Dakteri Klauni Bērnu slimnīcā

2013. gadā Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā pirmo reizi Latvijā sāka darboties īpaši sagatavoti profesionāļi – četrpadsmit Dakteri Klauni. Katr dienu vismaz divi Dakteri Klauni atrodas slimnīcā, palīdzot bērniem aizmirst bailes, sāpes, dažādas negatīvas emocijas, kas nereti ir ārstniecības procesa psiholoģiskās sastāvdaļas. 

Bērnu slimnīcas galvenā māsa Dita Raiska saka: “Var teikt, ka Dakteri Klauni ir samērā neseni kolēģi  – kopā strādājam tik vien pus gadu. Tomēr viņi ar savu smaidu, krāsainību un ienesto līksmību ir kļuvuši ļoti pamanāmi. Šobrīd esam viņus vairāk iepazinuši kā jautrības radītājus un nesējus. Mums kopīgi vēl ejams ceļš, lai Dakteri Klauni būtu līdzās ārstam vai māsai, veicot medicīnisku manipulāciju, kas spētu palīdzēt bērniem pārvarēt arī šos emocionālos brīžus slimnīcā.

Lai iemūžinātu smaidus un pozitīvās emocijas, kuras BKUS mazie pacienti saņem no Dakteriem Klauniem, biedrība “Dr.Klauns” un tās atbalstītāji – piena pārstrādes uzņēmums “Food Union” P.Avena labdarības fonda “Paaudze” – novembrī aicināja ikvienu slimnīcā esošo bērnu uzzīmēt sava mīļākā Daktera Klauna portretu. Divu nedēļu laikā tika iesniegti 220 priekpilni zīmējumi, taču izstādīti tika 40 labākie, iepriecinot visus mazos pacientus, viņu vecākus un slimnīcas personālu Ziemassvētku laikā. Iegādājoties Limbažu piens 2% piena paciņu, 1 santīms tiek novirzīts Dakteru Klaunu darbam Bērnu slimnīcā.

Trīs žūrijas vislabāk novērtētie darbi tika nodrukāti Ziemassvētku kartiņās, kuras kā pateicības tiks nosūtītas visiem, kuri izrādījuši ticību un atbalstu Dakteru Klaunu projektam kopš tā dibināšanas dienas. Tādējādi vēl vairāki simti cilvēki Latvijā un ārvalstīs taps apdāvināti ar bērnu prieku un sirds siltumu, ko snieguši Dakteri Klauni.

Dakteru Klaunu projektu īsteno biedrība Dr.Klauns sadarbībā ar Bērnu slimnīcu, ar Izraēlas vēstniecības, Latvijā vadošā piena pārstrādes uzņēmuma Food Union un P.Avena labdarības fonda Paaudze atbalstu.

Klaunu terapiju, kas kļūst aizvien izplatītāka visā pasaulē, pirmo reizi sāka praktizēt 1986.gadā ASV. Šobrīd pasaulē darbojas vairāk nekā 30 dakteru klaunu organizācijas. Ārstniecisko klaunu palīdzību visā pasaulē pielieto gan intensīvajā terapijā, ķirurģijas un rehabilitācijas nodaļās, gan dialīzes, dienas aprūpes centros un ar autismu sirgstošiem bērniem, kā arī onkoloģijas, neonataloģijas nodaļās un no vardarbības cietušu bērnu aprūpē u.c.

Foto: Madara Soste

TOP Komentāri

avatar