Divas dāvanas pašiem mazākajiem pacientiem

Mediķu pieredze un zināšanas, medicīnas tehnoloģijas ļauj glābt bērnu dzīvības arvien agrīnākā laikā dzimušajiem. Latvijā ik gadu apmēram 1000 mazuļi jeb 6% no kopējā bērnu skaita piedzimst priekšlaicīgi. No tiem NMPD uz BKUS pārved vidēji vairāk nekā 600 mazo pacientu, kuri Neonatoloģijas klīnikā ārstējas un aug 6 līdz 7 nedēļas.

 

Ingrīda Circene, Veselības ministre: „ Šo, 2014.gadu, Veselības ministrijā veidojam par Ģimenes veselības gadu. No sirds priecājamies par katru bērnu, īpaši ņemot vērā, ka pēdējo gadu laikā dzimstība ir pamazām pieaugusi. Priecājamies, ka turpmāk būs iespēja par pašiem mazākajiem pacientiem jau pirmajās dzīves dienās parūpēties ar vēl lielāku drošību.”

 

Armands Ploriņš, NMPD direktors: „Ar Veselības ministrijas atbalstu iegādātais un ar dienesta speciālistu līdzdalību radītais specializētās brigādes auto ar tā aprīkojumu būtiski uzlabos palīdzības sniegšanu mūsu vismazākajiem pacientiem viņu dzīves sākumā – pirmajā mēnesī, kad bieži vien jācīnās par šo bērnu izdzīvošanu. Priekšlaikus dzimušiem un jaundzimušajiem ar smagām saslimšanām pirmajās dzīves dienās kritiska var izrādīties temperatūras svārstība par dažiem grādiem, liekas vibrācijas, infekciju risks, tāpēc specializēto neonatologu brigādes jauno auto esam radījuši ar mērķi nodrošināt tajā tādu vidi, kas mazulim un arī mediķiem palīdz cīnīties par dzīvību.”

 

Anda Čakša, BKUS valdes priekšsēdētāja: „Realizējot izmaksu ziņā efektīvu veselības pakalpojuma sniegšanu valstī terciāla līmeņa palīdzību bērniem tiek nodrošina vienuviet tas ir Bērnu slimnīcā, tādēļ īpaši svarīgi, lai jaundzimušā pārvešana būtu droša un mazulis atveseļošanās procesu varētu turpināt multidisciplināru speciālistu vadībā. Jaunā medicīniskās palīdzības transportlīdzekļa un inkubatora iegāde jaundzimušajiem ļauj pilnveidot veselības aprūpes pakalpojuma kvalitāti un pacientu drošību. Saku lielu paldies slimnīcas speciālistiem, kas kopā ar bērnu vecākiem palīdz vistrauslākajiem mazuļiem augt un attīstīties, kā arī un Gundegas Skudriņas kundzei par ieguldījumu un atbalstu, novirzot naudas līdzekļus inkubatorā iegādei.”

 

 

 

 

 

 

Daiga Kviļūna, BKUS Neonatoloģijas klīnikas vadītāja: ”Inkubators ir “mājvieta” priekšlaikus dzimušiem bērniem, kamēr viņi sasniedz vismaz 1600 gramu svaru vai slimam jebkuram jaundzimušajam, kuram nepieciešama īpaša vide un aprūpe. Inkubatoros var uzstādīt katrai situācijai atbilstošu un nepieciešamu mikroklimatu. Proti – būs siltums, mitrums, klusums, pārsega radīta krēsla un pozicionēts “ligzdiņā”, mazais jūtas iespējami tuvu apstākļiem, kas bija, esot pie mammas. Klīnikā pašreiz ir 20 inkubatori, gada laikā katrā no tiem aug un attīstās 32 – 35 bērni. Līdzīgi kā mājās katra bieži lietota iekārta nolietojas un prasa papildus pārbaudes, remontus vai pat nereti jāpērk jauna, tādēļ jaunais inkubators ir ļoti vajadzīgs un saņemts tieši laikā, pateicoties Gundegas Skudriņas dāsnumam.”

Atgādinām, ka pērn svinību radītāja Gundega Skudriņa sabiedrībai piedāvāja iepazīties ar 260 praktiskām svētku epizodēm, cienastu receptēm, viesību radīšanas mākslu u.c, apkopojot un radot Lielo iedvesmas grāmatu. Savukārt visi līdzekļi no grāmatas pārdošanas tika ziedoti BKUS Neonatoloģijas klīnikai, pateicoties kurai izdevies iegādāties jaunu inkubatoru. Kopumā tika ziedoti 12 000 latu. 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar