlaicīgi uzņemt gan regulāros viesus, gan tos, kam nepieciešama pašizolācija. 

Pakalpojuma maksai jāsedz pašizmaksa

Covid-19 slimnieku izmitināšana noteikti nebūs iespēja atgriezt iepriekšējo gadu ieņēmumu apmērus pilnībā, tomēr, ja ieņēmumi segs vismaz pašizmaksu, daļai viesnīcu tas kopā ar valsts sniegto atbalstu būs zināms atspaids un iespēja saglabāt darba vietas daļai darbinieku. Šādu viesu izmitināšana neietekmēs pieprasījumu pēc konkrētās viesnīcas pakalpojumiem pēc pandēmijas. 

Autore: Biznesa augstskolas Turība Starptautiskā tūrisma fakultātes docētāja Margarita Platace

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar