Eiropas dienā Rīgas pils Svētā Gara tornī paceļ Latvijas, Ukrainas un Eiropas Savienības karogus

Rīgas pils Svētā Gara tornī par godu Eiropas dienai, kas šogad Latvijā ir arī Ukrainas kara upuru piemiņas diena, svinīgā ceremonijā tika pacelti Ukrainas un Eiropas Savienības karogi, kā arī pusmastā tika pacelts Latvijas Republikas karogs. Svinīgajā ceremonijā piedalījās Valsts prezidents Egils Levits, Ukrainas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Oleksandrs Miščenko un Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis, uzsverot Ukrainas piederību Eiropai un kopīgās Eiropas vērtības.

Valsts prezidents Egils Levits: “Šajā dienā jau 18 gadu Latvijā atzīmējam Eiropas dienu. Eiropas Savienība ir dibināta pēc kara, un viens no tās mērķiem bija panākt to, lai Eiropā nekad vairs nebūtu karš, lai valstis, kas savā starpā bija karojušas, draudzīgi kopā celtu jauno Eiropu. Šis apsolījums darbojās ilgi, bet mēs redzam, ka tagad šis solījums ir pārkāpts, un mums kā Eiropas Savienībai ir jābūt Ukrainas pusē, kas ir agresijas upuris, un jāatbalsta Ukraina visos veidos. Tādēļ šodien Rīgas pils Svētā Gara tornī mastā uzvilksim arī Ukrainas karogu. 

Eiropas Savienība ir pasaules spēcīgākā politiskā un ekonomiskā savienība, un mēs esam tās dalībvalsts un līdzi veidojam kopējo Eiropu kā politisku telpu, kā tiesību telpu, kā ekonomisku telpu. Es aicinu šodien visus apzināties savu līdzatbildību par to, ka mēs, veidojot savu Latviju, vienlaikus veidojam arī Eiropu. Mēs gribam dzīvot tādā Eiropā, kas ir brīva, demokrātiska, tiesiska, attīstīta. Tas ir mūsu pašu rokās. Lai dzīvo Eiropa!”

Ukrainas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Oleksandrs Miščenko: “Šodien jau ir 75. diena, kad Ukrainas tauta cīnās ar Krievijas agresiju. Eiropas centrā asiņains Krievijas diktators nolēma atkārtot padomju vēsturi, bet Ukrainas tauta lēma par labu Eiropas vērtībām un nākotnei, un par šīm tiesībām Ukrainas tauta tagad maksā ar savām asinīm. Eiropas Komisijas augsta ranga ierēdņu klātbūtnē es vēlos apliecināt, ka mēs nekad nenovirzīsimies no šī ceļa. 

Krievijas marodieru, nogalinātāju un izvarotāju armija tagad nogalina mūsu bērnus, vecos ļaudis un sievietes, lai piespiestu mūs lemt par labu Krievijai. Bet tas nekad nenotiks, jo kopā ar mums ir Latvija, Eiropas Savienība un visa civilizētā pasaule. Es patiesi pateicos Latvijai un tās tautai par palīdzību visos līmeņos – par militāru, par humānu un par emocionālu un garīgu atbalstu. Esmu pārliecināts, ka Ukraina uzvarēs un Ukraina būs Eiropas Savienībā, un mēs pieveiksim Putina režīmu. Slava Ukrainai un pateicamies Latvijai!”

Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis: “Apsveicu visus Eiropas dienā! Apsveicu ar to, ka esam Eiropas Savienībā, varam baudīt tās priekšrocības, varam pieņemt lēmumus par tās nākotni. Gada garumā ir notikušas diskusijas ar Eiropas Savienības pilsoņiem par to, kādai ir jābūt Eiropas Savienības nākotnei. Pilsoņi ir skaidri pateikuši, ka viņi vēlas Eiropas Savienības aktīvāku un vienotāku rīcību. Par to pagājušajā nedēļā notika noslēguma diskusija Eiropas Parlamentā Strasbūrā, kur pilsoņi diskutēja ar Eiropas Savienības līderiem. Eiropa ir parādījusi, ka spēj ātri un vienoti rīkoties krīzē. Tā tas arī ir šobrīd, kad Krievija uzbrūk Ukrainai un līdz ar to visai demokrātiskajai pasaulei. Eiropa un starptautiskā sabiedrība ir stingri nostājusies Ukrainas pusē, sniedzot Ukrainai nepieciešamo atbalstu un vēršoties pret agresoru Krieviju. 

Šodien Eiropas diena Latvijā ir arī piemiņas diena Ukrainas cietušajiem un bojāgājušajiem. Eiropa sniedz Ukrainai politisku, humānu, finansiālu un pirmo reizi vēsturē arī militāru atbalstu. Esam stingri vērsušies ar sankcijām pret Krieviju, to izolējuši politiski un ekonomiski. 

Paldies visiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri šajā grūtajā brīdī ir snieguši atbalstu Ukrainai! Tā ir daļa no Eiropas solidaritātes. Ukrainas nākotne ir Eiropas demokrātisko valstu saimē. Ukraina uz to virzās jau kopš Maidana revolūcijas, un mums tā ir jāatbalsta līdzīgi kā Latvija saņēma atbalstu, virzoties uz Eiropas Savienību. Tomēr pašreizējie notikumi skaidri parāda, ka brīvību un demokrātiju mēs nevaram uztvert kā pašsaprotamas. Brīvība un demokrātija ir jāstiprina ikdienā, un nepieciešamības gadījumā ir jāspēj tās aizstāvēt. Dievs, svētī Latviju! Slava Ukrainai!”

TOP Komentāri

avatar