Covid-19 diagnoze desmit sekundēs – popularitāti iegūst datortomogrāfijas asistents

Visas pasaules veselības nozare šobrīd saskaras ar līdz šim nepieredzētu noslodzi. Izaicinājumus rada gan nevienmērīga resursu pieejamība un finansiāla nodrošinājuma trūkums, gan speciālistu nepietiekamība un pārslodze. Par laimi, slimnīcās Lielbritānijā, Taizemē, Meksikā, Hondurasā un Ķīnā jau tiek pielietots risinājums, kas ar mākslīgā intelekta palīdzību jaunā vīrusa diagnostikas procesu var padarīt pat 6 reizes ātrāku. Šis rīks kļūst par neaizstājamu asistentu ārstiem, samazinot viņu noslodzi un ļaujot efektīvāk un ātrāk cīnīties ar pandēmiju.

Lai diagnosticētu Covid-19, visā pasaulē plaši izmanto polimerāzes ķēdes reakcijas metodi reālajā laikā (RT-PCR) – mikrobioloģisku testēšanas metodi, kas ļauj noteikt vīrusa klātbūtni cilvēka gēnos. Taču pētījumi uzrāda, ka RT-PCR metodes sensitivitāte jeb spēja pamanīt vīrusu analizētajā gēnā ir vien 71%, savukārt datortomogrāfija (CT) jeb orgānu 2D un 3D attēlu izveide nosaka vīrusa klātbūtni ar 91% precizitāti. Lai datortomogrāfijas procesu padarītu ātrāku un vēl efektīvāku, Huawei kopā ar uzņēmumu HY Medical ir izstrādājuši mākslīgā intelekta (MI) darbinātu rīku Covid-19 diagnostikai. Jau šobrīd šis MI risinājums palīdz piecu valstu ārstiem vairāk kā 20 slimnīcās ātri diagnosticēt jaunus Covid-19 pacientus un nekavējoties sniegt viņiem palīdzību.

“Mākslīgais intelekts nemanāmi ieņem aizvien lielāku lomu dažādās nozarēs, un tas kļūst par neatņemamu mūsdienu pasaules sastāvdaļu, atvieglojot un pilnveidojot dažādus procesus un darbus. Tagad, Covid-19 pandēmijas laikā, spilgti redzam mākslīgā intelekta nozīmi arī medicīnā – tā darbināts rīks palīdz ārstiem visā pasaulē glābt cilvēku dzīvības. Ar mūsu izstrādātā risinājuma palīdzību jau vairāk nekā 20 slimnīcās esam palīdzējuši paaugstināt Covid-19 diagnostikas precizitāti līdz pat 96%. Mākslīgais intelekts spēj apstrādāt datortomogrāfijas attēlus aptuveni 6 reizes ātrāk nekā iepriekš izmantotais aprīkojums, ļaujot mediķiem laikus identificēt saslimušos, izolēt viņus no pārējiem pacientiem un sniegt nepieciešamo palīdzību. Iespaidīgi, ka šo tehnoloģiju var uzstādīt jebkurā lokācijā ļoti ātrā laikā – vien 24 stundās,” dalās Dans Masiļūns (Danas Masiliunas), Huawei Enterprise BG vadītājs Baltijas valstīs.

Mākslīgā intelekta risinājuma izmantošana diagnostikas procesā pacientam ir gandrīz nemanāma – datortomogrāfijas attēli tiek nosūtīti uz serveriem, kur tos ātri un precīzi apstrādā MI algoritmi. Tad elektroniskā veidā diagnozes rezultāti tiek nosūtīti uz ārsta datoru. Mediķim atliek vien apstiprināt diagnozi un atbilstoši rīkoties. Salīdzinot patērēto laiku, redzama liela atšķirība – ārsts, darbojoties viens, pavada aptuveni 12 minūtes katras diagnozes noteikšanai, taču MI spēj datortomogrāfijas attēlu analīzi paveikt 10 sekundēs. Ārstam vien jāvelta aptuveni 2 minūtes saņemto rezultātu pārskatīšanai. Tas ievērojami samazina mediķu noslodzi, būtībā MI pārņemot lielāko daļu diagnostikas darba. Mākslīgais intelekts daudz precīzāk konstatē pat vismazākās slimības pazīmes pacienta plaušās. Precizitāti nodrošina MI spēja analizēt iegūtos datus – tehnoloģija izstrādes laikā apguvusi informāciju ar vairāk nekā 4000 reāliem Covid-19 pacientu gadījumiem, tāpēc spēj atpazīt ļoti atšķirīgas situācijas dažādās slimības gaitas stadijās. Rīks “MI + datortomogrāfija” ir izstrādāts, balstoties uz HUAWEI CLOUD “EIHealth-medical” attēlu analīzes platformu. Platforma izmanto HUAWEI CLOUD “AI Ascend” klasteru pakalpojumu un “ModelArts” MI izstrādes un pārvaldības platformu, ieviešot viena pieturpunkta medicīnisko attēlu datu pārvaldību un marķēšanu, modeļa apmācību un novērtēšanu, kā arī vizuālu rezultātu atveidošanu. 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar