“Dzīvnieku Draugs” šogad palīdzību saņēmuši vairāk nekā 1000 dzīvnieku

Veterinārajā klīnikā „Dzīvnieku draugs” 2015.gadā bezmaksas veterināro palīdzību saņēmuši kopumā 1193 dzīvnieki – 110 suņi, 1065 kaķi un 5 trusīši. 300 dzīvniekiem bija vajadzīga ārstēšana, gan palīdzot tikt galā ar dažādām slimībām, gan aprūpējot traumas un ievainojumus. Vēl gandrīz 900 suņi un kaķi saņēma profilaktisku aprūpi – tika atblusoti, attārpoti un vakcinēti.

Ielas kaķu sterilizācijas programmā „noķer-sterilizē-atlaiž” 2015.gadā sterilizēti 1389 kaķi ne tikai no Rīgas, bet arī no citām Latvijas vietām – Auces, Dobeles, Iecavas, Alūksnes, Slokas, Tukuma un citām. Programmas ietvaros „Dzīvnieku Draugs” sadarbojās ar daudziem ielas kaķu aprūpētājiem un arī sniedza atbalstu citām patversmēm un dzīvnieku aizsardzības organizācijām visā Latvijā, nodrošinot bezmaksas sterilizāciju to uzmanības lokā vai aprūpē nonākušajiem dzīvniekiem. Visi programmas ietvaros sterilizētie kaķi saņēma arī vakcīnu pret trakumsērgu, kā arī nepieciešamības gadījumā tiem tika sniegta veterinārā palīdzība.

2015.gadā darbu turpināja arī patversme „Dzīvnieku Draugs”, un, neraugoties uz to, ka, gatavojoties nopietnam remontam suņu turēšanas telpās, patversme šogad nestrādāja pilnā apjomā, patvērumu tajā rada 533 dzīvnieki – 458 kaķi, 66 suņi, kā arī 8 trusīši un viens degu. 377 kaķi, 67 suņi un pieci trusīši šogad ar patversmes palīdzību ir devušies uz jaunām mājām.

Vienlaikus ar praktisko ikdienas darbu „Dzīvnieku Draugs” kā allaž lielu uzmanību pievērsa sabiedrības, īpaši bērnu un jauniešu, informēšanai un izglītošanai, kā arī aktīvi iesaistījās dzīvnieku aizsardzības politikas veidošanā ne tikai Latvijā, bet arī Eiropas Savienības līmenī. Viens no būtiskākajiem Latvijas dzīvnieku aizsardzības organizāciju panākumiem 2105.gadā, kura kaldināšanā arī „Dzīvnieku Draugs” ņēma aktīvu dalību, ir nu jau ministriju līmenī nonākusī diskusija par savvaļas dzīvnieku izmantošanu atrakcijās, kas, cerams, nākamgad noslēgsies ar savvaļas dzīvnieku cirka aizliegumu Latvijā. Organizācija arī aktīvi piedalījās starptautisko organizāciju „Eurogroup for Animals”, „Dogs and Cats Alliance” un ENDCAP rīkotajos pasākumos un kampaņās, palīdzot veicināt iejūtīgu un cieņpilnu attieksmi pret dzīvniekiem visā Eiropā. Patversme „Dzīvnieku Draugs” ir arī kļuvusi par pirmās Eiropas dzīvnieku patversmju ekspertu grupas dalībnieci.

Lielu popularitāti šogad izpelnījās „Dzīvnieku Drauga” Radošās darbnīcas, kurās bērni un jaunieši varēja apgūt prasmi no otrreizējām izejvielām – lietotiem apģērbiem, tukšām pudelēm un tamlīdzīgi – pašrocīgi pagatavot interesantas rotaļlietas suņiem un kaķiem. Kopumā 2015.gadā notika vairāk nekā 40 šādas darbnīcas gan patversmē „Dzīvnieku Draugs”, gan Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcā, gan Latvijas Samariešu apvienības grupu dzīvoklī cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

Šo darbu nebūtu iespējams paveikt bez atbalstītājiem – sponsoriem, mecenātiem un ziedotājiem, jo „Dzīvnieku Draugs” nesaņem ne valsts, ne pašvaldību finansējumu. 2015.gada lielākie organizācijas atbalstītāji bija Borisa un Ināras Teterevu fonds, kas piešķīra finansējumu bezpajumtes dzīvnieku ārstēšanai un sterilizācijai, Bridžitas Bardo fonds Francijā, kas sniedza atbalstu ielas kaķu sterilizācijai, fonds „Ziedot.lv”, ar kura palīdzību piesaistīti līdzekļi patversmes dzīvnieku uzturēšanai un veterinārajai aprūpei, Monbaronu ģimene, kas sniedz atbalstu patversmes kaķu kolonijā mītošajiem minčiem, un Rietumu bankas Labdarības fonds, kas atbalstīja Dzīvnieku draugu Radošo darbnīcu norisi.

Būtisku finansiālu atbalstu „Dzīvnieku Draugam” sniedza arī ziedotāji – kopumā ziedojumos 2015.gadā saņemti vairāk nekā 14 000 eiro.

„Dzīvnieku Drauga” darbs nebūtu iedomājams bez brīvprātīgajiem palīgiem, kuri 2015.gadā patversmē un klīnikā nostrādājuši 2036 darba stundas jeb 254,5 pilnas darba dienas, gan palīdzot aprūpēt dzīvniekus, gan strādājot kā veterinārārsta palīgi, gan uzturot organizācijas sociālos tīklus, piedaloties pasākumu organizēšanā un paveicot daudzus citus darbus un darbiņus.

Iezīmējot nākamā gada ieceres, „Dzīvnieku Drauga” vadītāja Solvita Vība norāda, ka 2016.gadā plānots turpināt ielas kaķu sterilizēšanas un bezmaksas veterinārās palīdzības projektu, kā arī uzturēt un labiekārtot patversmi „Dzīvnieku Draugs”. Organizācija arī plāno turpināt darbu Latvijas Dzīvnieku aizsardzības un labturības konsultatīvajā padomē, Izmēģinājumiem izmantojamo dzīvnieku aizsardzības komitejā un vairākās starptautiskajās institūcijās un organizācijās.

Vība arī uzsver, ka nākamais gads organizācijai būs īpašs, jo tiks svinētas divas lielas jubilejas – februārī apritēs 15 gadi, kopš durvis vēra patversme „Dzīvnieku Draugs”, savukārt oktobrī 20 gadu jubileju atzīmēs nodibinājums „Dzīvnieku Drauga fonds” – viena no senākajām Latvijas dzīvnieku aizsardzības organizācijām.

Jau vēstīts, ka „Dzīvnieku Drauga” reorganizācijas rezultātā no 1.aprīļa patversmes un veterinārās klīnikas „Dzīvnieku Draugs” darbību pilnībā pārņēma jaunizveidotā „Kristīnes Čilveres dzīvnieku draugu biedrība”. Biedrība turpina Lielbritānijas latvietes Kristīnes Čilveres 90.gadu vidū radītā nodibinājuma „Dzīvnieku Drauga fonds” un patversmes „Dzīvnieku Draugs” tradīcijas, aktivitātes un projektus.

Laura Karnīte “Dzīvnieku Draugs” projektu vadītāja

TOP Komentāri

avatar