Cūkgaļas bumbiņas uz iesma tempura mīklā

Tradicionālās zviedru virtuves gaļas bumbiņas ir daudzpusīgs un gards ēdiens, ko daudzi jau sen pazīst ārpus Zviedrijas robežām. Arī Latvijā daudzi ir nogaršojuši šo klasiku, ēdot gaļas bumbiņas ar kartupeļu biezeni, saldā krējuma mērci un brūkleņu ievārījumu zviedru restorānā, kas atrodas IKEA. Taču šoreiz viens no Latvijas labākajiem un talantīgākajiem šefpavāriem Māris Jansons ir radījis lielisku un mājās viegli pagatavojamu recepti, izmantojot tradicionālās zviedru gaļas bumbiņas vai to alternatīvas. Šefpavārs aicina eksperimentēt un pielāgot recepti atbilstoši katra personīgajai gaumei.

Cūkgaļas bumbiņas uz iesma tempura mīklā (4 porcijas)

Nepieciešams:

  • 16 gab. jeb aptuveni 480 g saldētas vai mājās gatavotas gaļas bumbiņas;
  • 200 g svaigs gurķis sagriezts plānās šķēlītēs un apslacīts ar olīveļļu, sāli, pipariem, 1 ēdamkaroti ābolu etiķa;
  • 400 g sarkanie sīpoli sagriezti plānās šķēlītēs;
  • 100 g sarkanvīns;
  • 50 g grenadīna sīrups;
  • Lauru lapa;
  • 3 gab. smaržīgie pipari;
  • Saulespuķu sēklas (apgrauzdētas krāsnī vai uz pannas);
  • 1 l augu eļļa cepšanai.

Karija mērcei

  • 120 g klasiskā majonēze;
  • 1 tējkarote karija pulveris;
  • Šķipsniņa Kajennas piparu;
  • 1 ēdamkarote ābolu etiķis.

Visas karija mērces sastāvdaļas kārtīgi samaisa un atstāj uz 30 minūtēm, lai ievelkas. Paralēli gatavo visu pārējo.

Tempura mīklai

  • 150 g tempuras milti;
  • 200 ml gāzēta minerālūdens;
  • 2 ēdamkarotes ābolu etiķa;
  • Šķipsniņa Kajennas piparu.

Visas mīklas sausās sastāvdaļas liek bļodā un lēnām maisot, pievieno gāzētu minerālūdeni līdz izveidojas bieza krējuma konsistence. Mīklai jābūt tik biezai, lai tā “turētos” uz pirksta. Steidzīgie var izmantot arī tempura mīklas maisījumu un to pagatavot, vadoties pēc informācijas, kas norādīta uz produkta iepakojuma.

Pagatavošana

  1. Pirms gatavošanas bumbiņas ieteicams atlaidināt. Gaļas bumbiņas (pa 2-3 gab.) līdzīgi kā šašliku izkārto uz nelieliem koka iesmiņiem jeb irbulīšiem;
  2. Uzkarsē eļļu katliņā līdz 180 grādiem un iemērc koka irbulīti – ja tam apkārt parādās burbulīši, eļļa ir gatava cepšanai;
  3. Iesmiņus, uz kuriem ir uzdurtas gaļas bumbiņas, izmērcē tempura mīklā un liek cepties lielā daudzumā uzkarsētas eļļas. Cep ne vairāk kā 4 iesmus vienlaicīgi. Bumbiņas cep līdz tās ir zeltaini brūnas. Kad gatavas, izklāj un nosusina uz salvetēm;
  4. Sīpolus sasautē jeb viegli apcep olīveļļā aptuveni 10 min., pievieno vīnu un grenadīna sīrupu, mazliet sāli un garšvielas. Ļauj, lai šķidrums novārās un sīpols – karamelizējas. Masu visu laiku maisa;
  5. Bļodiņā vai uz šķīvja liek sagrieztus marinētus gurķus, karamelizētus sīpolus un pa virsu – bumbiņas, kuras pārkaisa ar saulespuķu sēklām un nedaudz pārlej ar karija mērci.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar