D.Turlais: starp Valsts policiju un Rīgas pašvaldības policiju izveidojusies teicama sadarbība

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kārtības policijas pārvaldes Operatīvās vadības biroja priekšnieks Andrejs Šilaks deputātus iepazīstināja ar biroja darbu.

Rīgas reģiona pārvalde ir viena no piecām reģionālajam pārvaldēm Valsts policijā

un tās sastāvā ir 16 teritoriālie valsts policijas iecirkņi, astoņi no kuriem atrodas Rīgā. Arī lidostai “Rīga” ir pašai savs teritoriālais policijas iecirknis, kurš apkalpo tikai lidostu.

Rīgas reģionā strādājošo policistu skaits ir 2538 darbinieki , kas ir 35,9% no Valsts policijā strādājošiem. Savukārt visvairāk valstī paveikto noziedzīgo nodarījumu tiek izdarīti tieši Rīgas reģionā – tie 2016.gadā sastādīja 23133

(53,48% no Latvijā reģistrētiem). Administratīvo pārkāpumu protokolu skaits (izņemot ceļu satiksmes noteikumu) 2016.gadā bija 18983.

Operatīvās vadības birojs diennaktī vidēji saņem 1100 zvanus un Rīgas reģionā diennaktī vidēji reģistrē 300 notikumus.

Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieka p.i. pulkvedis Aleksandrs Bukēvičs informēja, ka visā Rīgas reģiona pārvaldes apkalpojamā teritorijā dislocētas 17 Pašvaldības policijas, tai skaitā arī Rīgas pašvaldības policija ar kuru izveidojusies teicama sadarbība, pat varētu teikt – tuvu ideālajai. Bet, diemžēl ne ar visām pašvaldībām tā ir šāda. Par piemēru var minēt policijas tehnisko nodrošinājumu – Valsts policija lieto Motorolas rācijas. Valstī nav noteiktu standartu, kas regulētu pašvaldības policijas ekipējuma nodrošinājumu, un katra pašvaldība var iepirkt kādas rācijas vēlas. Šobrīd tikai Rīgai ir tādas rācijas, kas nodrošina tiešu savienojumu ar valsts policijas raidstaciju.

Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas komitejas priekšsēdētājs Dainis Turlais, jautājot par kompetences sadalījumu starp valsts policiju un pašvaldības policiju, uzsvēra, ka, protams, visa pamatā ir likums un Rīgas pašvaldības policijas kompetence ir tie pārkāpumi, kas saistīti ar Rīgas domes sasitošo noteikumu pārkāpšanu. Tomēr gadu gaitā reālā sadarbība, lai arī nav juridiski atrunāta, ir izveidojusies tik laba. Piemēram, ienākot izsaukumam par laupīšanu, uz notikuma vietu dodas ekipāžas , kas atrodas vistuvāk konkrētajai vietai, nedalot, tā ir valsts vai pašvaldības.

Operatīvās vadības birojs darbojas 24 stundas diennaktī. Tajā bez valsts policijas darbiniekiem darba vieta ir arī Rīgas pašvaldības policijas darbiniekam, šādi nodrošinot operatīvāku sadarbību un informācijas apmaiņu. Birojā ir arī ierīkotas speciālas telpas īpašu situāciju vadīšanai, kurā bez valsts policijas amatpersonām vienmēr ir arī Rīgas pašvaldības policijas amatpersona

Deputāti bija gandarīti par redzēto, kā arī par to, kāda ir izveidojusies sadarbība. Protams, tās attīstīšanai nav ierobežojumu. Idejas ir dažādas, piemēram, kopīga video novērošanas centra izveidošana. Tā kā cilvēkresursi nākotnē visdrīzāk netiks palielināti, un arī pārkāpumus vairāk un vairāk, lai tā būtu ātruma pārsniegšana vai sīkais huligānisms, fiksēs tehniskie līdzekļi, šis ir jautājums par kura veidošanu varētu runāt nākotnē.

 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar