Dārzeņi un ogas tavā uzturā

Vasara ir īstais laiks, kad uzturā lietot dārzeņus un augļus, jo viss ir svaigs un garšīgs, un bagāts vitamīniem, kas uzlabo imunitāti. Lielisks veids, kā ēst augļus un ogas, ir tos pievienot putrām, jogurtam, desertiem un salātiem, savukārt dārzeņus var iekļaut zupu, pankūku vai sautējumu sastāvā un, protams, ēst svaigus. Dažādojiet savu ēdienkarti ar košām krāsām un garšām! Dodiet vaļu fantāzijai, iepazīstiet un izziniet jaunas garšu kombinācijas!

Lielisks veids, kā dažādot savu ēdienkarti, ir pievienot jau pazīstamajiem dārzeņiem arī kādu, kas ne visai garšo vai kuru pagaidām vēl neesat iepazinis. Vēl viens veids, kā uzturu papildināt ar dārzeņiem, ir pankūkas. Bez ierastajām kartupeļu pankūkām izmēģiniet arī biešu, kabaču vai cukīni pankūkas. Var pievienot arī ķirbi vai ābolus, lai iegūtu saldāku garšu, vai nedaudz ķiplociņa un piparu, lai garša būtu pikantāka.

Savukārt labs risinājums, kā aizvietot saldumus un citus našķus ēdienkartē, ir ogas (vēlams, ar mizu, jo tā satur daudz šķiedrvielu) un augļi, jo tie ir bagāti ar vitamīniem, organiskajām skābēm, minerālvielām, antioksidantiem un uzlabo imunitāti.

“Ēdiet dārzeņus un ogas vasarā un pēc iespējas vairāk izmantojiet savas saldētavas – saldējiet ogas un dārzeņus gan veselus, gan sablendētā veidā, lai aukstajos ziemas vakaros varētu atcerēties vasaras garšu un uzņemt vitamīnus!” atgādina Rimi Gardēde, veselīgas ēšanas eksperte Olga Ļubina.

Receptes iesaka šefpavārs Normunds Baranovskis

 

Burkānu krēmzupa                                                                                                                               

Nepieciešams

5 burkāni

2 kartupeļi

1 ziedkāposts (neliela galviņa)

1 puravs (neliels)

4 daiviņas ķiploka

50 g sviesta

30 ml riekstu eļļas (pēc izvēles)

0,7–1 l dārzeņu buljona

200 ml saldā krējuma

Pasniegšanai

Jogurts bez piedevām, pa ēdamkarotei katrā porcijā

Sālītas, smalki sagrieztas zaļās pistācijas

Pagatavošana

Notīri dārzeņus, sagriez mazākos gabalos un sautē katlā kopā ar sviestu un eļļu. Kad dārzeņi ir viegli karamelizējušies, pielej buljonu un vāri, līdz burkāni ir kļuvuši mīksti. Tad sablendē zupu un liec atkal sildīt, pielejot saldo krējumu. Pasniedzot katrā porcijā pievieno pistācijas un jogurtu.

Kabaču pankūkas

Nepieciešams

1 neliels kabacis (līdz 800 g)

1 cukīni

1 tējk. sāls

1 ola

4 ēd. k. miltu + pēc nepieciešamības eļļa cepšanai

Pagatavošana

Sarīvē kabaci un cukīni un pārkaisi ar sāli (sāls palīdzēs atbrīvoties no liekā šķidruma). Ļauj pastāvēt 3 minūtes, tad kārtīgi ar rokām izspied no rīvētajiem kabačiem sulu. Sausai nospiesto kabaču masai pievieno olu un miltus. Cep uz sakarsētas pannas eļļā kā klasiskās pankūkas. IETEIKUMS: cep mazākā karstumā, lai tās pārāk nepiedegtu, bet labi izceptos arī vidus.

 

Vasaras ogas ar biezpiena krēmu

Nepieciešams

Ogu masai:

500 g dažādu ogu (upenes, mellenes, kazenes)

12 piparmētru lapiņas

2 ēd. k. baltā cukura

Krēmam:

300 g Rimi 5 % biezpiena

3 ēd. k. baltā cukura

200 ml saldā krējuma

Drumstalām:

50 g sviesta

50 g smalkā mušļa ar ogām

1 tējk. baltā cukura

Pagatavošana

Pagatvo ogu masu: ogas samaisi ar piparmētru lapiņām un cukuru. Pagatvo krēmu: biezpienu izspied caur sietu vai sablendē. Saputo saldo krējumu ar cukuru un pievieno biezpienu. Pagatvo drumstalas: sajauc cukuru ar musli un sviestu un ieliec saldētavā uz 10 minūtēm. Saberz drumstalās un liec 200 grādus karstā cepeškrāsnī uz 10 minūtēm. Servē bļodā, ogām liekot virsū krēmu un pārberot ar drumstalām.

 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar