Dāvis Andersons “Pētera dzīve” veidotājs

Ko tu pašlaik dari?

Es taisu “Pētera dzīvi”. Nesen kā sāku strādāt uzņēmumā, kur ir jātaisa animācijas. Strādāju tur par grafisko dizaineri.

 

Kur tu smelies iedvesmu “Pētera dzīvei”? Tas ir kaut kas tāds, ko tu esi jau redzējis vai tas ir kaut kas tāds, ko tu izcel no sava prāta?

Viss kopā. Dažās ir kaut kas tāds, ko es esmu redzējis, dažas vienkārši es izdomāju. To ir diezgan grūti pastāstīt – no kurienes tieši tās idejas rodas. Dažkārt ir tā, ka es vienkārši sēžu un tad kaut kas man ienāk prātā un ir tāda sajūta, ka es noteikti to likšu sērijā. Citreiz ir tā, ka es domāju stundām ilgi un neko normālu arī nevaru izdomāt.

 

Kā tas vispār sākās? Tu tā vienkārši vienā dienā pamodies un izdomāji, ka sāksi veidot animācijas?

Es jau apmēram kopš astotās klases visu laiku domāju, ka vajadzētu sākt taisīt kaut ko tamlīdzīgu.

 

Kā tu vispār izdomāji sižetu pirmajai sērijai?

Es izdomāju to stāstu un man likās nedaudz smieklīgi – uztaisīt par dzērāju kaut ko un ko viņš tur dara. Ķengaragā ir veikals „24/7” ,tieši pie pieturas un es iedomājos, ka tas būs tas veikaliņš, kurā viņš ieiet un nopērk to „Dziru”.

 

Tu idejas smelies no Ķengaraga?

Tikai tās pirmatnējās. Es nemaz nezinu, vai es tās idejas smeļos no Ķengaraga. Bet, kas to lai zina no kurienes tās idejas man nāk. To droši vien var tikai tā salīdzināt, ka Ķengaragā  dzer daudz un tāpēc animācijās ir tā dzeršana. Nav jau tā, ka tagad Ķengaragā tur lidinātos baloži vai kaut kas cits jocīgs, kas ir sērijās redzams, tādas lietas tur nenotiek.

 

Tu biji cerējis, ka kļūsi populārs?

Es uz to vienmēr biju cerējis, bet tieši, ka dēļ “Pētera dzīves”- nē. Interesanti bija tas, ka es biju domājis – nu, ko es varētu uztaisīt tādu, kas paliktu populārs? Un šajā gadījumā man bija vienkārši apnicis domāt un es uztaisīju vienu sēriju. Es uzreiz to palaidu internetā un viņa tā arī uzreiz palika populāra. Un tā es sāku tās sērijas taisīt arī tālāk.

 

 Kurā brīdī tevi sāka atpazīt?

Bija zīmīgi atgadījumi. Es atceros, ka skeitparkā kaut kas atgadījās. Es braukājos ar dēli un fonā dzirdēju,  ka bērni runā par „Pētera dzīvi„. Es pie viņiem piebraucu klāt un teicu: “Kas taisa „Pētera dzīvi”, jūs nezināt? „Man atbildēja, ka kaut kāds Kārlis. Tas bija smieklīgi. Bet tā, uz ielas mani neviens neatpazīst.

 

Vai tu sākumā nevēlējies būt anonīms?

Es sākumā nedaudz baidījos. Bija bailes likt kaut kādu tur savu darbu internetā un tas, ka vēl cilvēki to skatās, bet ar laiku tas samazinājās.

 

Vai darbošanos ar animāciju tu pats apguvi?

Jā, sēžot mājās pie datora.

 

Kā tu vispār iemācījies zīmēt?

Es jau nemāku zīmēt. Nevar jau pateikt, ko nozīmē – mācēt zīmēt. Es vienkārši zīmēju, kā es māku. Piemēram, man ir darbā problēmas ar to, ka es nemāku uzzīmēt to, ko man priekšnieks liek. Es kaut kādus tur Pēterus māku uzzīmēt, bet reāli kaut ko labu – puķes, cilvēkus galīgi nemāku.

 

Pirms “Pētera dzīves” tu veidoji arī citus video?

Jā, bija. Pats pirmais bija par Andri Bērziņu, tad par – “Huļi bļoda netīra?” un varbūt vēl kaut kas. Bet nu “Pētera dzīve” bija vienīgas tas, kas palika kaut cik zināms.

 

Kā notiek animācijas filmas veidošanas process?

Es zīmēju datorā, piemēram, seju un daudz ko citu. Pētera seja – kādu ar pirmo mēģinājumu uzzīmēju, tādu arī atstāju, jo man tas fails datorā ir un es visu laiku izmantoju vienus un tos pašus zīmējumus. Varbūt dažreiz sanāk uzzīmēt, piemēram, Čaku Norisu un fonus. Tas process līdzinās marionešu kustināšanai, jo datorā sanāk Pēteri nevis zīmēt pa jaunu, bet tā kā kustināt.

 

Cik ilgs laiks tev paiet vidēji izveidojot vienu sēriju?

Četras, piecas stundas. Tas ir atkarīgs no tā, cik daudz ir jāzīmē no jauna.

 

Tu nedomā veidot kaut ko jaunu?

Pats galvenais, ko es taisos darīt ir veidot animācijas angliski. Es nezinu vai līdzīgu kā “Pētera dzīvi” vai kaut ko savādāku, bet es taisīšu – angliski. Jo man ir apnicis, ka es nevaru nopelnīt naudu ar šo.

 

Tu tā kā gribi palikt pazīstams plašākai publikai?

Īstenībā mans galvenais mērķis ir, lai es varu nestrādāt algotu darbu, bet ,lai varu nopelnīt naudu ar savu animācijas filmu veidošanu. Man pašam svarīgi ir tas, lai es varu mājās sēdēt visu dienu un taisīt, ko gribu, tā, lai man nav jāuztraucas par naudu.

 

Bet tu domā turpināt veidot “ Pētera dzīvi”?

Es ceru, ka ar “Pētera dzīvi” varēs izdarīt kaut ko tieši naudas ziņā. Vēl viena lieta, ko es noteikti darīšu būs tas, ka es izveidošu mājas lapu “Pētera dzīvei”. Bet es domāju tur ielikt kaut ko tādu, lai tā nebūtu tikai par “Pētera dzīvi”.

 

Ko vecāki saka par tavu nodarbošanos? Vai viņi ir redzējuši kādu sēriju?

Jā, protams. Lai gan īstenībā – nezinu. Es zinu, ka viņi zina, bet vai skatās… Nu, ir priecīgi! Bet tā es nekādus baigos komentārus neesmu dzirdējis par to.

 

Intervijas ar tevi ir redzējuši?

Jā, es tieši mammai rādīju video interviju, bet lasījuši nav. Teica, ka es esmu pārāk daudz plātījies vai par daudz kasījis celi.

 

Viņi tevi atbalsta arī finansiāli?

Vecāki jau visus bērnus atbalsta finansiāli. Līdz šim es nevaru teikt, ka mani neatbalstīja.

 

Ko tavi draugi saka par „Pētera dzivi”? Viņi tevi atbalsta?

Dažreiz ir tā, ka viņi neko nesaka. Tad ir tāda klusēšana un es jau saprotu, ka nepatīk. Tā jau  nav teikuši, ka nepatīk. Bet vispār, kā kurš.  Daži saka, ka baigi forši, bet citi visu laiku iesaka savas idejas, kas ir bezjēdzīgi. Pārsvarā saka, ka ir forši. Viņiem patīk.

 

Kāds no atgadījumiem ir arī ņemts no tavas dzīves?

Man pašam tieši tā attapšanās plikam nav gadījusies, bet kaut kādas atsevišķas lietas – jā. Piemēram, otrajā sērijā par Jāni, kur viņš atnāk ciemos un Pēteris beigās  attopas pieturā. Tādu skatu es redzēju braucam ar 15. trolejbusu garām Rušonu ielas pieturai uz zaļā soliņa pie veikala “Lāčuks” un tur puisis vienkārši pliks gulēja uz tā zaļā soliņa. Tā ir tāda spilgta lieta, kas arī reāli ir notikusi.

 

Patiešām ir tā, ka Pēteris ir tikai kaut kāds alkoholiķis vai tomēr tu viņu identificē ar sevi?

Tur nav īsti ko identificēt ar sevi, jo es dzeru ļoti maz. Tur nevar saprast -kas viņš ir. Kā katrā sērijā notiek – tā ir. Dažreiz viņš ir dumjš, dažreiz viņš ir gudrs. Pārsvarā dumjš, bet dažkārt ir tā, ka dumji ir apkārtējie un viņš ir tas gudrais.

 

Vai tev ir kaut kāda noteikta mērķa auditorija?

Nē. Sākotnēji bija tā, ka tikai bērni skatījās, vismaz spriežot pēc komentāriem. Bet ir arī tā, ka bērni ir tie, kas visvairāk raksta tos komentārus un tie, kas ir lielāki, tie vienkārši vainu kautrējas vai neraksta tos komentārus tik daudz. Spriežot pēc statistikas ir tā, ka visi vienmērīgi skatās. Pat meitenes un zēni skatās vienlīdzīgi.

 

Tavai filmiņai ir kaut kāds vēstījums, morāle?

It kā, jā. Pēdējās sērijās es cenšos ielikt zināmākas lietas, gan arī aktuālus notikumus, jo tas vienkārši ir interesantāk un tas kaut kā cilvēkiem vairāk patīk. Es vēlējos kaut ko par Ukrainu taisīt, bet vēl to neesmu izdarījis.

 

Kāpēc vienmēr tavs animācijas varonis – Pēteris, sērijas beigās pamostas pliks?

Pirmajā sērijā tas vienkārši bija kā joks un pēc tam tas tā aizgāja, ka vairs jau nebija atpakaļ ceļa.

 

Kas ir Ilzīte ?

Toreiz man vienkārši likās, ka vajag sievietes tēlu.

 

Tu nedomā, ka tu ar „Pētera dzīvi”varētu kaut kā negatīvi ietekmēt, degradēt jauniešus?

Es esmu domājis par to, bet es nevaru būt atbildīgs par to, ko viņi dara. Pirmkārt, viņi var izvēlēties vai skatīties vai nē. Tas ir pats galvenais, jo viņus neviens nespiež to darīt. Un otrs ir tas, ka vecākiem ir jāatbild par to. Ja gadījumā notiek tā, ka kāds paskatās un sāk dzert, tad es nevaru vienkārši vairs netaisīt. Ja bērni ir zem 18 , tad vecākiem vienkārši ir jāskatās, ko bērni dara. Es nedomāju, ka es būtu atbildīgs par to.

 

Tu ar savu animācijas filmu no vienas puses neapsmej alkoholiķus un bezpajumtniekus?

Es neapsmeju alkoholiķus un bomžus. Tas tā nav. Vienkārši tās situācijas ir smiekligas. No mana skatījuma dzīvē tas it kā nav smieklīgi, cilvēkam grūta dzīve un tā. Bet dažreiz ir tā, ka tas ir smieklīgi, piemēram, bomzis sēž un guļ visu dienu, tas ir nedaudz smieklīgi. Protams, ir visādi iemesli kāpēc viņi dzer un tā tālāk, bet, ja var atrast humoru jebkur, tad tas ir labi un tas jau neko sliktu neizraisa, ja kāds pasmejās.

 

Tu vispār esi domājis, ka  “Pētera dzīvi „ varētu kaut kā mainīt, ka tajā sižetā varētu kaut kam citam pievērsties, ne alkoholam?

Tur tas alkohols jau ir tik dziļi iegājies. Bet smieklīgi ir tas, ka tas joks jau ir tik vecs, ka tas jau paliek muļķīgs, nu cik var. Es tos jokus atstāšu, cik ilgi vien varēšu, bet, cik ilgi es to varēšu darīt? Varbūt tad, ja cilvēki vairs neskatīsies. Dažkārt ir bijis tā, ka „Dzira” nav bijusi kādā sērijā un komentāros pēkšņi visi- kur „Dzira”? Es nesaprot, kāpēc visiem tas alkohols ir tik ļoti svarīgs? Tas varbūt ir tas iemesls, kāpēc „Pētera dzīve” ir tik populāra– alkohola dēļ.

Es ļoti gribētu, lai “Dziru” sāktu pārdot, piemēram, šņabi ar nosaukumu “Dzira”. Tas būtu ļoti patriotisks nosaukums latviešiem.

 

Ušakovs bija kādu no tavām filmām ievietojis twitterī. Kā tev tas patika?

Jā, tas man ļoti patika. Tas bija viens no labākajiem brīžiem “Pētera dzīvē’’.

 

Kas ir pats aizraujošākais darba posms?Tas, kā tu to veido, pats gala darbs vai arī cilvēku novērtējums par tavu izveidoto darbu?

Man laikam, ka visvairāk patīk tas brīdis, kad es ielieku animāciju internetā un, kad es skatos cilvēku reakcijas uz to. Bet man patīk arī domāt  pašu sēriju. Vismazāk man patīk taisīt pašu animāciju, jo tas ir ilgs process.

 

Ir dzirdēti arī kādi negatīvi izteikumi no cilvēku puses?

Jā, kāds varbūt ir teicis to, ka sērija nav izdevusies, bet tā vispār neko negatīvu neesmu dzirdējis. Salīdzinot ar to, ka internetā vienmēr saka kaut kādas negatīvās lietas, tad par “Pētera dzīvi” baigi maz kaut kas tāds ir. Dažreiz saka, ka man ir aptrūkušās idejas.

 

Tad, kad tu biji bērns, par ko tu gribēji kļūt?

Kad es biju bērns man bija intervija žurnālā un man prasīja: “ Kas es gribētu kļūt, kad es izaugšu liels?” Es teicu, ka sētnieks. Man bija tāda ļoti dziļa doma, ka visapkārt būs tīrs. Bet pēc tam es pat neatceros par ko es gribēju kļūt.

 

Vai tu vispār varēji iedomāties, ka kaut ko tādu darīsi?

Jā, varēju. Man bija kaut kādi 12 gadi un es jau varēju pirmās programmas ieinstalēt datorā. Jau no sākuma, kad es sāku darboties ar to animāciju, es sapratu, ka tas ir tas, kas man patīk.

 

Kas ir tava autoritāte?

Vienīgais kas man šobrīd patīkir „Salad Fingers”. Tur ir viens puisis no Anglijas, kurš taisa animācijas filmiņas un viņš tādā veidā arī vienkārši dzīvo.

 

Tu nedomā atsākt studijas?

Tagad nē, varbūt vēlāk. Man nepatīk tā studēšana. Man liekas, ka daudz labāk ir pašam kaut ko darīt un iemācīties visu pašmācības ceļā. Man kaut kā studijas galīgi nederēja. Jutos tiešām slikti skolā.

 

Kādi  ir tavi hobiji?

Skeitošana, bet tagad tā mazāk. Varbūt riteņbraukšana arī ir viens no maniem hobijiem, bet to jau visiem patīk darīt.

 

Tu negribētu izveidot filmu, kura būtu pieejama arī kino teātrī?

Nē, nē. Pirmkārt,manpašam nepatīk taisīt kaut ko garu un man šķiet, ka cilvēki mūsdienās vairs nevar nosēdēt kino teātrī. Viņi sēž youtube.com un skatās kaut kādus īsus video. Uzmanības nav tik daudz, lai varētu noskatīties tās garās lietas. Man liekas, ka daudz efektīvāk ir taisīt tādas mazas filmiņas. Pirms es sāku taisīt „Pētera dzīvi” es jau speciāli izdomāju, ka es taisīšu daudz un īsus tos gabalus, bet ne garus. Cilvēki noskatās un to var aizsūtīt vēl kādam, maz laiks paiet. Man vispār patīk īsas un kodolīgas lietas. Atbilde ir tāda, ka es „Pētera dzīvi” negribu pagarināt.

 

Veidojot sērijas tu domā arī par mārketinga pusi?

Es izdomāju, kurā nedēļas dienā ir visizdevīgāk  likt sēriju, tieši, kad internetā ir visvairāk cilvēku. Es vakaros lieku iekšā, bet ne pa dienu, tas ir svarīgi.

Tāda svarīga lieta ir spoki.lv, jo tur var ievietot jebko, ko tu esi izveidojis un tur var sasniegt cilvēkus. Savu rakstu tu vari pacelt uz augšu vairākas reizes. Tā ir laba vieta, kur var sākt. Tavs darbs vienmēr tiks novērtēts.

 

Tā kā tu domā taisīt angliski, tad tas būs kaut kas pilnīgi cits vai tā būs tā pati „Pētera dzīve”?

Nav jēgas turpināt „Pētera dzīvi” angliski.  Cilvēki saka, lai es tulkoju, bet tas galīgi nestrādā.

 

Tu jau esi izdomājis, kas tas varētu būt, ko tu veidosi?

Jā, pirmā lieta, ko man liekas, ka es uztaisīšu būs par V.Putinu un Ukrainu. Līdzīgi, kā es taisīju par A.Bērziņu. Stils būtu tāds pats. Viņas būs interesantas un īsas, jo man nepatīk tās garās lietas. Ir tā, ka es pat ļoti labas filmas dažkārt nevaru noskatīties ilgi.

 

Tu domā tu spētu izveidot kaut ko tādu arī Eiropai, lai viņi spētu to identificēt ar sevi, līdzīgi, kā šeit Latvijā, kad tu jauniešu dēļ identificē to, kas viņiem patīk un ko viņi redz ikdienā?

Latviju es vēl saprotu ,kas viņiem patīk un ko viņi dara apmēram. Bet uz visu pasauli- tur ir savādāk. Es mēģināšu, es sākšu taisīt animācijas, kuras būs angliski. Es skatīšos, vai man sanāk vai nē. Man liekas, ka tas ir savādāk. Pasaule jau Latviju vispār nezina, bet varbūt, ka tur šādas  „Pētera dzīves” aizietu.

 

Ko tu domā par mūsu prezidentu?

Es neko daudz nevaru komentēt, jo es nezinu, kā viņam pareizi jāuzvedās. Es zinu to, ka viņš ir daudz izgāzies runāšanā. Bet mums ir labs prezidents, jo par viņu var uztaisīt daudz labu video.

Ja nebūtu A.Bērziņs bijis, tad es nebūtu uztaisijis pirmo filmiņu, es varbūt nebūtu sācis taisīt tās lietas vispār. Jo pašu pirmo sēriju, ko es uztaisīju bija par A.Bērziņu un to sēriju ievietoja uzreiz tvnet.lv . Man bija tāda sajūta –„Oo, to ielika tvnet.lv!” Un es sapratu, ka man ir jēga taisīt tālāk, ka patiešām sanāk. Ja nebūtu mums A. Bērziņš , tad varbūt nebūtu „Pētera dzīves”.

 

Ir daudzi kas vēlas sekot tavam piemēram un mācīties no tevis?

Man tā liekas, jo man raksta daudz bērni. Viņiem kaut kā patīk tā animācija. Es nekad negribu būt nelaipns, bet man nepatīk tas, ka viņi gaida, ka es viņiem sākšu visu mācīt soli pa solim.

 

Tā kā ir daudz bērnu, kas seko tavam piemēram, tad tu nevēlies atvērt kādu pulciņu tieši priekš viņiem?

Jā, to var darīt. Es varētu ielikt youtube.com kaut kādas pamācības, bet pulcinš ir diez gan bezjēdzīgi. Mēs atnāktu uz pulciņu, mums būtu datori un mēs vienkārši visi sēdētu pie datoriem. Kāda atšķirība vai mēs to darām caur internetu un plus man vēl ir jāmāk runāt ar bērniem, ko es noteikti nemāku.

 

Kādas ir galvenās pārmaiņas, kas ar tevi ir notikušas šā gada laikā? Vai „Pētera dzīve” tavā dzīvē ir kaut ko mainījusi?

Jā, tas ir devis sajūtu, ka es labi māku taisīt animācijas un, ka tas ir tas ko man vajag darīt. „Pētera dzīve„ ir tiešām kļuvusi ļoti populāra salīdzinot ar citām multenēm.

 

Kur tu sevi redzi pēc 10 gadiem?

Grūti pateikt vai pēc desmit. Es varu sevi iedomāties pēc diviem gadiem. Man noteikti būs mājas lapa „Pētera dzīvei”. Man būs arī kanāls angliskajām versijām. Man varbūt arī pievienotos cilvēki. Mēs sāktu kopīgi lietas darīt un tās noteikti būtu saistītas ar animācijām internetā.

 

Kā tev liekas – tev nekad neapniks animācija?

Man jau tagad apnīk. Ik pa laikam ir tāda sajūta, ka es vairs negribu to darīt, bet nu nākamajā rītā atkal jau gribās. Es īsti nezinu, nevaru pateikt. Kad es trīs stundas no vietas to taisu un ir tāda sajūta, ka vairs negribās to darīt. Bet tā jau visu dzīvi es esmu interesējies par animācijām un es domāju, ka tas turpināsies. 

 

Autores: Simona Marta Kārkliņa, Linda Jace

1

TOP Komentāri

avatar
1 Komentāra topiki
0 Raksta atbildes
0 Sekotāji
 
Vislielākā reakcija
Karstākais komentāru topiks
0 Komentāru autori
Se7en Grupa Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie vispopulārākie
Se7en Grupa
Viesis
Se7en Grupa

Dereja Uzsprasit Ar Kadu Programmu Taisits (Piedodiet Kad Nav Garumzimes)