Dzīve balansā: padomi, kā pašizolācijas laikā saglabāt veselīgu ikdienas ritmu

Par “jauno normālo” dēvētais dzīves ritms paspējis samulsināt pat izturīgākos ķermeņus un prātus. Kā stāsta psihoterapijas speciāliste Ginta Ratniece, lai pierastu pie jaunām izmaiņām, vispirms iekšēji jānonāk pie apziņas, ka nepieciešamas pārmaiņas vai ieradumu pielāgošana, un tikai tad var uzstādīt mērķus. Arī šobrīd, kad daļa ierobežojumu tiek pakāpeniski mīkstināti, atgriešanās ierastākā ikdienas ritmā joprojām ir laikietilpīgs process, kas prasa zināmu mērķtiecību un rūpīgu plānošanu, tāpēc palīgā mums var nākt viena pavisam neliela, taču ļoti noderīga ierīce — viedpulkstenis.

Izveido grafiku un atvēli laiku savai pašsajūtai

Cenšoties saplānot pēc iespējas efektīvāku ikdienas ritmu, reizēm var rasties papildu stress, kas mājās palikšanas laikā var ietekmēt ne tikai veselību, bet arī profesionālo produktivitāti.  Kā skaidro psihoterapijas speciāliste Ginta Ratniece, cilvēks bieži vien ikdienas ieradumus maina tādā veidā, lai maksimāli taupītu savu enerģiju: “Ieradumi ir dabiska psihes funkcionēšanas sastāvdaļa un, līdz ar jaunu vidi un noteikumiem, mūsu smadzenes cenšas pielāgoties jaunajiem apstākļiem. Galvenais ir apzināties, ka ir nepieciešama pielāgošanās un pārmaiņas – tad pierast pie jauna ritma vai izveidot jaunus ieradumus ir daudz vienkāršāk.” 

Lai varētu uzturēt veselīgu dienas ritmu, kā arī pagūt izdarīt visus plānotos darbus un nejustos pārguris, ir rūpīgi jāplāno savs personīgais laiks. “Sekošana līdzi savai pašsajūtai šajā saspringtajā laikā ir ļoti svarīga, un  viedierīces var mums palīdzēt. Daudzas jaunās ierīces, arī Huawei Watch GT 2e viedpulkstenis, tagad lietotājiem piedāvā viedo sirdsdarbības uzraudzības funkciju. Šīs funkcijas galvenais uzdevums ir novērot sirds ritmu un nosūtīt tūlītēju brīdinājumu, ja paaugstināts sirds ritms novērojamas vismaz 10 minūtes. Tādējādi lietotājs var nesatraukties par ikdienas stresu – ja būs nepieciešams laiks atelpai – viedpulkstenis par to pabrīdinās jau laicīgi,” skaidro Aleksandrs Jekimovs, Huawei produktu apmācību vadītājs Latvijā.

Salds miegs naktī = augsta produktivitāte dienā

Kvalitatīvs miegs ir viens no stūrakmeņiem, kas palīdz produktīvi funkcionēt visas dienas garumā, tādēļ izvērtēt savu miegu ir svarīgi vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, ja naktī bieži pamosties, miega ritma novērošana var palīdzēt izprast saraustītā naktsmiera iemeslus. Miega ritmam nepieciešams sekot līdzi, lai izvairītos arī no miegainības un, tādējādi – produktivitātes samazināšanās, kā arī, lai dienas laikā nesaskartos ar tādiem simptomiem kā nemiers un apetītes zudums vai palielināšanās.

Kvalitatīvs miegs ir sabalansētas dienas veiksmes atslēga, turklāt, kā stāsta psihoterapijas speciāliste, mūsu smadzenēm jau ir pierasts adaptēties pārmaiņām, t.sk. jaunam ikdienas un miega režīmam, sākot darīt lietas automātiski un tādējādi taupot enerģiju. To apzinās arī tehnoloģiju ražotāji, kas savas jaunākās ierīces aprīko ar īpaši gudrām miega monitorēšanas funkcijām. Tagad viedpulkstenis spēj noteikt ne vien miega ilgumu un pamošanās reižu skaitu, bet arī spēj analizēt tādus faktorus kā pulss un elpošanas ātrums, kā arī dziļā miega fāzes, lai vēlāk sniegtu tā lietotājam personalizētus ieteikumus miega kvalitātes uzlabošanai. 

“Viedierīces mūsdienās kļuvušas par teicamu miega konsultantu – tagad arī viedpulkstenis spēj apkopot datus par vairākiem veselības rādītājiem un sniegt individuālus ieteikumus saldākam miegam. Šādu funkciju spēj nodrošināt arī Huawei viedpulkstenī iestrādātā TruSleep 2.0 tehnoloģija,” piebilst A. Jekimovs.

Roku rokā ar tehnoloģijām

Režīma izmaiņu dēļ ir svarīgi novērot, kā uz aktivitātēm vai to trūkumu reaģē ķermenis. Ievērot jaunizveidotos paradumus, piemēram, ik rītu veltīt stundu jogai, var palīdzēt tehnoloģijas. Viedpulksteņu ražotāji parūpējušies par to, lai katram ikdienā būtu atbalsts savas veselības novērošanai, attīstot arvien jaunus risinājumus organisma darbības analizēšanai dažādos apstākļos.

Mūsdienu viedierīces spēj piedāvāt visdažādākos treniņu režīmus ikviena lietotāja gaumei. Tā, piemēram, Huawei Watch GT 2e viedpulkstenis aprīkots ar 100 dažādām treniņu programmām. Turklāt, pateicoties jaudīgajai baterijai, viedpulkstenis sniegs ilgstošu atbalstu līdz pat 2 nedēļām bez papildus uzlādes. “Uzlabotais viedpulkstenis lietotājam tagad spēj piedāvāt visu, ko vien sirds kāro – sākot no tradicionālo sporta veidu režīmiem līdz vairākām modernām vingrojumu formām, piemēram, jogas un pat hip-hopa,” par jaunajiem viedpalīgiem stāsta A. Jekimovs.

Rūpējoties par sevi un savu veselību, mēs varam atbrīvot mūsu enerģiju patiesi būtiskajam, nepazaudēt sevi un uzlabot savu dzīves kvalitāti, neskatoties ne uz ko!

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar