E-adrese – esi sasniedzams arī atrodoties ārvalstīs

Atrodoties ārvalstīs komandējumā, atpūtā vai citu iemeslu dēļ, var gadīties nokavēt svarīgu ziņojumu saņemšanu  un lēmumu pieņemšanu.  Ja tuvinieki Tavas dzīvesvietas pastkasti nepārbauda, par vēstuli no iestādes vai pašvaldības uzzināsi tikai pēc atgriešanās. Savukārt uzņēmējiem, kuri bieži dodas komandējumos, nereti pēc atgriešanās uz darba galda stāv virkne neatvērtu vēstuļu. Situāciju var “labot”, izveidojot digitālo pastkastīti jeb e-adresi, kuru vienmēr vari “paņemt līdz” un apskatīt jebkurā ērtā vietā un laikā, ja vien ir piekļuve internetam. E-adrese noteikti var padarīt ikdienas dzīvi ērtāku arī tiem, kuri ilgāku laiku dzīvo ārvalstīs, tomēr ik pa laikam nepieciešama saziņa ar Latvijas valsts iestādēm.

Ērts rīks saziņai, atrodoties komandējumā vai ceļojumā

Operatīva informācijas aprite īpaši ir svarīga uzņēmējiem, kuri bieži dodas komandējumos ārpus Latvijas. Var būt situācijas, kad iespēja tūlītēji iepazīties ar iestāžu sniegtu informāciju ir svarīga, lai savlaicīgi reaģētu. E-adresē esošos ziņojumus var apskatīt jebkurā vietā un laikā un nepieciešamības gadījumā tūlītēji rīkoties.

E-adreses risinājums ir ērts arī tiem uzņēmējiem, kuru darba specifika pieprasa daudz laika pavadīt ārpus biroja, piemēram, jaunuzņēmumiem, pašnodarbinātām personām nozarēs ar dinamisku darbu, u.c.

Ja esi uzņēmuma īpašnieks un darbam ar korespondenci esi pilnvarojis kādu darbinieku, arī e-adreses “pieskatīšanu” vari deleģēt, jo e-adresei ir pilnvarošanas iespēja.

Tieši to pašu var teikt par situāciju, kad kā privātpersona esi devies garākā ceļojumā.  Laikā, kad kļūstam arvien mobilāki, e-adrese ir neatsverams saziņas rīks, atrodoties ārpus Latvijas. Ja ceļojuma laikā saņem ziņojumu, uz kuru nepieciešams atbildēt noteiktā termiņā – Tev ir iespēja rīkoties – sniegt prasīto informāciju vai painformēt tuviniekus Latvijā par nepieciešamo palīdzību.

E-adrese  būtiski samazina laiku un izmaksas, kas nepieciešams saziņai ar iestādēm, ja atrodies ārvalstīs. Ja lieto e-adresi– nav nepieciešams doties uz pastu. E-adreses izmantošana ir bez maksas.

Īpaši noderīgi – Latvijas valstspiederīgajiem, kuri dzīvo ārvalstīs

Tiem Latvijas valstspiederīgajiem, kuri plāno atgriezties uz dzīvi Latvijā, var būt daudz jautājumu dažādām iestādēm, pašvaldībai, kurā vēlas atgriezties uz dzīvi utt. Papīra vēstules, vai e-pasta adrešu meklēšanu tīmeklī var aizstāt e-adrese – tajā ātri var atrast vajadzīgo iestādi pēc nosaukuma un uzreiz nosūtīt nepieciešamo iesniegumu, vai jautājumu.

E-adrese samazinās laiku, kas nepieciešamas saziņai ar iestādēm un to apmeklējumam, dodot iespēju vairāk pievērsties citiem jautājumiem. Ja jums ir e-adrese, arī iestādei Latvijā ir pienākums ar jums sazināties, izmantojot šo digitālo pastkastīti.

Kā kļūt par e-adreses lietotāju, ja dzīvo ārvalstīs?  

Lai izveidotu e-adresi, nepieciešami autentifikācijas rīki – eID karte ar e-parakstu vai mobilā lietotne eParaksts mobile. Ja dzīvojat ārvalstīs, eID karti var pieteikt un saņemt tuvākajā Latvijas pārstāvniecībā.

E-paraksts ir ērts un universāls risinājums, lai attālināti saņemtu gan valsts un pašvaldību, gan komersantu sniegtos pakalpojumus. Turklāt Latvijā izsniegts e-paraksts šobrīd tiek atzīts visās Eiropas Savienībā, kas nozīmē, ka ar e-parakstu parakstītus dokumentus var iesniegt citu ES valstu iestādēs, vai slēgt līgumus ar sadarbības partneriem no citām ES valstīm.

Par to, kā iegūt mobilo lietotni eParaksts mobile, kas ļauj apliecināt identitāti e-vidē, vairāk lasi eparaksts.lv.

Kad iegūta eID karte vai eParaksts mobile, portālā Latvija.lv var izveidot savu e-adresi – tas aizņem tikai dažas minūtes un e-adrese ir aktīva uzreiz. Proti – tikko esi to izveidojis, iestādes sazināsies ar Tevi elektroniski, kā arī  vari uzreiz izmantot e-adresi, lai sazinātos ar  nepieciešamo iestādi Latvijā.

Izveido savu e-adresi jau šodien!

Privātpersonām e-adreses lietošana ir brīvprātīga. Kopš 2019. gada sākuma par e-adreses “īpašniekiem” kļuvušas jau vairāk nekā 5000 privātpersonas. Kā jau minēts, e-adresi var izveidot, autentificējoties portālā Latvija.lv, izmantojot eID karti vai mobilo lietotni eParaksts Mobile. Plašāk par e-adreses izveidošanu lasi – mana.latvija.lv/e-adrese.

Foto: ilustratīvs (pexels.com)

TOP Komentāri

avatar